Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Srečanje evropskih komisij Pravičnost in mir (foto: P. Ivan Rampre)
Srečanje evropskih komisij Pravičnost in mir

Nadškof Zore: Težo jutrišnjega dne nosimo danes in živimo na pomirjevalih

Cerkev na Slovenskem | 26.02.2017, 13:36 Marta Jerebič

Tajniki evropskih komisij pravičnost in mir danes končujejo tridnevno zasedanje v Ljubljani. Razpravljali so o vlogi prava in sprave v post-komunističnih državah srednje in vzhodne Evrope. Sklepno sveto mašo je v frančiškanski cerkvi na Tromostovju daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, sicer predsednik komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci.

V pridigi se je navezal na današnji evangelij, ki govori o zaupanju in zaskrbljenosti: »Ker smo nehali moliti za naš vsakdanji kruh in postali zaskrbljeni za naš jutri, je Božja previdnost prenehala skrbeti za jutri. Posledice tega so nam znane. Vse bolj smo zaskrbljeni ne za danes, ampak za jutri. Težo jutrišnjega dne nosimo danes in živimo na pomirjevalih,« je dejal nadškof Zore ter spodbudil k zaupanju v Boga in njegovo ljubezen.

Komisija Pravičnost in mir Evropa združuje 31 nacionalnih komisij. Vsaka komisija si v svoji krajevni cerkvi prizadeva za spoštovanje človekovih pravic, mir, spravo, versko svobodo, celostni razvoj ter boj proti vsem oblikam revščine in izključenosti.

Kot je v poročilu zapisal tajnik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK dr. Tadej Strehovec, so tajniki na srečanja prisluhnili poročilom o delovanju posameznih komisij in izmenjavi informacij ter dobrih praks še posebej na področju begunske krize in razmer, v katerih se nahaja Evropska unija.

V soboto so udeleženci prisluhnili predavanju jezuita dr. Petra Rožiča, ki je udeležencem spregovoril o korupciji v tranziciji ter ohranitvi demokracije in pravičnosti v postkomunistični Evropi. Zvečer pa so se na Nadškofiji Ljubljana srečali s predsednikom slovenske Komisije Pravičnost in mir nadškofom msgr. Stanislavom Zoretom.

Zadnji dan srečanja so posvetili svoje delo izmenjavi aktivnostim na področju skrbi za stvarstvo in družbeno pravičnost. Dogovorili so se, da bo skupna akcija Evropskih komisij pravičnost in mir za letošnje leto posvečena temi Evropa na razpotju, v katerem bodo opozorili na pomen temeljnih vrednot na katerih temeljijo evropske integracije in ki so že desetletja garant evropskega miru.

 

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...