Ljubljana, nedelja, 26. marec 2017, 17:00

Za blažene razglašenih 115 mučencev španske državljanske vojne

V Almeríji na jugu Španije je bilo v soboto med blažene prištetih 115 mučencev španske državljanske vojne. Gre za duhovnike in laike, moške in ženske, ki so bili iz sovraštva do vere mučeni in umorjeni med letoma 1936 in 1938. Sveto mašo je daroval prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinal Angelo Amato.


Rimska izjava o skupni evropski poti

Evropski voditelji so ob 60. rojstnem dnevu Evropske unije v Rimu podpisali rimsko izjavo. V njej so izpostavili dosedanje dosežke, potrdili enotnost, skupne interese in vrednote ter opredelili izzive in prednostne naloge v prihodnjih desetih letih.


P. Cantalamesse: Sveti Duh nas uvaja v skrivnost Kristusove smrti

Papež Frančišek in njegovi sodelavci iz rimske kurije so na dan pred praznikom Gospodovega oznanjenja v kapeli Odrešenikove Matere prisluhnili tretji postni pridigi p. Raniera Cantalamesse.


Papež proti obhajanju znova civilno poročenih

Med zadnjim obiskom ad limina čilskih škofov v Vatikanu je papež Frančišek jasno zavrnil obhajanje znova civilno poročenih zakoncev in politikov, ki podpirajo splav, po poročanju spletnega portala katoliškega tednika Družina poroča čilski časnik El Mercurio.


Evropa – kam greš?

Ob jutrišnji 60. obletnici Evropske unije se bodo v spomin na rimsko pogodbo evropski voditelji zbrali v Rimu. Že nocoj jih bo nagovoril papež Frančišek. Obenem pa se bodo v Rimu in po številnih evropskih krajih, tudi v Sloveniji, začela molitvena bedenja za spravo v Evropi.


Črnčec: Razumeti bomo morali, da nekateri želijo spremeniti našo demokracijo

Strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec je v pogovoru za naš radio opozoril na dvojno simboliko najhujšega krvavega dejanja v Londonu po letu 2005. Prva je, da se je zgodil ob prvi obletnici terorističnih napadov v Bruslju, ki so ranili srce Evropske unije, druga je, da je bil tarča sedež parlamenta v Veliki Britaniji.


London pretresen po terorističnem napadu

London je pretreslo krvavo dejanje, ki ga oblasti obravnavajo kot terorizem. Odgovornost je prevzela Islamska država. Propagandna agencija, ki je povezana s to džihadistično organizacijo, je objavila, da je bil storilec njen vojak, ki je odgovoril na njene pozive k napadom. Včeraj je naprej med vožnjo z avtomobilom na Westminstrskem mostu zbijal pešce, nato je vdrl na območje parlamenta Velike Britanije. Tam je končal pod streli policistov. Umrli so še trije ljudje, več deset je ranjenih, nekateri se borijo za življenje. Pristojni nadaljujejo preiskavo, vlada kljub dogodku ni zvišala stopnje ogroženosti v državi.


Venezuela: Vojna za kruh, zdravila samo na črnem trgu

V Venezueli zaradi politične in gospodarske krize kar 93 odstotkov družin nima denarja za zadostno količino hrane. Inflacija je že pri 800 odstotkih. Župnije, samostani in dobrodelne ustanove so zato začeli izvajati pobudo 'lonec solidarnosti'. Ponekod vsak dan kuhajo za ljudi, ki trpijo lakoto.

 


Papež Frančišek v službi migrantov in beguncev

Eden izmed štirih oddelkov Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju se ukvarja z vprašanji, ki zadevajo begunce in migrante. Po statutu iz lanskega leta je začasno pod vodstvom svetega očeta. To nenavadno odredbo sta v članku za torkovo izdajo (21. marca) časopisa L'Osservatore Romano pojasnila podtajnika dikasterija p. Fabio Baggio in p. Michael Czerny. Pišeta, da papež Frančišek odločitve uradno ni razložil, jo je pa mogoče pravilno interpretirati v luči njegovega pontifikata. Dejanja, kot je na primer skrb za brezdomce v bližini Trga sv. Petra, kažejo, kako razume svojo vlogo rimskega škofa. Z neposrednim sodelovanjem pri delu oddelka za migrante in begunce, pa papež lahko svoje praktično in pastoralno poslanstvo opravlja tudi v svetovnem merilu.


Kako zaščititi otroke pred zlorabami?

Center za zaščito otrok na Papeški univerzi Gregoriana in Papeška komisija za zaščito otrok in mladoletnih danes pripravljata seminar o tem, kako otroke zaščititi pred spolnimi zlorabami.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi