Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Bo Donald Trump z izvršnim ukazom razširil pravico ugovora vesti?

Svet | 22.02.2017, 16:09

Prvi mož svetovne velesile naj bi pripravljal tudi izvršni ukaz, ki bi močno razširil pravico ugovora vesti. Spletni portal Domovina je pred kratkim poročal, da je v javnost ušel osnutek dokumenta, ki bi pred sodnim pregonom zaščitil javne uslužbence, podjetnike in vse ostale, ki iz verskih zadržkov na primer niso želeli poročiti istospolnega para, zanj speči torte ali fotografirati poroke istospolnega para. Prav te dni je agencija CNA predstavila zgodbo cvetličarke, ki je bila zaradi zavrnitve aranžiranja istospolne poroke obsojena diskriminacije.

Cvetličarko Barronelle Stutzman je za aranžiranje istospolne poroke prosila dolgoletna stranka, kot je povedala za agencijo CNA je šlo za njenega najljubšega gosta. Ker verjame, da zakonsko zvezo lahko skleneta le moški in ženska, je posel zavrnila in mu hkrati svetovala tri druge cvetličarne. Od takrat naprej sta bila v stiku le v sodnih dvoranah, saj sta jo zaradi njene odločitve tožili zvezna država Washington in Ameriška unija za državljanske svoboščine. Prav pred dnevi je vrhovno sodišče zvezne države Washington pritrdilo nižjemu sodišču, da je s tem kršila zakon o boju proti diskriminaciji, zato jo čaka plačilo denarne kazni in visokih pravnih stroškov. Ker bi se lahko povzpeli tudi do dveh milijonov dolarjev, je ogroženo njeno preživetje. Prejema tudi sovražne telefonske klice, a njena vera, kot je poudarila v pogovoru za agencijo CNA, vseeno iz dneva v dan raste. Dodala je tudi, da kljub vsemu še naprej streže tudi lezbičnim in gejevskim strankam, številne med njimi so ji izrekle podporo, ker je ravnala po svoji vesti. Stutzmanova še ni rekla zadnje besede, napovedala je pritožbo na vrhovno sodišče ZDA. Pojasnila je, da prosi za takšno svobodo, kot jo ima tisti, ki se želi poročiti skladno s svojim prepričanjem. Zatrdila je še, da ne gre le za njen primer, ampak da so na kocki pravice vseh.

"To je človekova pravica." Tako sklicevanje na ugovor vesti razume papež Frančišek. Ko se je jeseni 2015 mudil v ZDA, je to pokazal tudi z obiskom matičarke, ki je bila teden dni za zapahi, ker istospolnih razmerij ni želela potrjevati kot zakonskih zvez.

Da se to v prihodnosti ne bi dogajalo, naj bi Trump poskrbel s posebnim izvršnim ukazom. Osnutek dokumenta na štirih straneh, ki se je znašel v javnosti, naj bi še posebej varoval versko svobodo vseh ter omogočil tistim, ki so prepričani, da je zakon zveza med enim možem in eno ženo, da so spolni odnosi primerni le za poročene, da je moško in žensko spolno identiteto določiti le po biološkem spolu in ne drugače ter da se življenje začne s spočetjem in si zasluži zaščito v vseh fazah svojega razvoja, da govorijo in ravnajo skladno s tem.

Da Trump misli resno, dokazuje še eno dejstvo - za novega vrhovnega sodnika je predlagal Neila Gorsucha, ki je med drugim večkrat pomagal krščanskim organizacijam in ženskim redovom pri sklicevanju na ugovor vesti v povezavi z zakonsko uveljavljenim obveznim financiranjem kontracepcijskih sredstev in splava. Senat bo Gorsucha zaslišal 20. marca.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...