Ljubljana, petek, 25. maj 2018, 13:00

Za krofe je pomembna primerna temperatura

S. Nikolina Rop SŠ
Foto © Izidor Šček

Sestra Nikolina je že tretjič letos sodelovala v jutranji oddaji Svetovalnici. Oddaja je v živo potekala z Brezij. Odgovarjala je vprašanja poslušalk o pripravi ocvrtega sira, ježka iz temnega biskvita, domačega kruha, domačih rezancev, krofov in bureka.

Kaj delam narobe, da so krofi mastni - je to zaradi olja?

Ja, lahko tudi zaradi olja, predvsem pa mora biti prava temperatura cvrtja, sicer se ne naredi skorjica in krof se kuha. Tudi če je testo preveč zabeljeno, lahko vpliva na mastnost krofov. Alkohol, ki ga dodamo kvašenemu testu, pa preprečuje, da pije maščobo. Nekateri dodajo pecilni prašek, ki naj bi tudi vplival, da so manj mastni. Krofe lahko pripravljate v mešanici olja in masti, a še vedno je pomembna prava temperatura. To preverite tako, da kroglico testa položite v olje. Ta pade na dno in če nato v času, ko preštejemo en-dva-tri, priplava na vrh, je temperatura prava. Pomembno je tudi, da posodo, ko cvrete prvo stran krofa, pokrijete. Temperaturo gorišča je treba sproti regulirati.

Ali lahko za pripravo krofov uporabim pirino polnozrnato moko?

Seveda lahko. Za prvo pripravo, da boste ugotovili pravilno trdoto testo, vzemite 1/3 polnozrnate moke, ostalo pa belo moko ter temu prilagodite količino tekočino. Postopek izdelave oz. cvrtja ni nič drugačen. Krof bo pisan, ne bo tako puhast, je pa zato po okusu veliko boljši.

Več odgovorov poiščite na blogu oddaje Kuhajmo s sestro Nikolino. O pripravi krofov ste sestro Nikolino spraševali tudi v eni od januarskih svetovalnic in spet jo boste naslednjič, saj jo bomo znova obiskali na pustni ponedeljek, 27. februarja 2017. Prisluhnite ob 8. uri in sodelujte!


Ne spreglejte: