Ljubljana, sreda, 01. marec 2017, 21:07

Vablljeni na Višarske dneve mladih

Rafaelova družba mlade iz domovine, zamejstva in po svetu med 18-im in 35-im letom starosti v mesecu marcu vabi na Svete Višarje nad Trbižem.


Novice iz Melbourna

Pust odganja zimo in v deželo kliče pomlad. Na južni polobli pa bo poletju sledila jesen. Poletje v Viktorji v Avstraliji je bilo bolj deževno, hladno in vetrovno. A dogajanje v slovenski skupnosti je bilo pestro. Rojakom v Melbournu so zapeli tudi člani okteta Jurij Dalmatin in duhovniškega okteta Oremus.


Slovenski pust za otroke v Vidmu

Letos bo slovensko pustovanje tudi za otroke, ki se v Vidmu učijo slovenščino.


Pust v Clevelandu

Predpustni čas je pri koncu in da se veselimo pred postom tudi rojaki v Clevelandu, je bilo dodobra preskrbljeno.


Poenotili stališča za nadaljevanje dialoga

Ta teden je bilo kar nekaj pogovorov glede nove deželne ustave avstrijske Koroške, ki v 5. členu kot deželni jezik omenja zgolj nemščino. V 7. členu sicer omenja slovensko narodno skupnost, kar je prvič po letu 1918.


Milano: Zahvaliti se za jezik in za vero

Slovenci v Milanu se vsak mesec zbirajo pri svetih mašah v slovenskem jeziku, vsako leto pa imajo v februarju po maši še srečanje, ki je povezano z razmišljanjem o kulturi. Tokrat so praznovali 10-letnico delovanja društva Slovencev, gost je bil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je naglasil pomen maternega jezika in vere.


Večer s porabskimi Slovenci

Ob dnevu maternega jezika bo zvečer v Cankarjevem domu v Ljubljani prireditev z naslovom Uspavanke slovenskih mater na Madžarskem.


Prešernov dan pri Mariji Vnebovzeti

Rojaki v Clevelandu so praznovali Prešernov dan, in sicer v dvorani župnije Marije Vnebovzete. Prireditev je zelo lepo uspela.


Na Viču predstavitev Borštnikovih spominov

Antonov dom in založba Mladika iz Trsta vabita v nedeljo, 19. februarja 2017, na predstavitev knjige spominov 91-letnega viškega rojaka, časnikarja in javnega delavca med ameriškimi Slovenci v Clevelandu Pavleta Borštnika.


V Ljubljani in Bruslju podpora manjšini

Zaradi osnutka nove deželne ustave avstrijske Koroške, ki bi kot deželni jezik vpeljal zgolj nemščino, je so kritike in zaskrbljenost izrazile politične stranke v Sloveniji, predsednik državnega zbora Milan Brglez in evropska poslanca Ivo Vajgl in Angelika Mlinar. 23. februarja bo nujna seja državnozborskega odbora za zunanjo politiko in komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu, danes se bodo o tej temi pogovarjali na sestanku koalicijskih partnerjev, zunanji minister Erjavec se bo v ponedeljek sestal tudi s predstavniki manjšine na Koroškem.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi