Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
10 let društva Slovencev v Milanu (foto: Slovenska oddaja Radia Vatikan)
10 let društva Slovencev v Milanu

Milano: Zahvaliti se za jezik in za vero

Slovenci po svetu | 22.02.2017, 14:31 Matjaž Merljak

Slovenci v Milanu se vsak mesec zbirajo pri svetih mašah v slovenskem jeziku, vsako leto pa imajo v februarju po maši še srečanje, ki je povezano z razmišljanjem o kulturi. Tokrat so praznovali 10-letnico delovanja društva Slovencev, gost je bil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je naglasil pomen maternega jezika in vere.

V nedeljo, 19. februarja 2017, je bila slovenska sveta maša v kripti cerkve Corpus Domini. Ob nadškofu je maševal župnik in dekan v Štandrežu pri Gorici Karel Bolčina, ki redno vsak mesec prihaja v Milano. Uvodoma se je nadškofu zahvalil, da si je vzel čas zanje.

Nadškof Zore se je v pridigi navezal na božjo besedo nedelje, ki je vero predstavljala kot zahtevno nalogo - naroča nam, naj ljubimo svoje sovražnike. Uvodoma pa je spregovoril o kulturi in naglasil, da h kulturi spada, da se znamo drug drugemu zahvaljevati. Tako se je zahvalil župniku in dekanu Karlu Bolčini, ki že vrsto let vsak mesec prihaja k skupnosti, da v slovenščini mašuje. Rojakom se je zahvalil za vztrajnost prihajanja k tem mašam, tudi za vztrajnost biti Slovenci.

K rojakom vsak mesec prihaja Karel Bolčina
K rojakom vsak mesec prihaja Karel Bolčina © Slovenska oddaja Radia Vatikan
Nadaljeval je: "Ko se zahvaljujemo za kulturo, se najprej zahvalimo za jezik in vse odnose, s katerimi se povezujemo preko jezika, a kristjani moramo narediti korak dlje. Slovenščina se do 21. stoletja ne bi obdržala, če ne bi v tem jeziku molili Boga Stvarnika, če se ne bi v tem jeziku priporočali Materi Mariji, če ne bi v tem jeziku peli naših bogoslužnih pesmi, če ne bi v tem jeziku dvigali rok v molitvi in prošnji ter zahvali. Če Slovenci ne bi izpovedovali vere v jeziku naših dedov in pradedov, tega jezika danes ne bi bilo več. Zato je prav, da se kristjani, ko se zahvaljujemo za kulturo, zahvaljujemo za vero: ne toliko za umetnine, ki so nastale iz vere, ampak za samo dejstvo vere."

Pri sveti maši v kripti
Pri sveti maši v kripti © Slovenska oddaja Radia Vatikan

Rojaki so po svetu maši imeli še praznovanje Dneva slovenske kulture in desetletnice obstoja Društva Slovenci v Milanu. Predsednik društva Janez Donno se je nadškofu zahvalil za obisk, Sanja Hussu pa je opisala, kako delujejo.

Na prireditvi so prikazovali fotografije kulturnih srečanj v desetletnem delovanju društva. Župnik Karel Bolčina bo rojake v Milanu naslednjič obiskal tretjo nedeljo v marcu, v aprilu pa drugo nedeljo, saj je tretja nedelja velika noč. Rojake je spomnil, da v Milano 25. marca pride papež Frančišek.

Nadškof Zore s Slovenci v Milanu
Nadškof Zore s Slovenci v Milanu © Slovenska oddaja Radia Vatikan

Minister Žmavc in predsednik društva Donno
Minister Žmavc in predsednik društva Donno © USZS
Le nekaj dni pred nadškofom, v sredo, 15. februarja 2017, je slovensko skupnost v Milanu obiskal Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tudi takrat je društvo Slovenci v Milanu obeležilo desetletnico delovanja, zaznamovali so tudi slovenski kulturni praznik.

Okoli 70 obiskovalcev (kar je za milanske razmere zelo veliko) je s predavanjem o delovanju Slovenskega stalnega gledališča v Trstu navdušila raziskovalka Bogomila Kravos, o dojemanju in pisanju literature v dvojezični osebni situaciji pa je doživeto spregovorila beneška Slovenka Antonella Bukovaz.

Minister Žmavc je ob zaključku svojega pozdravnega nagovora predsedniku društva Janezu Donnu izročil priznanje Urada ob 10-letnici društva, so sporočili z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...