Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Italijani želijo odstopiti od nakupa Cimosa, Počivalšek ne bo dovolil stečaja družbe

Slovenija | 20.02.2017, 19:48

Vse kaže, da je prodaja Cimosa padla v vodo. Italijanski sklad Palladio Finanziaria je namreč zaradi nerešenega spora med koprsko družbo in hrvaško slabo banko napovedal odstop od nakupa. Tega za zdaj ni storil uradno, zato naš gospodarski minister Zdravko Počivalšek še ni vrgel puške v koruzo. Nad razvojem dogodkov so razočarani sindikalisti, usoda zaposlenih je spet negotova.

Rešitev spora med Cimosom in hrvaško slabo banko je bil ključni pogoj sklada Palladio Finanziaria za uspešno izpeljavo posla. Med drugim je podaljšal rok, do katerega bi moralo priti do dogovora, a ker se pogajanja kljub drugačnim zagotovilom ne premaknejo z mrtve točke, naj bi mu dokončno prekipelo, zato naj bi odstopil od transakcije.

Ker uradnega odstopa od nakupa še ni, Počivalšek ohranja upanje v najboljši možen razplet zgodbe. "Pričakujemo, da se bodo Italijani v prihodnjih dneh odzvali našemu vabilu. Pomembno je, da se uradno prepričamo o njihovih namerah in temu primerno ravnamo." Njihova namera ga je presenetila, saj naj bi bili po njegovih besedah naša Družba za upravljanje terjatev bank in hrvaška Agencija za zavarovanje depozitov in sanacijo bank res že skoraj na istem bregu. Ob tem se je Počivalšek obregnil ob dejstvo, da je s hrvaškim ministrom za državno premoženje Goranom Marićem že vse dorekel, a je nato vlada v Zagrebu samovoljno dodala svoje pogoje.

Če je razlog za odstop od nakupa socialna klavzula o možnostih za odpuščanja delavcev po dveh in ne po enemu letu, v hrvaškem sindikatu metalurgov podpirajo Marića, ki je zahteval, naj novi novi lastnik ohrani delovna mesta na Hrvaškem za najmanj dve leti. Kot so dodali, so jim delovna mesta pomembnejša od finančnega dela pogodbe. Da so ves čas opozarjali na prepočasen potek prisilne poravnave in nato prodaje, pa je spomnil Sašo Ristič iz Sindikata kovinske in elektroinudstrije Slovenije. "Odgovornost naj prevzamejo slaba banka, SDH in pristojni v vladi. Prav tako naj v prihodnje nad DUTB bdi ministrstvo za finance in ne Počivalšek. Počivalšek samo hodi okoli. Je minister, ki nima pojma."

Počivalšek se na te besede ni odzval. Poudaril je le, da bo, če bo posel propadel, naredil vse, da Cimos reši pred stečajem in ohrani delovna mesta v Sloveniji. O načinih, kako bo to storil, je po njegovem še preuranjeno govoriti. Spomniti velja, da bi lahko bilo ogroženih več kot 4.000 zaposlenih, v Sloveniji blizu 2.000.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...