Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Silvester Šurla o smrti Danila Slivnika in slovenskem medijskem prostoru

| 21.02.2017, 19:41

V tokratni oddaji „Spoznanje več, predsodek manj“ ste izjemoma namesto predavatelju na Harvardu dr. Klemenu Jakliču lahko prisluhnili predavanju novinarja in urednika Silvestra Šurle ob peti obletnici smrti Danila Slivnika. Šurla je odgovorni urednik revije Reporter in je bil dolgoletni sodelavec Slivnika, ki je v slovenskem novinarstvu izstopal po svoji informiranosti in analitični pronicljivosti. Predavanje je nastalo v organizaciji Društva slovenskih katoliških izobražencev.

Šurla je uvodoma predstavil Slivnika in med drugim dejal, da je bil in je novinarska legenda. „Slivnik je bil eden tistih redkih urednikov, ki je dal priložnost tudi tistim, ki niso imeli nobenih zvez ali poznanstev, da so dobili priložnost se dokazati in izkazati. Bil je moj prvi šef. Z njim sem preživel veliko lepih in manj lepih trenutkov. Življenje prinese marsikaj, včasih so bile kakšne zadeve tudi prav divje ampak, ko na koncu človek potegne črto nad kariero si reče, gotovo mi ni žal za vse te zadeve,“ je povedal Šurla in dodal, da je bil Slivnik za nomenklaturo oz. za tranzicijsko elito precej nevaren človek. „Vse skozi, so mu očitali, da naj bi bil agent Udbe,“ je spomnil Šurla in opisal, kako se je Slivnik znašel na seznamu tako imenovanih sodelavcev Službe državne varnosti.

V nadaljevanju je Šurla odgovarjal na vprašanja iz publike. Dejal je, da ni nikoli pomislil na to, da bi on zapolnim praznino po Slivniku, saj to ni mogoče, spregovoril pa je tudi o novem lastniku tednika Reporter.

O slovenskem medijskem prostoru pa je dejal: „Zagotovo je medijski prostor v Sloveniji veliko bolj zaprt kot je na Hrvaškem ali v Avstriji. Če je večji trg lahko nek medij stroškovno gledano dela bolje.“ Ob sklepu predavanja se je Šurla dotaknil vzpona skrajnih levih strank, tudi pri nas.

Vabljeni k poslušanju oddaje.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...