Ljubljana, sobota, 23. september 2017, 18:29

Papež z direktorji za migracije in varovanci Ustanove svete Lucije

Papež Frančišek je pred tem koncem tedna nagovoril narodne direktorje za migracije - v Rimu so se udeležili srečanja, ki ga je pripravil Svet evropskih škofovskih konferenc. Sveti oče je prav tako presenetil osebje in varovance Ustanove svete Lucije. Njegov obisk tega znanega rehabilitacijskega središča v večnem mestu je sodil v tako imenovane petke usmiljenja.


Merklova v nedeljo skoraj zanesljivo po četrti kanclerski mandat

Nekaj ur pred volitvami je bitka za glasove v Nemčiji v polnem zamahu. Skoraj nobenega dvoma ni, da bo zmaga še četrtič zapored pripadla Angeli Merkel, čeprav je še lani kazalo drugače. Vprašanje pa je, s kom bo unija CDU in CSU oblikovala koalicijo. Boj za preostanek glasov je odprt, veliko volivcev pa še neodločenih. Za komentar smo vprašali teologa Ivana Štuheca, ki je volilno tekmo do nedavnega spremljal v Nemčiji.


V Mehiki žalujejo za žrtvami uničujočega potresa

V Mehiki nadaljujejo iskanje morebitnih preživelih po uničujočem potresu, ki je zahteval najmanj 230 življenj. Gasilci, policisti, vojaki in prostovoljci pospešeno odstranjujejo ruševine. Predsednik Enrique Pena Nieto je že bil na terenu, razglasil je tridnevno žalovanje za umrlimi in hkrati pozval k pomoči pri obnovi. To je že obljubila mednarodna skupnost, med drugim Evropska unija, Združeni narodi in številne države. K solidarnosti s trpečimi v tej naravni katastrofi je povabila tudi mehiška škofovska konferenca, tamkajšnja Karitas je v več delih države odprla centre, v katerih zbira najnujnejše za tiste, ki so ostali brez vsega.


V New Yorku o Krimu, Severni Koreji in iranskem jedrskem sporazumu

Svetovni voditelji nadaljujejo splošno razpravo na tokratnem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov. Danes bo zbrane v dvorani na sedežu svetovne organizacije v New Yorku med drugim nagovoril naš premier Miro Cerar, napovedal je, da se bo dotaknil več vprašanj, od različnih kriznih žarišč do prizadevanj za mir ter boja proti lakoti, neenakostim in grožnjam planetu. Omenil bo tudi slovenske napore za razglasitev 20. maja kot svetovnega dneva čebel. Kako je minil včerajšnji dan?


Rušilni potres v Mehiki

Reševalci skušajo najti preživele po potresu z magnitudo 7,1, ki je včeraj prizadel osrednjo Mehiko. Po uradnih podatkih je zahteval najmanj 226 življenj, med njimi najmanj 20 otrok, ki so umrli ob podrtju osnovne šole v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico. Po nekaterih drugih podatkih naj bi število žrtev že preseglo številko 250.


Zver: Junckerjev govor morda nekoliko preveč optimističen

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v minulem tednu v svojem pozitivno naravnanem govoru o stanju Evropske unije Evropskemu parlamentu na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razgrnil tudi ambiciozne predloge za gradnjo enotnejše, močnejše in bolj demokratične stare celine. Evropski poslanci iz Slovenije so njegove besede dobro sprejeli, a hkrati omenili nekaj pomanjkljivosti in opozorili na teme, ki jih ni poudaril v zadostni meri.


Osvobojen tudi duhovnik, ugrabljen v Marawiju

Katoliški mediji v zadnjih dneh prinašajo zgodbe dveh duhovnikov, ki sta bila osvobojena iz ujetništva islamskih skrajnežev. Indijskega salezijanca p. Toma so v Jemnu ugrabili pred letom in pol. Za njegovo osvoboditev je zaslužen sultan Omana. Duhovnika Teresita Suganoba pa je pred štirimi meseci v Marawiju na Filipinih ugrabila skupina Maute, ki je povezana z Islamsko državo. Slednja je takrat kot talce zajela še 15 drugih vernikov. Filipinska vojska je v petkovi operaciji uspela osvoboditi enega od teh vernikov in nekaj drugih talcev.


Tekli skupaj kristjani, muslimani in Judje

Papež Frančišek je včeraj pozdravil udeležence prvega mednarodnega maratona za mir, ki ga je pripravil papeški svet za kulturo. Več tisoč tekačev je obiskalo pomenljive kraje za različna verstva in sicer baziliko sv. Petra, sinagogo, mošejo, valdeško in pravoslavno cerkev.


Crux: Papež kot goreč idealist in odličen realist

Kako je možno, da je papež Frančišek do omejevanja priseljevanja, ko gre za ZDA, kritičen, ko pa gre za Italijo, pozdravlja preudarnost političnih voditeljev, se sprašuje urednik katoliškega portala Crux John Allen in ugotavlja, da je sveti oče s tem požel navdušenje pri tistih, ki sicer njegovim naukom nasprotujejo.


Prvi rimski maraton za mir

Po ulicah italijanske prestolnice bo jutri potekal prvi Rimski polmaraton za mir Via Pacis. Organizirata ga mesto Rim in Papeški svet za kulturo v sodelovanju z Italijansko atletsko zvezo. Start in cilj bosta pred Trgom svetega Petra, maratonci pa bodo med dobrih 21 kilometrov dolgo progo tekli mimo sinagoge, mošeje, pravoslavne cerkve in valdeške cerkve.


Novejše novice | Starejše novice