Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dvojezični napis v Pliberku (foto: Matjaž Merljak)
Dvojezični napis v Pliberku

S političnim dialogom do rešitve zapleta zaradi nove deželne ustave avstrijske Koroške

Slovenija | 21.02.2017, 01:00

Rešitev zapleta zaradi spreminjanja deželne ustave na avstrijskem Koroškem, ki bi kot edini deželni jezik predvidela le nemščino, naj bi prinesel politični dialog. Tako predstavniki slovenske manjšine pri naših severnih sosedih kot ministra za zunanje zadeve ter Slovence v zamejstvu in po svetu Karl Erjavec in Gorazd Žmavc so prepričani, da ga ne bi smele spremljati večje težave. Na včerajšnjem srečanju v Ljubljani so govorili o dveh možnostih - ali izpustiti omembo nemščine kot edinega deželnega jezika ali dodati, da je na naselitvenem območju slovenske narodne skupnosti deželni jezik tudi slovenščina. Erjavec bo pozno popoldne obe predstavil deželnemu glavarju avstrijske Koroške Petru Kaiserju, ki se bo mudil pri nas.

V deželni ustavi avstrijske Koroške bo skladno z osnutkom prvič po letu 1918 znova omenjena slovenska narodna skupnost. Njene krovne politične organizacije pri severnih sosedih so to pozdravile, a so kritične do omembe nemščine kot edinega deželnega jezika. "Naš skupni cilj ni konflikt, ni polarizacija. Naš skupni cilj je v usklajevanju in dogovarjanju," je poudaril predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik. Predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem Marjan Sturm je dodal, da ni razloga za paniko. "Optimističen sem, da bomo stvari rešili." Po mnenju podpredsednika Narodnega sveta koroških Slovencev Rudija Vouka so se tisti, ki so vnesli predlog o nemščini kot edinem deželnem jeziku, taktično ušteli. "Verjetno so mislili, da bodo s tem dobili politično prednost, a se to ni zgodilo." Predsednik Enotne liste Gabriel Hribar je prepričan, da je javnost na avstrijskem Koroškem že spoznala potencial slovenščine, njeno poznavanje med drugim prinaša prednost v turizmu. "Trenutno je ravno povpraševanje po učiteljih smučanja, ki obvladajo slovenščino."

Erjavec upa, da bo Kaiser na današnjih pogovorih o tem, kako oblikovati ustrezno besedilo nove deželne ustave avstrijske Koroške, podprl kompromisno rešitev predstavnikov koroških Slovencev. Po srečanju, ki se bo začelo predvidoma ob 17. uri, ne bo izjav za medije, strani bosta posredovali skupno sporočilo za javnost. Erjavec bo svoje nadaljnje dejavnosti, povezane s tem vprašanjem, prilagodil položaju.

Zaradi nove deželne ustave avstrijske Koroške bosta pojutrišnjem skupaj zasedala parlamentarna komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter odbor državnega zbora za zunanjo politiko.

Slovenija, Politika, Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...