Ljubljana, ponedeljek, 28. maj 2018, 11:59

Kakšna bo Cerkev čez 20 let?

Papež na obisku v rimski župniji
Foto © Radio Vatikan

Kakšna bo Cerkev čez 20 let? To zanimivo vprašanje si bodo postavili udeleženci prvega mednarodnega festivala o ustvarjalnosti vodenja pastorale. Srečanje od četrtka do prihodnje sobote pripravlja papeška lateranska univerza. Na njem bodo sodelovali tako laiki kot tudi posvečeni, ki si prizadevajo za prenovo Cerkve v luči nauka papeža Frančiška.

Rektor papeške lateranske univerze msgr. Enrico Dal Covolo je za Radio Vatikan povedal, da še nimajo nobenih receptov, ki bi jih ponudili, ampak bodo skupaj odkrivali, kako naprej. Ideja za simpozij se je rodila med raznimi srečanji, ki so jih v luči pastorale pripravljali za redovnike, duhovnike ali laike. Odgovore bodo iskali predvsem na znanstveni in akademski ravni, vendar pa naj bi služili vsem vernikom po svetu, ko se sprašujejo: Kakšna bo prihodnost Cerkve?.

Papež Frančišek nas večkrat vabi k ustvarjalnosti pri našem oznanjevanju. Kaj lahko torej v tem pogledu pričakujemo od omenjenega kongresa? »Mislim in osebno tudi pričakujem, da bomo pripravili konkretne smernice, ki bodo povedale, v katero smer naj gremo, katere so prednostne naloge in strategije na ravni škofij, župnij, pa tudi političnih ustanov«, je povedal msgr. Dal Covolo in dodal, da bodo na seminarju sodelovali predstavniki iz vsega sveta.

»Želimo si torej oblikovati neko deklaracijo ali manifest, v katerem bodo jasno določene te konkretne smernice, ki naj bi nas spodbujale k ustvarjalnosti, o kateri govori papež. Tako bomo videli, v katero smer naj se Cerkev premika v naslednjih dvajsetih letih.«

Lahko si le zaželimo, da bi ta in podobne konference spodbujale v vseh vernih misijonsko gorečnost in prispevale k tem, da bo Cerkev bolj privlačna, odprta in pozorna do vsakega človeka.


Ne spreglejte: