Alen SalihovićAlen Salihović

Kardinal Mueller: Prikrivanje zlorab v Cerkvi ni bilo sistematično

Svet | 28.02.2017, 13:20 Marjana Debevec

Po mnenju nemškega kardinala Gerharda Ludwiga Müllerja v katoliški Cerkvi ni bilo sistematičnega prikrivanja primerov spolnih zlorab.

Ko škofje ali duhovniki izvejo za zlorabe s strani drugih duhovnikov, bi morali storilce nagovoriti, naj sami prijavijo svoje dejanje, je dejal nemški kardinal, ali pa naj navežejo stik s prizadetimi in njihovimi svojci, da bodo prijavo podali oni.

To je po njegovem edini način, da se izognemo ponavljanju takšnih primerov. Poleg tega je treba zlorabe preganjati tudi po cerkvenopravni poti. Po mnenju kardinala Müllerja pri tem ne bi smelo biti olajševalnih okoliščin; tudi po več letih bi morali podeljevati stroge kazni.

Povejmo še to, da je doslej večina škofovskih konferenc v vesoljni Cerkvi že pripravila smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...