Alen SalihovićAlen Salihović

V Turčiji prijeli dopisnika nemškega dnevnika Die Welt

Svet | 28.02.2017, 14:49

V Turčiji so prijeli novinarja nemškega dnevnika Die Welt Deniza Yücela. Obtožili so ga širjenja teroristične propagande in podpore terorizmu ter vzpodbujanja javnega nasilja. Njegova aretacija je že sprožila proteste tako v številnih nemških mestih kot tudi ponekod v Evropi.

Najprej spomnimo, da so turške oblasti po poskusu državnega udara prijele več deset tisoč ljudi ter jih v vojski, policiji, javnih službah in zasebnem sektorju odpustile ali suspendirale več kot 100.000. Dopisnika Die Welta, ki ima nemško in turško državljanstvo, so aretirale 14. februarja, ko je poročal o hekerskem napadu na zasebno elektronsko pošto turškega ministra za energetiko, ki je tudi zet turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Turško sodišče je nato včeraj odločilo, da bo moral Yücel na začetek sodnega postopka počakati za zapahi. V preiskovalnem zaporu bi lahko sedel celo do pet let. Gre za prvega nemškega dopisnika, ki se je znašel v turškem preiskovalnem zaporu, odkar je leta 2002 oblast v državi prevzela Erdoganova islamska stranka AKP.

Nemška vlada, stranke in novinarska združenja so zgroženi. Kanclerka Angela Merkel je razočarana, po njenem mnenju je ukrep nesorazmerno strog, tudi zato, ker se je Yücel predal sam in je bil na voljo za preiskavo. Njena vlada pričakuje, da bo turško pravosodje v tem primeru upoštevalo veliko vrednost svobode medijev za vsako demokratično družbo, prav tako upa, da bo Yücel kmalu na prostosti. Zunanji minister Sigmar Gabriel je ocenil, da gre za hude čase v nemško-turških odnosih. "Naša politika nima vzvodov za ravnanje v takšni situaciji. Turška policija ima v tem primeru proste roke. Poskušali bomo sodelovati."

Odzvali so se tudi pri Die Weltu. "Šokirani smo. Razjasniti moramo, zakaj je prišlo do tega," je poudaril glavni urednik omenjenega nemškega dnevnika. Novinarji brez meja zahtevajo takojšnjo Yücelovo izpustitev. Njemu v podporo v večjih nemških mestih v tem popoldnevu pripravljajo demonstracije z avtomobili, protestirali naj bi tudi v Avstriji - v Gradcu in na Dunaju - ter v švicarskem Zürichu.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...