Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kurenti v Clevelandu (foto: Luka Zibelnik)
Kurenti v Clevelandu

Pust v Clevelandu

Slovenci po svetu | 27.02.2017, 11:55 Matjaž Merljak

Predpustni čas je pri koncu in da se veselimo pred postom tudi rojaki v Clevelandu, je bilo dodobra preskrbljeno.

Včeraj, v soboto je bila pustna povorka po sentkleski ulici, ki se je končala ob Slovenskem narodnem domu. V povorki je bilo zastopanih več narodnostnih skupin, ne samo slovenske. V tej paradi je bilo videti tudi deset pravih kurentov in več glasbenih skupin. Te glasbene skupine so se potem vrstile v dvorani in zabavale goste celo popoldne. Poleg tega velikega pustnega veselja, kjer je bila udeležba več tisočna, je župnija Marije Vnebovzete tudi imela že tradicionalno maškerado, pustni ples z večerjo. Tudi tu je bilo videti kar nekaj različnih pustnih šem, mask.

V torek zvečer je pa Slovenski muzej in arhiv in s sodelovanjem profesorja Luka Zibelnika gostil gospo Adelo Pukl z Etnografskega muzeja v Ljubljani. Ona je posamezno opisala in prikazala različne pustne navade in maske iz različnih krajev Slovenije.

Adela Pukl, predavanje v Clevelandu
Adela Pukl, predavanje v Clevelandu © Luka Zibelnik

Slovenska šola župnije svetega Vida je danes vabila na takozvani brunch, zajtrk in kosilo združeno v eno jed. Kot vedno, so ljudje dobro podprli to prizadevanje, da ostane šola za mladino še naprej. Izkupiček je namenjen obratovanju te ustanove, ki že deluje več kot 60 let.

Adela Pukl je bila v Clevelandu
Adela Pukl je bila v Clevelandu © Luka Zibelnik

Danes nas pa čaka še en kulturni večer on koncu meseca kulture. V cerkvi Marije Vnebovzete se bo odvijal nastop lokalnih talentov z recitacijami, petjem in glasbo. Nastopili bodo predvsem župljani, mladi in starejši, vsak v svoji sposobnosti. Obeta se lep večer, ki se bo zaključil zs prijateljskim srečanjem v dvorani. Menda lep zaključek meseca kulture.

S pepelnično sredo se začne postni čas in že v petek 3. marca bo župnija Marije Vnebovzete pričela s prvo postno večerjo, ki jo bo servirala vse petke v postu, razen velikega petka.

Spet bodo letos štiri župnije v okolici fare Marije Vnebovzete vse ponedeljke v postu imele skupno pobožnost. Prvo bo v cerkvi Marije Vnebovzete in to v ponedeljek 6. marca. Druge se bodo vrstile ena za drugo.

Pastoralni svet Marije Vnebovzete se je sestal in se pogovarjal v projektih v tem letu. Namen ima župnija popraviti cerkvene orgle, zgraditi stranski vhod v cerkev in zamenjati telefonski sistem v župnišču. Osredotočili so se tudi na duhovno obnovo v župniji in napovedali predavatelje v prihodnjih mesecih. Na zadnji vikend v aprilu pa pride na gostovanje igralna in glasbena skupina iz župnije svetega Jožefa v Celju. Predstavili bodo kulturni večer glasbe in komedije in tudi peli v cerkvi med službo božjo.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...