Ljubljana, sreda, 01. marec 2017, 21:07

Malteški škofje: Amoris Laetitia - vabilo k usmiljenju in razločevanju

Malteška škofovska konferenca je pripravila smernice za izvajanje osmega poglavja posinodalne apostolske spodbude papeža Frančiška Amoris Laetitia. Poglavje ima naslov Spremljanje, razlikovanje in vključevanje krhkosti ter govori o parih, ki živijo v neurejenih zvezah.


Trump v kongresnem govoru Ameriko postavil na prvo mesto

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem prvem govoru pred obema domovoma kongresa postavil Američane, ZDA in ameriške interese na prvo mesto. Naštel je doseženo od prisege na položaj 20. januarja naprej in napovedal svetlo prihodnost, polno delovnih mest, nizkih davkov, dostopnega zdravstva, v zunanji politiki pa zavzemanje za mir.


V Turčiji prijeli dopisnika nemškega dnevnika Die Welt

V Turčiji so prijeli novinarja nemškega dnevnika Die Welt Deniza Yücela. Obtožili so ga širjenja teroristične propagande in podpore terorizmu ter vzpodbujanja javnega nasilja. Njegova aretacija je že sprožila proteste tako v številnih nemških mestih kot tudi ponekod v Evropi.


Papež 2. aprila na obisk v Carpi

Iz Vatikana so sporočili, da bo papež Frančišek 2. aprila obiskal škofijo Carpi. S tem namreč želi izraziti svojo bližino Cerkvi, ki hodi po poti upanja po hudem potresu leta 2012.


Kardinal Mueller: Prikrivanje zlorab v Cerkvi ni bilo sistematično

Po mnenju nemškega kardinala Gerharda Ludwiga Müllerja v katoliški Cerkvi ni bilo sistematičnega prikrivanja primerov spolnih zlorab.


Bruselj naj bi v kratkem predlagal reformo Evropske unije

Evropska komisija bo v kratkem predlagala reformo Evropske unije. Njen predsednik Jean-Claude Juncker povezavo vidi kot jedro s koncentričnimi krogi, kar pomeni, da lahko pričakujemo smer, ki bo omogočila krepitev koncepta Evropske unije več hitrosti.


Muslimani na konferenci o preprečevanju terorizma

Sunitska univerza Al Azhar v Kairu jutri in v torek pripravlja velik islamsko krščanski kongres. Osrednje teme pogovorov bodo: verska svoboda, civilna narava države, pravica do državljanstva in posledično enakost vseh pred zakonom ter spoštovanje različnosti. Kongresa se bodo udeležili številni predstavniki iz verskega, akademskega in znanstvenega okolja v arabskem svetu.


Program Erasmus+ kot zgodba o uspehu evropskih politik

Program Erasmus+ in njegovi predhodniki so v zadnjih 30 letih podprli več kot pet milijonov študentov, pripravnikov in prostovoljcev ter tudi izmenjave osebja in mladinske izmenjave. To skupaj znaša devet milijonov ljudi. Evropski poslanci so se pred kratkim s posebno resolucijo zavzeli, da bi moral omenjeni program možnost učenja v tujini ponuditi vsem mladim, ne le študentom. A za to je nujen bolj prilagodljiv proračun, ki bi zajel tudi manjše projekte mladinskih organizacij.


Visoko zadolžena Grčija se mora lotiti reform

Bruselj je napovedal skorajšnja pogajanja z Atenami za novo mednarodno posojilo v zameno za korenite grške reforme. Dogovor o novem obroku za to zadolženo članico območja evra je še daleč, kljub temu pa se Grčija namesto varčevanja končno lahko ukvarja s konkretnimi ukrepi za okrevanje. To je na nedavnem sestanku evroskupine v Bruslju ocenil nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem.


Juncker opozarja prebivalce Otoka: Brexit ne bo zastonj

Po odločitvi Velike Britanije za izstop iz Evropske unije državljani osmih članic, tudi Slovenije, množično zapuščajo Otok. To je razkril tamkajšnji statistični urad. Prav problem priseljevanja je na junijskem referendumu o brexitu odigral pomembno vlogo. Z večinskim glasovanjem zanj se je odprlo vprašanje statusa državljanov ostalih članic povezave v Veliki Britaniji in prebivalec Otoka v ostalih članicah Evropske unije. Premierka Theresa May je že nakazala, da bo to povezano. Da bo London plačal zasoljeno ceno, je v tem tednu napovedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi