Ljubljana, nedelja, 18. marec 2018, 14:27

Papež: Križ ni dodatek k obleki!

Papež Frančišek je po včerajšnjem pastoralnem obisku v San Giovanni Rotodnu in Pietralcini, krajema, ki sta tesno povezana s sv. patrom Pijem, danes opoldne nagovoril množico zbrano na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Ob koncu je z vsemi podelil globoke vtise z včerajšnjega obiska, zlasti stika z najbolj trpečimi, ki odmevajo v njegovem srcu ter se svojim včerajšnjim gostiteljem toplo zahvalil za sprejem. Sicer pa je sveti oče v danes vsem približal globlji pomen evangeljskega odlomka 5. postne nedelje.

 


Evropski strokovnjaki: Ne lažne novice, ampak dezinformacije

Skupina strokovnjakov, ki pomaga Evropski komisiji pri oblikovanju strategije za spopadanje s tako imenovanimi lažnimi novicami, je opravila prvi del naloge. Omenjeno besedno zvezo je zamenjala z izrazom dezinformacije, ocenila je namreč, da je ustreznejši. V poročilu je poleg definicije naštela tudi več priporočil.


VIDEO: Papež v Pietrelcini: Kraj, kjer se ljudje prepirajo, je bolan, ne raste!

Papež Frančišek se danes mudi v dveh krajih, ki sta povezana s p. Pijem. Zjutraj se je kot prvi papež ustavil v Pietrelcini, kjer se je p. Pij rodil. Druga postaja romanja je San Giovanni Rotondo, ki sta ga obiskala tudi že Janez Pavel II. in Benedikt XVI. V tem kraju je ta kapucin pred stotimi leti prejel stigme, vidne Kristusove rane, ki so krvavele do njegove smrti pred 50-imi leti.


Papež odhaja k p. Piju

Papež Frančišek bo danes poromal k italijanskemu ljudskemu svetniku patru Piu (1887-1968). Zgodaj zjutraj bo s helikopterjem najprej poletel v rojstni kraj priljubjenega svetnika, Pietrelcino pri Beneventu. Po enournem postanku se bo odpravil proti San Giovanni Rotondu, kjer je deloval kapucinski pater, ki je že za časa svojega življenja slovel po čudežih. Osrednje točke programa so obisk pediatrične bolnišnice za rakave bolnike, molitev pred posmrtnimi ostanki patra Pia in bogoslužje na prostem.


Prihodnost Slovenije v političnih očeh

Državni zbor danes na zahtevo poslancev NSi, ki so se jim pridružili tudi poslanci SDS, na izredni seji razpravlja o prihodnosti Slovenije. Iskati je treba rešitve za boljšo prihodnost, so poudarili predlagatelji, medtem ko je bilo od ostalih poslancev slišati očitke, da so poslanci NSi in SDS sejo 'izrabili' za nabiranje političnih točk pred volitvami.


AVDIO: Gremo na predčasne volitve

Včerajšnja sreda je prinesla odstop premiera Mira Cerarja. Že dejstvo, da je bila izjava napovedana za 22. uro, je vzbujalo sum, da je situacija resna, in to se je potem samo še potrdilo. Odzivi so mešani, nekateri pravijo, da je vrgel puško v koruzo, drugi, da se je za ta korak odločil prepozno, tretji so že v pripravah na volitve in jih te poteze niti ne ovirajo.


Cerar odstopil s položaja predsednika vlade; Janša v odzivu: Nakazovalo se je, da bodo skušali mandat te vlade skrajšati

Premier Miro Cerar je nocoj sporočil, da se je odločil podati odstopno izjavo. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. V četrtek bo o odstopu seznanil predsednika republike Boruta Pahorja.


Bomo pokazali solidarnost z našimi manjšinami v sosednjih državah?

Le še slabe tri tedne je mogoče oddati podpis pod evropsko državljansko pobudo za zaščito manjšin na stari celini. Da bo uspela, jo mora do 3. aprila podpreti milijon ljudi. Ob tem mora biti v vsaj sedmih državah presežena zanje določena kvota. V Sloveniji ni tako težko dosegljiva - zbrati je treba 6 tisoč podpisov. Trenutno smo na dobri tretjini. K podpori v odločilnih dneh spodbujajo naši rojaki, ki živijo v sosednjih državah.


Papež o molitvi očenaš: Imamo odnos s tem Očetom?

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci govoril o molitvi očenaš. Opozoril je, da jo veliko ljudi moli, ne da bi se zavedali, kaj govorijo. Ključno vprašanje pa je, ali imamo vzpostavljen odnos z Očetom, na katerega se obračamo.


Parolin in Becciu: Papež kritike prenaša mirno

Ob včerajšnji peti obletnici izvolitve papeža Frančiška so se zvrstile številne ocene njegovega pontifikata.


Novejše novice | Starejše novice