Ljubljana, ponedeljek, 28. maj 2018, 11:59

V Strasbourgu zelena luč sporazumu med Evropsko unijo in Kanado

Evropski parlament
Foto © ARO

Evropski poslanci so prižgali zeleno luč celovitemu gospodarskemu in trgovinskemu sporazumu med Evropsko unijo in Kanado, znanim pod kratico Ceta. Gre za tako imenovani mešani sporazum, kar pomeni, da si pristojnost nad njegovo vsebino delijo Bruselj in članice povezave. Po potrditvi v Evropskem parlamentu je tako začel veljati le tisti del, ki je v izključni pristojnosti Evropske unije. Dokončno ga bodo morali potrditi še nacionalni in regionalni parlamenti. Glasovanje je spremljal protest - pred poslopjem Evropskega parlamenta v Strasbourgu je Ceti javno nasprotovalo približno 700 ljudi.

Pogajanja o Ceti so se začela maja 2009, končala so se septembra 2014. Evropska unija in Kanada sta celovit gospodarski in trgovinski sporazum po veliki negotovosti zaradi nasprotovanja javnosti podpisali konec lanskega oktobra.

"Od Cete bodo imeli koristi tako državljani kot tudi podjetja," je v današnji razpravi poudarila evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Ocenila je, da gre za novodoben sporazum, ki prinaša številne gospodarske prednosti, saj odpravlja trgovinske ovire, carine in birokracijo ter povečuje dostop do trga. Malmströmova je prav tako zagotovila, da bodo vlade še naprej imele pravico regulirati zadeve, da bodo lahko ohranile visoke standarde, delavske pravice in trajnostni razvoj ter zaščitile okolje.

"Smo na razpotju. Lahko se odločimo za eno od dveh smeri. Prva je protekcionizem, provincializem in graditev zidov. Ali to res želimo? Menim, da ne. Vsaj sam tega res ne želim, Druga smer je, da se odpremo svetu," je menil poročevalec Artis Pabriks iz vrst Evropske ljudske stranke. A slišati je bilo tudi opozorila pred uničujočimi posledicami Cete, spremljale so jih precej ostre besede, med drugim so jih izrekali v političnih skupinah evropske levice, Evropske svobode in neposredne demokracije ter Evrope narodov in svobode.

Za Ceto je glasovalo 408 evropskih poslancev, proti jih je bilo 254, 33 se jih je vzdržalo. Kako so odločali Slovenci? Celovit gospodarski in trgovinski sporazum med Evropsko unijo in Kanado so podprli Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin iz vrst Evropske ljudske stranke, proti so se izrekli Igor Šoltes iz vrst Zelenih, Tanja Fajon iz vrst socialistov in Ivo Vajgl, ki je v politični skupini liberalcev. Glasovanje je spremljal kanadski minister za mednarodno trgovino Francois-Philippe Champagne, jutri bo Evropski parlament nagovoril kanadski premier Justin Trudeau.


Ne spreglejte: