Ljubljana, sreda, 28. junij 2017, 07:21

Frančišek praznuje 25-letnico škofovskega posvečenja

Papež Frančišek danes praznuje 25-letnico škofovskega posvečenja. Ob tem jubileju je zjutraj daroval sveto mašo v pavlinski kapeli apostolske palače. V ta namen bo sveto mašo ob 17.30 v ljubljanski stolnici daroval tudi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof Juliusz Janusz.


Papežev program potovanja v Kolumbijo

Vatikan je objavil podrobnejši program papeževega potovanja v Kolumbijo, kjer se bo mudil od 6. do 11. septembra. Med drugim se bo srečal s predsednikom države in nagovoril druge predstavnike oblasti, škofe in upravni odbor Sveta škofovskih konferenc Latinske Amerike. 8. septembra bo v mestu Villavicencio vodil veliko molitveno srečanje za narodno spravo. Spomnimo, da je obisk postal možen zaradi podpisa mirovnega sporazuma med vlado in gverilskim gibanjem Farc. Med pomembnejšimi dogodki bo 10. septembra v mestu Cartagena še blagoslov temeljnih kamnov novih hiš za brezdomce.


Praznujemo dan državnosti in 26. obletnico osamosvojitve Slovenije

V Sloveniji je 25. junij dan državnosti. Spominjamo se trenutka, ko je naša država postala samostojna in neodvisna. V vrhunec praznovanj smo vstopili s sveto mašo za domovino, s katero smo v petek sklenili pobudo 24 ur molitve in posta za domovino. Pred tem smo pri devetdnevnici razmišljali, kako premagati brezbrižnost. Osrednja proslava ob 26. rojstnem dnevu Slovenije je bila sinoči v Ljubljani, pred tem se je na slavnostni seji sešel državni zbor. Različne prireditve so se in se še vrstijo tudi drugod.


Nadškof Cvikl: Za Slovenijo kot naš skupni dom mora vsak prispevati svoj delež

Pred dnevom državnosti, ki ga bomo zaznamovali 25. junija, je bila v ljubljanski stolnici svetega Nikolaja nocoj sveta maša za domovino. Udeležili so se je tudi predstavniki oblasti in civilne družbe. Daroval jo je predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Ob oltarju so se mu pridružili ostali naši škofje in duhovniki ter apostolski nuncij msgr. Juliusz Janusz. Po evangeliju je zbrane nagovoril mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Pojasnil je razliko med pojmoma država in domovina ter poudaril pomen skrbi in prizadevanja za skupno dobro, spoštovanja dostojanstva in enkratnosti vsakega človeka ter zavesti, da je Slovenija kot naša skupna domovina dar in priložnost.


Zavodu sv. Stanislava srebrni red za zasluge

Predsednik republike Borut Pahor je Zavodu sv. Stanislava ob 25-letnici delovanja vročil srebrni red za zasluge za nadaljevanje dolge in uspešne izobraževalne tradicije. Udeležil pa se je tudi proslave ob dnevu državnosti in zaključku pouka na Škofijski klasični gimnaziji.


V Zavodu sv. Stanislava še posebej slovesen konec šolskega leta

Sklep šolskega leta so nestrpno pričakovali vsi otroci, pa tudi starši in delavci v šolah. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je vsem zaželela lepe in sproščene počitnice, hkrati pa jih spodbudila, naj si naberejo moči za nove izzive. Veselo in pestro je tudi v Zavodu sv. Stanislava, kjer so v osnovni šoli odkrili spominsko sobo Alojzija Šuštarja, pozno popoldne bo predsednik Borut Pahor zavodu ob 25-letnici delovanja predal srebrni red za zasluge.


Maše za domovino: Danes v ljubljanski stolnici, včeraj tudi v Rimu

V Sloveniji in po svetu se v teh dneh vrstijo slovesnosti ob dnevu državnosti, ki ga obeležujemo v nedeljo. Spominjamo se, kako je naša država pred 26 leti postala samostojna in neodvisna. Osrednja državna proslava bo jutri na Kongresnem trgu v Ljubljani, na kateri bo govornik predsednik republike Borut Pahor. Pred tem se bo na slavnostni seji sestal državni zbor, pri čemer bo zbrane nagovoril podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec. Že danes ob 18. uri pa bo v ljubljanski stolnici sveta maša za domovino, s katero bomo sklenili tudi pobudo 24 ur molitve in posta za domovino.


V občinah Kuzma in Brežice kot oreh debela toča poškodovala pridelke

Neurja, ki so včeraj zajela Slovenijo, so marsikje povzročile številne nevšečnosti - podrta drevesa, razkrite strehe, z vodo zalite objekte in tudi zemeljske plazove. Klestila je tudi toča, ki je precej prizadela občini Kuzma in Brežice. Medtem na Agenciji za okolje opozarjajo na sušne razmere na obalnem območju ter tudi na severovzhodu in jugovzhodu države.


Zvečer začenjamo 24-urno molitev za post in domovino

Končujemo devetdnevnico pred praznikom državnosti, ko smo razmišljali na temo Premagajmo brezbrižnost! Zvečer pa začenjamo 24-urno molitev in post za domovino. Neprekinjena molitev bo v ljubljanski stolnici in se bo jutri ob 18. uri sklenila z mašo za domovino. Daroval jo bo predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore.


Papež pri katehezi: Lahko postanemo sveti!

Papež Frančišek je pri današnji katehezi poudaril, da kristjani nikoli ne obupajo, ampak se vedno borijo proti zlu. Zadnje besede v naši zgodovini ne bo imelo sovraštvo, smrt ali vojna. Na vsakem koraku življenja nas namreč spremlja Bog, pa tudi množica vernikov, ki so že pred nami odšli v večnost. Ti nam dokazujejo, da krščansko življenje ni nedosegljiv ideal.


Novejše novice | Starejše novice