Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:48

Papež: Veliko je sebične ljubezni. A prava ljubezen je milost, Božji dar

Papež Frančišek
Foto © ARO

Poklicani smo k ljubezni, to je naša najbolj vzvišena poklicanost, z njo je povezano tudi veselje krščanskega upanja, je papež poudaril pri današnji splošni avdienci, a opozoril, da ljubezen ni telenovela. Kdor ljubi, ima veselje upanja, da bo prišel do srečanja z veliko ljubeznijo, ki je Gospod.

Apostol Pavel nas v pismu Rimljanom opozarja, da mora biti ljubezen brez hinavščine.

»Hinavščina se lahko vtihotapi povsod, tudi v naš način ljubezni. To se pokaže, ko je naša ljubezen sebična, ko jo spodbudijo osebni interesi … ko dobrodelne dejavnosti, za katere se zdi, da se žrtvujemo, opravimo zato, da se razkazujemo ali počutimo zadovoljne v smislu: kako sem dober. To je hinavščina,« je poudaril papež in dodal, da ljubezen ni človekova stvaritev oziroma izdelek našega srca. »Ljubezen je predvsem milost, dar. Sposobnost ljubiti je Božji dar, za katerega moramo prositi ... Ljubezen se ne more izraziti v srečanju z drugimi, če prej ni rojena iz srečanja s ponižnim in usmiljenim Jezusovim obličjem.«

Papež je tako pojasnil, da vse kar delamo za naše brate, ni nič drugega kot odgovor na to, kar je Bog naredil in še naprej dela za nas. Veselje upanja pa je v zavedanju, da je Božja ljubezen močnejša od naših polomov.

Pozdravi

Na temo splošne avdience se je Frančišek posebej navezal še pri pozdravu romarjev iz Sirije, Libanona in Bližnjega vzhoda. Po njegovih besedah je hinavska ljubezen slabša kot sovraštvo, saj gre za sebičnost, zamaskirano z ljubeznijo.

Pozval je, naj v postnem času ne izvajamo posta samo pri hrani, ampak tudi pri slabih navadah.

Papež je pozdravil tudi udeležence srečanja ob 50. obletnici ustanovitve gibanja Novih družin v okviru Gibanja fokolarov. Med njimi je tudi nekaj Slovencev.


Ne spreglejte: