Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
S. Nikolina Rop SŠ (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina Rop SŠ

Krofe lahko tudi spečemo v pečici

Oddaje | 28.02.2017, 08:06 Matjaž Merljak

Tokrat je sestra Nikolina četrtič sodelovala v Svetovalnici. Spraševali ste jo o pripravi domače čokolade, krhkih flancatih, nadevu za čokoladno potico, pripravo orehov za potico, pečenju krofov .... Nekateri ste se oglasili tudi s svojimi kuharskimi izkušnjami.

Zakaj se pri krofih naredijo luknje in ni venčkov?

Več vzrokov je lahko. Da so venčki, pomaga dobro, dobro pregneteno testo, ki ne sme biti preveč suho in gosto ter lepo vzhaja. Če je trdo testo, za vzhajanje rabi več časa in pri cvrenju se delajo luknje. Če vidimo, da pri cvrenju nastajajo luknje, krof hitro s tanko iglo ali vilicami ob strani prebodemo, da zrak izpustimo. Venčki lahko ne nastanejo tudi, če so krofi prehajani.

Krofi niso uspeli - ocvrti so trdi, napiti z maščobo - ponesrečeni - kako lahko porabimo testo?

V vsakem primeru lahko krofe spečemo v pečici, s tem se bomo izognili cvrenju. So drugačni, a razlika ni velika. Lahko se izkroži ali iz testa izrežemo oblike s koleščkom, naložimo jih na peki papir na pekaču dovolj narazen, pustimo jih vzhajati. 10 min pred peko jih namažemo z beljakom ali jajcem ter damo v pečico.

Zanimal vas je tudi recept za pripravo domače čokolade.

Sestavine:

2 jogurtova lončka sladkorja

2 jogurtova lončka mleka

2 jogurtova lončka vode

1o dag kakava

1 kg mleka v prahu

Vse skupaj zmešamo in skuhamo, da dobimo redko čokoladno omako. V modele ali modelčke lahko naložimo sesekljane lešnike, mandlje, orehe, rozine ... Prelijemo s čokolado in počakamo, da se strdi. Lahko damo tudi v hladilnik.

O pripravi krofov smo govorili tudi v prvi februarski Svetovalnici s sestro Nikolino.

Oddaje, Hrana in okolje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...