Ljubljana, nedelja, 18. marec 2018, 14:18

Papež: Molitev ni doza pomirjeval, ampak je dejanje ljubezni!

Navdušena množica je papeža Frančiška danes sprejela na trgu pred cerkvijo sv. P. Pija v San Giovanni Rotondu, kjer je sveti oče daroval mašo. V nagovoru je izpostavil tri poudarke in sicer: molitev, majhnost in modrost.


Se bo Plenković potegoval za vodilnega kandidata Evropske ljudske stranke?

V prvi polovici prihodnjega leta nas čakajo volitve v Evropski parlament. Znova bo veljal sistem vodilnih kandidatov, kar pomeni, da bo vsaka politična skupina, ki se bo podala nanje, še pred tem morala izbrati svojega kandidata za položaj predsednika Evropske komisije. Evropska ljudska stranka bo o imenu odločala na novembrskem kongresu na Finskem, sredi minulega tedna so mediji na Hrvaškem poročali, da bi se za nominacijo utegnil potegovati premier južne sosede Slovenije Andrej Plenković.


Asiji Bibi v zaporu dovolili obdržati papežev rožni venec

Pakistanska kristjanka Asia Bibi, ki je zaradi domnevnega bogoskrunstva obsojena na smrt, sme v ječi obdržati rožni venec, ki ji ga je podaril papež Frančišek. »Prvič v devetih letih so mi dovolili, da smem v jetniški celici obdržati verski predmet,« so pri človekoljubni organizaciji Cerkev v stiski navedli njene besede.


P. Rupnik: Kdor ljubi, pozna stigme

V Pietrelcini in San Giovanni Rotondu, krajih povezanih s p. Pijem, potekajo še zadnje priprave na papežev sobotni obisk. Frančišek bo omenjena kraja obiskal ob stoletnici stigem p. Pija in 50. obletnici njegove smrti. Kakšen pomen imajo stigme za današnjega človeka, je v pogovoru za Vatican News spregovoril p. Marko Ivan Rupnik, ki je s Centrom Alletti izdelal mozaike za kripto nove cerkve v San Giovanni Rotondu.


Umrl Stephen Hawking: ateist, ki se je srečal s štirimi papeži

V 76. letu starosti je umrl znameniti britanski fizik Stephen Hawking. V svetu je zaslovel s svojimi prispevki na področju kvantne gravitacije, posebno glede črnih lukenj, ter poljudnoznanstvenimi objavami, v katerih je objavljal svoje teorije o vesolju. Kljub temu da ni bil veren, ga je Vatikan imenoval za člana Papeške akademije za znanost. Ta ob njegovi smrti spominja, da se je srečal s štirimi papeži in da je želel spodbujati odnos med vero in znanostjo.


Kam pelje Trumpova poteza?

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj odstavil zunanjega ministra Rexa Tillersona. O sporih med njima se je sicer govorilo že dolgo časa, večkrat se je že tudi ugibalo o Tillersonovem odhodu. Trumpa naj bi med drugim motilo, da razmišlja preveč v ustaljenih okvirih. Tudi vsebinsko se dvojica pogosto ni strinjala, med drugim glede ravnanja v sporu s Severno Korejo, navaja Washington Post.


10. obletnica smrti Chiare Lubich – mistikinje edinosti

Chiara Lubich je zatisnila oči in jih odprla v večnosti 14. marca 2008. Letos mineva torej deset let od njene smrti. Njena duhovnost pa je še vedno zelo živa. Pred tremi leti se je začel tudi postopek za njeno beatifikacijo. Ob obletnici člani Gibanja fokolarov v Sloveniji in po svetu pripravljajo različne dogodke, ki bodo zaznamovani s karizmo edinosti kot gibalom družbene spremembe.


TRAILER: Papež Frančišek: Mož besede

»Niti v svojih najdrznejših sanjah si nisem mislil, da bom posnel film o papežu Frančišku.« S temi besedami je režiser Wim Wenders predstavil svoje zadnje delo, v katerem oživlja misli in sporočilo papeža, reforme, ki se je je lotil, in odgovorov na globalna vprašanja.


Dialog Cerkve z evropskimi ustanovami bo naslednjih 5 let vodil Luksemburžan

Novi predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije je postal 59-letni luksemburški nadškof, jezuit Jean-Claude Hollerich. Na položaju je nasledil münchenskega kardinala Reinharda Marxa.


Papež obiskal Skupnost sv. Egidija

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal Skupnost sv. Egidija v Rimu, ki praznuje 50 let delovanja. Po vsem svetu deluje že 60 tisoč njenih članov, ki se posvečajo molitvi, revnim in prizadevanju za mir. To je bilo tudi v središču papeževega obiska na sedežu skupnosti v rimski četrti Trastévere, kjer se je srečal z vodstvom, člani z vsega sveta, revnimi, begunci, ostarelimi, invalidi, brezdomci, otroki in mladimi. V nagovoru je pozval h globalizaciji solidarnosti. Kot je dejal, nikoli ne bi smeli reči: kaj pa ima to opraviti z mano … »Življenje postane zares človeško, ko ga živimo poleg najrevnejših; ko ustvarjamo družbo, v kateri ni nihče tujec, ko gremo preko meja in zidov, da bi združevali ... Še naprej odpirajte nove humanitarne koridorje za begunce, ki bežijo pred vojno in lakoto. Ubogi so vaš zaklad,« je dejal papež in skupnost sv. Egidija spodbudil, naj usmiljenje za ranjene v življenju črpajo iz Svetega pisma.


Novejše novice | Starejše novice