Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:17

Papežev obisk v Moskvi ni nepredstavljiv

Moskva
Foto © Wikipedia

Ruski veleposlanik v Vatikanu je dejal, da obisk papeža Frančiška v Moskvi – ali kjer koli drugje v tej evrazijski državi – ni nepredstavljiv. Pri tem se je skliceval na izjavo ruskega pravoslavnega škofa, ki mu je pred kratkim dejal, da se »vsak dan malce bolj približujemo temu obisku«. Datum seveda še ni določen, »toda temelji so postavljeni«, je po poročanju spletnega portala tednika Družina pojasnil ruski diplomat.

Ruski veleposlanik v Vatikanu, Aleksander Avdejev, je v pogovoru s katoliškimi časnikarji odnose med papežem Frančiškom in predsednikom Vladimirjem Putinom označil kot »zelo dobre«. Voditelja sta se srečala že dvakrat, slišala sta se tudi po telefonu, posebej na papežev 80. rojstni dan.

Avdejev je bil od leta 2008 do maja 2012 ruski minister za kulturo, med 1996 in 2002 pa namestnik zunanjega ministra. Za sovjetsko zunanje ministrstvo je delal od leta 1968.

Veleposlanik je dejal, da je bilo srečanje papeža Frančiška in patriarha Kirila februarja lani v Havani zgodovinskega pomena. Oba cerkvena voditelja se dobro zavedata dramatičnega položaja na Bližnjem Vzhodu. Poleg tega sta papež in patriarh odložila svoje verske in teološke razlike in s tem vplivala na javno mnenje po vsem svetu, je poudaril ruski veleposlanik. Ljudje so počasi začeli razumevati, da temeljno grožnjo predstavljajo islamski skrajneži in da so največje žrtve med civilnim prebivalstvom, v prvi vrsti med kristjani. Po skupnem pozivu papeža in patriarha je iskanje skupnega ukrepanja postalo še intenzivnejše.

Tudi v Rusiji je velika večina ljudi skupno izjavo iz Havane sprejela zelo pozitivno. Seveda je Rusija kompleksna država, »imamo svoje konservativce, ki bodo vedno nasprotovali stikom s katoličani«. Toda pri tem gre za manjšo skupino ljudi. Papeža Frančiška in njegov način za spodbujanje miru pa v Rusiji na splošno zelo cenijo.

Avdejev je spregovoril tudi o dobrih odnosih med papežem in Putinom. Pogovor decembra lani je trajal 25 minut, sogovornika pa sta razpravljala o položaju v svetu. Na splošno si obojestranski odnosi med Svetim sedežem in Rusijo »odlični«.

V Moskvi si je trenutno še vedno mogoče ogledati veliko razstavo slik iz Vatikana. Konec leta pa bodo v Vatikanu odprli razstavo svetopisemskih osebnosti v ruskem slikarstvu. Spomniti je treba še na sodelovanje znotraj Organizacije Združenih narodov: na pobudo Svetega sedeža in Rusije je bila sprejeta resolucija o reševanju kristjanov na Bližnjem Vzhodu.

 

 

 


Ne spreglejte: