Ljubljana, četrtek, 19. april 2018, 11:39

Odpor v kuriji: Marie Collins o svojem odhodu iz komisije za zaščito mladoletnih

Marie Collins
Foto © Radio Vatikan

Papeško komisijo za zaščito mladoletnih je 1. marca zapustila Irka Marie Collins, sicer tudi sama žrtev spolnih zlorab s strani duhovnika. Razlog je pomanjkanje sodelovanja drugih uradov rimske kurije s komisijo. V slednji tako ni več nobene žrtve spolne zlorabe. Britanec Peter Saunders se je iz komisije začasno umaknil pred letom dni zaradi konflikta interesov, saj je ustanovitelj združenja žrtev, ki so med drugim z resnimi obtožbami nastopili tudi proti avstralskemu kardinalu Georgeu Pellu. Collinsova je v minulih dneh dala več intervjujev, v katerih je podrobneje pojasnila svojo odločitev.

O problemu pomanjkljivega sodelovanja drugih uradov rimske kurije s komisijo bodo razpravljali na zasedanju komisije prihodnji mesec. Collinsova je o tem za Radio Vatikan pojasnila: »Pred kratkim je prišlo do določene zavrnitve s strani vatikanskega urada, kar se mi je zdelo nesprejemljivo. Če so danes v Vatikanu še vedno na položaju ljudje, ki ne želijo delati in sodelovati s komisijo, ki ne želi drugega kot otrokom in mladoletnim zmanjšati bolečino in grozote zlorabe, menim, da moram kot žrtev iti naprej in oditi.«

Konkretneje, po njenih besedah je do zapleta prišlo pri razvijanju smernic za zaščito otrok, ki jih škofovske konference po svetu lahko uporabijo kot model za pripravo svojih dokumentov na tem področju. Določen urad je namreč to videl kot vmešavanje oziroma prevzemanje njegovega dela.

V pogovoru za spletni portal Vatikan Insider ni želela konkretno imenovati vatikanski dikasterij, ki se upira sodelovanju, je pa ob namigu, da Kongregacija za nauk vere ne odgovori na vsa pisma žrtev zlorab, dejala, da je s tem žrtev, ki se izpove, prosi za pomoč in pravičnost, znova ranjena. Čeprav se je papež strinjal s predlogom komisije, da se vedno in neposredno odgovori posamezni žrtvi, temu navodilu nekateri niso sledili, ker imajo svoj način korespondence. Ta postopek ne predvideva neposredni odgovor žrtvam, ampak je to naloga krajevnih škofov. »Nisem mogla prenesti takšne drže do žrtev«, je za Vatican Insider povedala Collinsova.

Predsednik komisije za zaščito mladoletnih, bostonski kardinal Sean O’Malley, je dejal, da bo Marie Collins še naprej sodelovala s komisijo pri izvajanju seminarjev. To je sprejela, saj pravi, da mora biti glas žrtev še naprej slišen. Ob tem je izpostavila nekaj pozitivnih premikov, predvsem je pohvalila delo Kongregacije za duhovnike, formacijo bogoslovcev in seminarje na univerzi Gregoriana. V nekaterih državah so naredili velike korake naprej, drugje so še zadaj, med njimi je Italija. Po besedah Collinsove bi tu lahko sprejeli učinkovitejša pravila in boljšo zaščito za mladoletne, a če se ne spremeni miselnost ljudi, ta ne zadostujejo. Za spremembo miselnosti pa je potreben čas, je še dejal Collinsova.


Ne spreglejte: