Ljubljana, četrtek, 22. junij 2017, 22:44

25-letnica Slovenije v svetu

Izseljensko društvo Slovenija v svetu letos obeležuje 25-lentico delovanja. To bo osrednja tema letošnjega Tabora Slovencev po svetu. Še posebej bo to do izraza prišlo pri okrogli mizi, kjer bodo gostje predstavili svoj pogled na življenje Slovencev po svetu, predvsem spremembe v luči menjave generacij.


Natečaj SSK za mlade zamejce in izseljence

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa SSK je s pomočjo Urada za Slovence po svetu pripravila nagradni natečaj za izvirno izražanje mladih slovenskih rojakov iz zamejstva in sveta.


Brez te luči bi bila tema

Rojaki v Argentini se prvi dve nedelji v juniju spominjajo žrtev revolucije po drugi svetovni vojni. Osrednja Spominska proslava je potekala v Slovenski hiši v Buenos Airesu. Pogovarjali smo se s kulturnim referentom Zedinjene Slovenije Martinom Sušnikom.


Poslovil se je izumitelj France Rode

Na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi (15. junija 2017) bosta v katoliški cerkvi sv. Williama v Palo Alto v Kaliforniji maša in spominska slovesnost za dr. Franceta Rodeta, slovenskega inženirja in izumitelja. Najbolj znan je po žepnem kalkulatorju HP-35. Bil je eden od štirih vodilnih inženirjev v Hewlett-Packardu, izumil in ustvaril je tudi elektronske ključavnice in naprave za slepo pristajanje letal.


Novice iz Frankfurta

Čas po veliki noči je čas prvih obhajil in tudi birm, čeprav se zakrament birme podeljuje tudi v jeseni in v postnem času. V naši župniji sicer nismo imeli slovesnosti prvega obhajila.


V Clevelandu se bodo spomnili padlih rojakov

Naš sodelavec iz Clevelanda tokrat piše, kako bodo praznovali praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi ter se spominjali padlih rojakov po drugi svetovni vojni, žrtev revolucije.


Na avstrijskem Koroškem Dolga noč cerkva

Nocoj bo več kot sto cerkva na Koroškem ob neobičajnem času odprlo svoja vrata in nudilo priložnost za poglobitev vere in osebni odnos do Jezusa Kristusa.


59. binkoštno srečanje v Essnu

Rojaki v Severnem Porenju-Westfaliji se ob binkoštnem prazniku srečujejo že od samega začetka župnije. Včasih je bilo udeležencev več kot tisoč, zdaj je Slovencev na tem področju seveda manj. Gost letošnjega srečanja je bil dddr. Jože Krašovec, biblicist in podpredsednik SAZU.


Za binkošti pri sveti Brigiti Švedski

Rojaki s Švedske so se ob binkoštnem prazniku tradicionalno zbrali na romanju v Vadsteni, tokrat so praznovali 55-letnico delovanja tamkajšnje slovenske župnije, med sveto mašo so imeli tudi krst in prvo sveto obhajilo.


Slovenska kulturna akcija v novo dobo

Potem ko je konec lanskega leta nepričakovano umrla predsednica Slovenske kulturne akcije SKA iz Argentine in pomembna kulturna delavka dr. Katica Cukjati, so rojaki na majskem občnem zboru organizacije izbrali novo vodstvo. Novi predsednik Damijan Ahlin se je zavzel, da ustanova obnovi informativni bilten Glas SKA, pripravili so že dva kulturna večera.


Novejše novice | Starejše novice