Ljubljana, ponedeljek, 28. maj 2018, 11:58

Prvi mož Nata popolnoma prepričan o čezatlantski enotnosti

NATO
Foto © ARO

Obrambni ministri Nata so se zbrali na prvem srečanju po inavguraciji novega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Kot je znano, je ta z izjavami o zastarelosti te organizacije postavil pod vprašaj čezatlantske vezi. A prvi mož Nata Jens Stoltenberg je prepričan, da bodo danes in jutri iz Bruslja sporočali prav nasprotno.

"To je ključni trenutek za čezatlantsko varnost. Do tega pomembnega srečanja obrambnih ministrov prihaja ob pravem času. Sprejemali bomo odločitve, s katerimi bomo ob nastajajočih izzivih zagotovili močno in prilagodljivo zavezništvo. Močan Nato je namreč dober za Evropo in močan Nato je dober za Severno Ameriko," je bil jasen Stoltenberg.

Da Nato ostaja pomemben temelj za ZDA in celotno čezatlantsko skupnost, je ob začetku dvodnevnega zasedanja poudaril tudi vodja Pentagona James Mattis. Opozoril je še, da se je treba vseskozi prilagajati varnostnim izzivom. Kot je dodal, Nato je sredi transformacije, kar ni nič novega, morda se je le nekoliko okrepil tempo. Zagotovil je, da v ZDA s tem nimajo težav.


Ne spreglejte: