Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Karitas krepi pomoč ženskam v BiH in Srbiji

Svet | 20.02.2017, 10:41 Petra Stopar

Slovenska Karitas bo tudi v tem in naslednjem letu prispevala k razvojni pomoči v tujih državah. Tako je januarja v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji začela izvajati mednarodna projekta, namenjena podpori ženskam, ki so na tem območju pogosto diskriminirane in brezposelne.

Projekta bo Karitas skupaj s karitativnimi sodelavci v Bosni in Hercegovini ter Srbiji izvajala vse do leta 2019, po 100.000 evrov sredstev za vsakega pa bo prispevalo tudi Ministrstvo RS za zunanje zadeve v sklopu razpisov mednarodnega razvojnega sodelovanja.

Več o Opolnomočenju žensk v Bosni in Hercegovini, ki je nadgradnja že lani končanega projekta, je sodelavka Karitas Jana Lampe povedala: »Projektne aktivnosti so namenjene ekonomskem in socialnem opolnomočenju 1.500 žensk iz območja Sarajeva, Banja Luke in Mostarja. Na 198 delavnicah bodo ozaveščene o pravicah in nenasilju. Pridobile bodo nove praktične veščine in znanja ter s tem imele boljše možnosti za zaposlitev. 30 ženskam se bo zagotovila možnost za poklicno usposabljanje v ustanovah, ki izvajajo tovrstna usposabljanja. S pomočjo individualnih svetovanj in družinskih terapij se bodo lažje soočale s težavami. Delavnice in terapije bodo izvajali strokovni delavci Caritas BiH. S pomočjo teh aktivnosti se bodo izboljšale njihove življenjske razmere ter položaj v družini in družbi.« Skupna vrednost projekta je 108.298 evrov.

Projekt z naslovom Ekonomsko in socialno opolnomočenje žensk na podeželju jugovzhodne Srbije pa bosta slovenska in beograjska Karitas izvajali skupaj s srbskimi občinami, kjer je stopnja brezposelnosti 17,7-odstotna, večina je brezposelnih žensk. »S projektnimi aktivnostmi se bodo zagotovile možnosti za ustvarjanje dohodka in zaposlitve za 240 brezposelnih žensk iz podeželskih krajev v občinah Aleksinac, Ražanj, Boljevac, Knjaževac. Z izobraževanji na temo pravic, praktičnim poklicnim usposabljanjem in pridobitvijo sredstev za zagon posameznih družinskih dejavnosti (s področja turizma, predelave pridelkov ipd.), študijskimi obiski ter medsebojnimi izmenjavami, se bo prispevalo k povečanju ekonomske neodvisnosti žensk, izboljšanju življenjskih razmer in k bolj enakovrednemu položaju v družbi,« so zapisali na Slovenski Karitas. Srbske občine bodo pomoč podprle v znesku 24.000 evrov, celotna vrednost tega projekta pa je 135.376 evrov.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Sociala, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...