Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran (foto: Kmetija Štoka)
Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran

Je slovenska bitka za teran že izgubljena?

Slovenija | 28.02.2017, 08:15

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan bo danes v Bruslju sprejel slovenske proizvajalce terana. Kot je poudaril v pisnem intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo, bo Evropska komisija neomajno branila njihove pravice in je povsem odločena narediti konec vsem obstoječim zlorabam. Načrtovana izjema za Hrvaško je po njegovih besedah razumen kompromis, ki koristi vsem, v prvi vrsti Sloveniji. Naš minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan bo medtem obiskal Evropski parlament, kjer se bo predvidoma srečal s predsednikom in podpredsednikom odbora za kmetijstvo.

Da je prav Židan v tem primeru ravnal neodgovorno in preveč kratkoročno, je prepričana evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke Patricija Šulin. "Minister Židan je že leta 2013 arogantno zavrnil pogovore s Hrvaško in takrat izjavil, da v nobenem primeru ne obstaja možnost, da zaščita na kateremkoli temelju ne bi bila dovolj čvrsta. Zavrnil je tudi trilateralni pogovor med Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo." Šulinova je kritična tudi do napovedane možnosti tožbe proti Evropski komisiji. Po njenih ocenah se lahko postopek vleče več let, poleg tega ni jasno, kdo bo kril stroške, če bomo izgubili. "Glede na dozdajšnje neaktivnosti ministra Židana, se lahko utemeljeno vprašamo, ali bo ta tožba v prid Sloveniji, zato ministra Židana sprašujem, ali bo sam nosil stroške postopka, če bo v prid Evropski komisiji. Minister Židan zdaj, ko je bitka že izgubljena, le nabira politične točke, a pozablja na začetke, ko bi se moral pogovarjati tako s Hrvaško kot tudi z Evropsko komisijo."

Šulinova prav tako opozarja, da je slovenska bitka za teran na tej stopnji končana. "Realno ni pričakovati, da se bo delegirani akt, s katerim se je Hrvaški dodelila uporaba imena teran, zavrnilo na odboru AGRI v Evropskem parlamentu in zavrnilo na plenarnem zasedanju v Evropskem parlamentu," še pojasnjuje Šulinova. Evropska komisija je delegirani akt za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran pripravila v petek.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...