Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 01:38

Msgr. Jurkovič: Sirci upravičeno hrepenijo po pravičnosti in miru

Sirija v vojni
Foto © splet

Mineva šest let od začetka konflikta v Siriji. Takratni upor proti režimu predsednika Bašarja Al Asada v t. i. arabski pomladi je namreč prerasel v kruto vojno, v katero so se vključile tudi regionalne in svetovne sile. Ubitih naj bi bilo več kot 320.000 ljudi, 11 milijonov jih je zapustilo svoje domove. Da so razmere tam katastrofalne, je med 34. zasedanjem Sveta za človekove pravice opozoril stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, msgr. Ivan Jurkovič. To potrjujejo najnovejše tragične vesti iz tamkajšnje prestolnice - na sodišču v Damasku se je prav danes razstrelil samomorilski napadalec, pri čemer je umrlo več deset ljudi, številni so ranjeni, v mestu je odjeknila še eksplozija v restavraciji, ki je prav tako terjala žrtve.

"Šest let nesmiselnega prelivanja krvi jasno kaže slepljenje in jalovost vojne kot sredstva za reševanje sporov," je bil jasen msgr. Jurkovič. "Politične ambicije in sebični interesi, povezani s sokrivdo tistih, ki nasilje in sovraštvo razvnemajo prek oskrbovanja z znatnimi vsotami sredstev in z orožjem, niso sprejemljivi." Po besedah msgr. Jurkoviča prav tako ni sprejemljivo, da so med tistimi, ki v spopadih plačujejo visoko ceno, otroci. "Nekateri od njih ne poznajo drugačnega življenja, le vojno. Nekateri so bili rojeni med bombardiranjem."

Razmere v Siriji so, tako msgr. Jurkovič, posledica neuspeha mednarodne skupnosti. Poudaril je, da morajo biti pravice Sircev zaščitene ne glede na njihovo versko ali etnično identiteto. "Vsi upravičeno hrepenijo po pravičnosti in miru. S tega vidika je zelo pomembno, da verske in etnične manjšine ne postanejo orodje geopolitične razprodaje, ampak so v polnosti vpletene v transparenten in vključujoč postopek pogajanj - z enakimi pravicami in enakimi odgovornostmi." Msgr. Jurkovič je poudaril pomen dialoga na vseh ravneh, saj je to po njegovem edina pot, ki vodi naprej. Pozitiven korak je napovedana morebitna udeležba sirske opozicije na mirovnih pogovorih v kazahstanski prestolnici Astana v tem tednu.


Ne spreglejte: