Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Na hrvaški strani ni več zadržkov pri prodaji Cimosa - je novica prišla prepozno?

Slovenija | 21.02.2017, 16:17

Zagreb nima več zadržkov, ki bi lahko ovirali prodajo Cimosa. To je na današnjem srečanju v Bruslju naši finančni ministrici Mateji Vraničar Erman zatrdil hrvaški finančni minister Zdravko Marić. A obstaja velika verjetnost, da je ta novica prišla prepozno. Italijanski sklad Palladio Finanziaria je prav zaradi nerešenega spora med koprskim izdelovalcem avtomobilskih delov in hrvaško slabo banko včeraj napovedal odstop od nakupa. Tega uradno še ni storil, zato naš minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ohranja upanje, tudi Vraničar Ermanova je prepričana, da je zadevo še mogoče ugodno rešiti.

Vsa zgodba je po besedah svetovalca generalnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije Gorana Novkovića še enkrat pokazala, kako hrvaški in slovenski politiki ne znajo delovati v korist državljanov in podjetij. Kot je poudaril za naš radio, je žalostno, ker je zaradi sporov med Hrvaško in Slovenijo ogroženih tisoče delavcev v obeh državah. Povsem običajno je namreč postalo, da skušajo naši politiki in politiki južne sosede prek medijev na različne načine, tudi z zagovarjanjem nacionalnih interesov, dvigovati svojo priljubljenost. Če bi ravnali pametno, tako Novković, bi razvoj dogodkov šel v povsem drugo smer. "Če bi državi ravnali pametno, bi na strokoven način in stran od javnosti poiskali kupca, nato bi transparentno objavile vse ključne pogoje posla. Ne pa tako, kot se dogaja zdaj, da spremljamo telenovelo o prodaji."

Novkoviću se zdi prav, da slovenska stran pri reševanju Cimosa ne meče puške v koruzo. "Če bi prišel nov strateški lastnik, bi ob vsem znanju, nakopičenem v Cimosu, ter ob novih pogojih, novih stroških, novem organiziranju podjetja, to lahko bila znova zgodba, ki bi bila v ponos tako Obali kot vsej Sloveniji."

Novković ocenjuje, da se v zvezi s Cimosom lahko zgodi dvoje. "Prva možnost je, da dokončno izgubimo možnost prodaje Cimosa novemu lastniku, ki bi družbo reorganiziral. Druga možnost, ki smo ji bili že priča v preteklosti, ali lahko čim hitreje in čim večji del Cimosa rešimo ali s prodajo ali na kakšen drug način iz stečaja. Zelo bomo pozorni na to, kako bo v tem primeru reagiralo sodstvo, saj sodstvo vodi stečajni postopek."

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.