Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Italijanski sklad Palladio Finanziaria potrdil, da odstopa od nakupa Cimosa

Slovenija | 27.02.2017, 18:58

Pred mesecem dni smo poročali o dnevu D za Cimos, ki ga je italijanski kupec Palladio Finanziaria postavil kot pogoj za nakup koprske družbe. Rok za izpolnitev odložnih pogojev, pod katerimi bi prevzel primorskega izdelovalca avtomobilskih delov in ohranil proizvodnjo, se je iztekel 1. februarja. Kljub temu sta slovenska in hrvaška stran upali, da bo posel izpeljan, zato sta nameravali izpolniti vse pogoje, ki jih je kupec zahteval. Italijani so pred tednom dni sporočili le, da odstopajo od nakupa, zdaj so potrdili, da je njihova odločitev dokončna. Kritike prihajajo tako iz koalicije kot opozicije, razočarani so tudi v Sindikatu kovinske in elektroinudstrije Slovenije.

Rok za izpolnitev odložnih pogojev po pogodbi iz oktobra lani je bil sprva postavljen do konca leta, nato so Italijani privolili na podaljšanje do konca januarja. Ker dogovora tudi 20. februarja še ni bilo, je družba TCH Cogeme, prek katere naj bi Palladio Finanziaria kupil delež v Cimosu, minuli ponedeljek sporočila, da odstopa od nakupa. Medtem sta slovenska in hrvaška stran iskali sprejemljivo rešitev za izpolnitev zahtev italijanskega kupca. Resorna ministra obeh držav Zdravko Počivalšek in Goran Marić sta se pred mesecem dni na Otočcu dogovorila, da bo dolg Cimosa do hrvaške slabe banke za sedem milijonov evrov kupila naša DUTB, Hrvaška pa bo tožbe proti Cimosu umaknila. Čeprav je hrvaška vlada 2. februarja ta dogovor potrdila, se je začelo zapletati pri njegovi vsebini. Sledila so dodatna usklajevanja in zdaj je dogovor sprejemljiv za obe strani. "Kolegi na DUTB kot SDH so v stalnih stikih z italijanskim kupcem," je po zadnji seji vlade povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti.

Čeprav je že teden dni od jasnega sporočila italijanske strani, da je posel ne zanima več in da mineva mesec dni od prekoračitve zadnjega postavljenega roka, sta slovenska in hrvaška stran še vedno upali, da bo Cimos prodan. Slovenska vlada je podpis sporazuma s hrvaško stranjo potrdila v četrtek, a pod pogojem, da bo italijanski sklad predhodno izvedel nakup deleža. Tudi Cantarutti je bil pred dnevi poln optimizma.

Napoved Italijanov, da jih nakup ne zanima več, in današnja potrditev te odločitve, prinaša streznitev. Vse bolj postaja jasno, da se mora država pripraviti na plan B. Počivalšek je pred dnevi zagotovil, da bodo, če posel z Italijani propade, naredili vse, da Cimos rešijo pred stečajem in ohranijo delovna mesta v Sloveniji. Časopisna hiša Delo je medtem preverila, kaj menijo prebivalci Slovenije o prodaji primorskega Cimosa. Anketa je pokazala, da med vprašanimi prevladuje prepričanje, da je podjetje s približno 4000 zaposlenimi vredno rešiti. Če posel ne bi uspel, pa večina želi, da bi država prek slabe banke poiskala novega kupca.

V največji vladni stranki SMC so se ovili v molk, na zadnjo novico se prav tako niso odzvali v koalicijski partnerici DeSUS. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je medtem izrazil razočaranje, da prvaki koalicijskih strank niso sledili njegovemu nasvetu, naj se čim prej sestanejo in rešitev za Cimos po potrebi poiščejo tudi v obliki posebnega zakona. Kot je dodal, mora vlada od DUTB in SDH zdaj pridobiti vse podatke o pogajanjih. Han bi tam tudi iskal krivce, ker je posel padel v vodo. Sam ima informacije, da bo drugega kupca za Cimos težko najti. Vlado je zato pozval, naj zaposlenim v Cimosu iz prve roke pojasni, kakšen je položaj in kaj lahko pričakujejo.

Alenka Bratušek iz Zavezništva od vlade pričakuje maksimalne napore za ohranitev delovnih mest. Posebej kritična je, ker se je o tej temi po njenih besedah govorilo ves teden, a vlada v tem času ni naredila nič. Tudi ona je k odgovornosti je pozvala DUTB, SDH ter obenem še ministrstvi za gospodarski razvoj in tehnologijo ter finance, pa tudi premierja. Upa, da obstaja plan B, prepričana je, da bi morala odleteti tudi kakšna glava. Jernej Vrtovec iz N.Si je ocenil, da so za dolgoletne težave Cimosa najbolj odgovorne nekdanje uprave in nadzorni sveti, a krivda za klavrn konec njegove prodaje je izključno na ramenih vlade in Počivalška. Vrtovec je prepričan, da bi prodajo lahko zastavili učinkovitejše. Tudi N.Si po njegovih besedah zanima, kakšen je načrt B. V ZL menijo, da je odstop italijanskega sklada Palladio Finanziaria od nakupa Cimosa pokazal, da privatizacija ni rešitev za podjetje. Zahtevajo nujno sejo pristojnega parlamentarnega odbora. Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek je dogajanje v zvezi s Cimosom označil za nov dokaz operativne nesposobnosti in plehkosti vlade. Ta se po njegovih besedah hvali z ustvarjanjem novih delovnih mest, a dejansko jih vsak dan ogroža. Postopek prodaje Cimosa je bil po Dobovškovih besedah slabo pripravljen in nedosleden. Od vlade zahteva, naj vsaj za trenutek odloži svoje PR projekte in poskrbi za obstoj delovnih mest v Cimosu. V SDS bodo svoje stališče predstavili jutri.

"To je strašen neuspeh za vse - prodajalce, vlado. Ni kaj dodati," pa je sporočil sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroinudstrije Slovenije Sašo Ristič. Kot je poudaril, morajo pristojni odgovarjati za neuspeh.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...