Ljubljana, nedelja, 28. maj 2017, 22:32

Papež: Cerkev je zato, da oznanja Evangelij!

Papež Frančišek je nagovor pred opoldansko molitvijo osredotočil na praznik vnebohoda, ki ga v Italiji in še nekaterih drugih državah liturgično obhajajo danes. Poudaril je, da nas vnebohod opominja na to, zakaj obstaja Cerkev, namreč zaradi oznanjevanja Evangelija.


Papež znova obsodil napad v Egiptu in Manchestru

Papež Frančišek je po opoldanski molitvi znova izrazil bližino koptski pravoslavni Cerkvi v Egiptu. Število žrtev petkovega napada na avtobus, na katerem so bili koptski kristjani, se je po najnovejših podatkih povzpelo na 29. Sveti oče je spomnil, da so bile žrtve verniki, ki so se odpravljali v svetišče molit in so bili ubiti potem, ko niso hoteli zanikati svoje krščanske vere. Naj Gospod sprejme v svoj mir te pogumne pričevalce, mučence, in spreobrne srca teroristov,« je dejal papež in pozval k molitvi za žrtve napada v Manchestru.


Papež pri maši: Ne smemo ostati zaprti v naši varnosti

Papež Frančišek zaključuje svoj obisk Genove. Potem ko se je srečal z delavci, posvečenimi, mladimi, ubogimi in begunci ter obiskal otroško bolnišnico, je dan okronala sveta maša na prostem. Papež je zbrane povabil k oznanjevanju evangelija.


Papež mladim: Ne bodite turisti življenja!

Tretji papežev postanek v Genovi je bil v osrednjem Marijinem svetišču v Liguriji, kjer se je srečal z mladimi, predvsem tistimi, ki so se vključili v misijonski projekt oznanjevanja evangelija svojim sovrstnikom v različnih življenjskih okoljih. V svetišču in pred njim se je zbralo 3 tisoč mladih.


Papež v Genovi: Lažje je živeti z mačko ali psom, kot z otrokom

Drug dogodek papeževega obiska v Genovi je bilo srečanje z duhovniki, redovniki, redovnicami in bogoslovci. Papež je na začetku zbrane povabil k molitvi za včeraj ubite kopte, ki so bili umorjeni zato, ker niso hoteli zanikati svoje vere. Ne pozabimo, da je krščanskih mučencev danes več kot v prvih časih krščanstva, je poudaril sveti oče. Zbranim pa je v uri in pol spregovoril o pomenu njihovega poslanstva.


Papež v Genovi posvaril pred špekulanti v svetu dela. Ne ’plača za vse’, ampak ’delo za vse’!

Papež Frančišek se danes mudi v Genovi, pristaniškem mestu, od koder so kot migranti leta 1929 z ladjo odpotovali tudi njegova dedek in babica in njegov oče, ki je imel takrat 21 let. Zato je bil papež že na prvem srečanju s 3500 delavci in delodajalci zelo ganjen, Genovčanom pa se je zahvalil za sprejem.


Na Zaplazu osrednja škofijska slovesnost ob Grozdetovem godu

Obhajamo god blaženega mučenca Alojzija Grozdeta, čigar relikvije počivajo v osrednjem romarskem središču Škofije Novo mesto na Zaplazu. Tam bo dopoldne slovesno praznovanje s sveto mašo, ki jo bo daroval škof ordinarij Andrej Glavan.


V Egiptu v napadu ubitih najmanj 28 koptskih kristjanov

V napadu na avtobus koptskih kristjanov je bilo ubitih najmanj 26 ljudi, še enkrat toliko jih je ranjenih, med njimi so nekateri v kritičnem stanju. Med mrtvimi so tudi nekateri otroci. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Napad se je zgodil, ko so oboroženi napadalci streljali na avtobus, ki je bil na poti do samostana Anba Saumel v bližini mesta Minya, kjer živi veliko koptskih kristjanov. Napad je ostro obsodil papež Frančišek in zagotovil svojo bližino vsem koptom.


Genova v pričakovanju papeževega obiska

Papež Frančišek bo jutri na obisku v nadškofiji Genova. Dopoldne bo nagovoril delavce, škofe, duhovnike in druge posvečene osebe ter mlade. Na vseh teh srečanjih bo odgovarjal na njihova vprašanja. Pri kosilu se bo srečal z reveži, begunci, brezdomci in zaporniki. Popoldne bo obiskal še pediatrično bolnišnico, na prostoru sejmišča pa bo daroval sveto mašo. Nadškofija Genova je v času priprave zbirala darove, ki mu jih bodo izročili za njegove dobrodelne dejavnosti.


Praznik Gospodovega vnebohoda

V Katoliški Cerkvi danes obhajamo slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, ki so ga zanesljivo obhajali že ob koncu 4. stoletja.


Novejše novice | Starejše novice