Ljubljana, torek, 25. julij 2017, 08:50

Starša malega Charlieja svojemu sinu: Oprosti, ker te nisva mogla rešiti

Starša malega Charlieja iz Velike Britanije sta končala večmesečni boj na sodišču. Želela sta doseči, da bi sina, ki ima redko genetsko bolezen, lahko odpeljala na zdravljenje v ZDA. A nevrolog Michio Hirano, ki je bil pri 11-mesečnemu dečku pripravljen poskusiti z nukleotidno terapijo, je po preučitvi novih posnetkov sporočil, da je za to prepozno.


Spomini na SDM v Riu de Janeiru

Od nepozabnega svetovnega dneva mladih v Riu de Janeiro so minila že štiri leta. Za papeža Frančiška je bilo takratno apostolsko potovanje od 22. do 29. julija 2013 prvo mednarodno potovanje. Okrog njega se je zbralo več kot tri milijone mladih. Nadškof mesta Rio de Janeiro Orani João Tempesta je za Radio Vatikan povedal, da je bil dogodek resnično praznovanje vere, Božja milost, predvsem za mlade, ki so postali večji protagonisti v škofiji.


Papež pozval k miru in spravi v Jeruzalemu

Papež Frančišek je po opoldanski molitvi povedal, da zaskrbljeno spremlja nasilje v Jeruzalemu. Ponovil je odločen poziv k umiritvi razmer in dialogu. Vse zbrane pa je povabil k molitvi, da bi Gospod navdihnil pobude za spravo in mir.


Bi referendum o neodvisnosti Kurdov lahko vodil v nove spore v Iraku?

Odzivi po osvoboditvi Mosula iz rok Islamske države še niso zamrli, a Irak se sooča z novo grožnjo stabilnosti. Konec septembra je napovedan referendum o neodvisnosti Kurdov, kar bi lahko vodilo v nove spore.


Venezuelski škofje povabili k molitvi in postu za rešitev krize v državi

V Venezueli je včeraj zastalo javno življenje. Opozicija je namreč povabila k splošni stavki, ki je bila še eden v nizu protestov proti predsedniku države Nicolasu Maduru in načrtom socialistične vlade za ustavne spremembe. Znova je prišlo do nasilja, ki je zahtevalo smrtne žrtve in ranjene.


Izbran kraj srečanja papeža z mladimi na SDM 2019

Panamski nadškof José Domingo Ulloa Mendieta je sporočil, da bo avenija vzdolž zaliva ob Oceanu imenovana »Cinta Costera Uno« osrednje prizorišče srečanj na Svetovnem dnevu mladih januarja 2019 v Panami. Prizorišče, ki je primerno tudi zaradi zagotovitve varnosti svetega očeta, bo lahko sprejelo preko 375.000 mladih. Organizatorji pa bodo po papeževem naročilu upoštevali kriterija varovanja okolja ter zmernosti.


Poljsko pri reformi pravosodja podprla Madžarska

Le nekaj ur potem, ko je spodnji dom poljskega parlamenta včeraj potrdil enega od novih zakonov pravosodja, so Poljaki odšli na ulice več mest. Novi zakon, po katerem bo vrhovne sodnike lahko imenoval parlament, mora potrditi še senat. Medtem ko opozicija in vrh Evropske unije v reformi vidita rušenje evropskih vrednot, pa je poljska vlada prepričana o njeni nujnosti za vse državljane.


Kristjani v Egiptu to poletje odpovedali nekatere dejavnosti

Kristjani v Egiptu so zaradi varnostnih razlogov v poletnem času odpovedali nekatere dejavnosti. Ukrep, ki bo veljal še prihodnji mesec, se med drugim nanaša na romanja, poletne kolonije in konference. Oblasti v Kairu so se po poročanju agencije AsiaNews zanj odločile po vrsti groženj islamističnih skupin. Eden od strokovnjak za Bližnji vzhod je za agencijo Rome Reports ob tem poudaril, da je vera kristjanov v Egiptu močna, vsakršne preizkušnje jo le še krepijo.


Filipinski škofje zahtevajo mir v Marawiju in vabijo k pomoči

Filipinska škofovska konferenca je ob koncu svojega 115. plenarnega zasedanja v Manili pozvala h končanju nasilja v Marawiju. Zahtevala je normalizacijo razmer in mir v mestu na otoku Mindanao na jugu države, ki se že skoraj dva meseca sooča s hudimi spopadi. Ne strinja se z oceno oblasti, da gre za versko vojno, kot je poudarila, so tamkajšnji kristjani in muslimani v tem času večkrat dokazali, da znajo stopiti skupaj.


Bruselj še naprej poziva London k jasnim stališčem v pogovorih o brexitu

Evropska unija in Velika Britanija sta v Bruslju končali drugi krog pogovorov o brexitu. Glavni pogajalec povezave Michel Barnier je znova pozval London k jasnim stališčem o prednostnih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku.


Novejše novice | Starejše novice