Ljubljana, ponedeljek, 18. junij 2018, 22:59

Nadškof Zore novi predsednik Slovenske škofovske konference

Nadškof Stanislav Zore
Foto © ARO

Novi predsednik Slovenske škofovske konference je postal ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Škofje so ga izvolili na današnji seji v Kopru. Podpredsednik pa je postal mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Nadškof Zore je 7. predsednik Slovenske škofovske konference, službo pa bo nastopil 26. marca in sicer za dobo petih let. Sodelavci Radia Ognjišče mu želimo Božjega balgoslova pri njegovem poslanstvu.

Objavljamo celotno sporočilo Tiskovnega urada SŠK:

V ponedeljek, 13. marca 2017, so člani Slovenske škofovske konference (SŠK) na 99. redni seji, ki je potekala v Kopru, ob navzočnosti apostolskega nuncija v RS msgr. Juliusza Janusza izvolili novega predsednika in podpredsednika SŠK. Novi predsednik je postal ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, podpredsednik pa mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Nadškof Zore je 7. predsednik SŠK in bo nastopil službo 26. marca 2017 za dobo petih let.

Škofje so se dosedanjemu predsedniku SŠK in novomeškemu škofu msgr. Andreju Glavanu zahvalili za požrtvovalno, zvesto in nesebično služenje Cerkvi na Slovenskem.

Škofovska konferenca je zbor škofov Katoliške Cerkve določenega naroda ali ozemlja, v okviru katerega škofje opravljajo svoje poslanstvo v obliki pastoralne, bogoslužne, katehetske in drugih dejavnosti. Slovenska škofovska konferenca (SŠK) predstavlja najvišjo ustanovo Katoliške Cerkve v Republiki Sloveniji. Njeno ozemlje sovpada z državnimi mejami. Po statutu so člani SŠK vsi krajevni in pomožni škofje, ki jim je v okviru lastne škofije zaupano posebno poslanstvo.


Ne spreglejte: