Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Trump v kongresnem govoru Ameriko postavil na prvo mesto

Svet | 01.03.2017, 09:11

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem prvem govoru pred obema domovoma kongresa postavil Američane, ZDA in ameriške interese na prvo mesto. Naštel je doseženo od prisege na položaj 20. januarja naprej in napovedal svetlo prihodnost, polno delovnih mest, nizkih davkov, dostopnega zdravstva, v zunanji politiki pa zavzemanje za mir.

Enemu najbolj pričakovanih govorov si je po vsem svetu ogledalo več milijonov ljudi, v kongresni dvorani pa so mu prisluhnili tudi podpredsednik Mike Pence, hči Ivanka Trump in prva dama Melania Trump, ki je po besedah soproga požela stoječe ovacije: "Gospod podpredsednik, člani kongresa, prva dama ZDA..."

V nadaljevanju je Trumpov govor večkrat prekinilo močno ploskanje, tudi ob zelo znanih besedah, da bo Ameriko znova naredil veliko. "Moja administracija želi sodelovati s člani obeh političnih strank. Smo država, ki je enotna v obsodbi sovraštva in zla v vseh njunih oblikah."

Glede notranje politike ni Trump povedal nič takšnega, kar ne bi govoril v zadnjem letu in pol, razen tega, da je omogočil možnost imigracijske reforme. Glede zunanje politike pa zagotovil, da si želi miru in ne bo iskal spopadov z vpletanjem v notranje zadeve drugih držav. Trump je izrekel trdno podporo zvezi Nato ob spoštovanju finančnih obveznosti zaveznic in denar je po "odkritih pogovorih" menda že začel pritekati. "ZDA bodo spoštovale zgodovinske ustanove, vendar tudi pravice suverenih držav. Te države pa morajo spoštovati tudi naše pravice. Želimo si harmonije in stabilnosti, ne pa vojne in konflikta."

"Amerika spoštuje pravico vseh držav do svoje poti. Moje delo ni predstavljati sveta, ampak Ameriko," je še dejal Trump in dodal, da so večino terorističnih napadov v ZDA izvedli tujci, da se napada po vsem svetu, zato bo sprejel nove ukrepe za varnost ZDA. Z zavezniki bo uničil Islamsko državo ter napovedal velika vlaganja v obrambni sistem, za kar deset odstotkov več kot doslej: "Vojakom in vojakinjam ZDA moramo zagotoviti orodja, ki jih potrebujejo, da preprečijo vojno. Če bodo poslani v boj, se morajo bojevati in zmagati."

Velik aplavz obeh strani si je Trump prislužil tudi z napovedjo javno-zasebne porabe za 1000 milijard vreden projekt obnove nacionalne infrastrukture ter z napovedjo uvedbe porodniškega dopusta ali bolniškega dopusta zaradi otrok.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...