Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Bo slaba banka rešitelj Cimosa?

Politika | 28.02.2017, 15:41 Andrej Šinko

Država bo preko slabe banke kot investitorja vstopila v Cimos. To predvideva načrt B ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki ga je predstavil po propadli podaji koprskega podjetja italijanskemu skladu Palladio Finanziaria. Minister je poudaril, da naj bi bila država z lastništvom v koprski družbi prisotna od treh do pet let. Koliko denarja bo vložila slaba banka, minister Počivalšek ni razkril.

Minister Počivalšek je načrte s Cimosom predstavil po sestanku predstavnikov gospodarskega in finančnega ministrstva, Družbe za upravljanje terjatev bank ter Slovenskega državnega holdinga. Pojasnil je, da načrt B predvideva, da koprski Cimos »prestrukturira DUTB po načelu zasebnega lastnika«. Zato naj bi slaba banka v kratkem začela s potrebnimi aktivnostmi. Minister je pojasnil, da bodo preverjali tudi možnosti povezovanja »z drugimi podjetji iz iste panoge«.

Je rešitev skladna z evropsko zakonodajo?

Država je Cimos v preteklosti že reševala z državno pomočjo, priglasila jo je dvakrat v skupni višini nekaj nad 130 milijonov evrov, zato bo novo reševanje velik izziv glede na evropska pravila. Slovenija mora namreč Bruslju dokazati, da je bila transakcija izvedena pod normalnimi tržnimi pogoji.

V opoziciji so do takšnega reševanja zadržani. Poslanec NSi Jernej Vrtovec meni, da bodo davkoplačevalci po ministrovem načrtu s svojim denarjem dodatno vstopili v Cimos. Na drugi strani pa po njegovih besedah to predstavlja priložnost za lobije, ki lahko nadaljujejo z izčrpavanjem Cimosa.

Ali naročniki res odhajajo?

Minister Počivalšek se je odzval tudi na zadnje neuradne informacije, da naj bi Cimos zaradi negotove prihodnosti zapuščali kupci. Dejal je, da Cimos posluje dobro in da je dobil od oktobra lani za preko 400 milijonov evrov novih poslov. »Poročanja o odpovedih naročil s strani BMW in GM ne držijo. Zagotovila kupcev za prihodnje bodo ključna za plan B,« je pojasnil.

Minister Počivalšek: Italijanski sklad je škodil Cimosu

Minister je dejal, da so bile zahteve italijanskega sklada po dogovoru med Slovenijo in Hrvaško izpolnjena, kljub temu pa jih je sklad Palladio Finanziaria preko medijev obvestil, da od nakupa odstopa. »Takšna komunikacija je po moji oceni škodljiva predvsem za družbo Cimos in za dobrega kupca so takšna ravnanja neverodostojna,« je pojasnil. Poslanca Vrtovca zato preseneča, da je Počivalšek v preteklih dneh govoril, da se bodo z italijanskim skladom še pogovarjali, zdaj pa ga označuje za »neresnega kupca«.

Kaj bi pomenil stečaj Cimosa?

Predstavnik sindikata kovinske in elektroindustrije Sašo Ristič meni, da je odgovornost za neuspelo prodajo na strani konzorcija prodajalcev ter ministrstva za gospodarstvo in ministrstva za finance. Ob tem je opozoril, da bi stečaj oziroma propad Cimosa pomenil ogromno izgubo delovnih mest in znanja. Ristič je pojasnil, da ne gre samo za približno 1500 zaposlenih v Cimosu, ampak tudi za njihove družinske člane in vse dobavitelje. Prav tako pa bi bil to udarec za pokojninsko in zdravstveno blagajno ter socialne transferje.

Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...