Ljubljana, ponedeljek, 21. maj 2018, 01:16

Katič: Slovenija na poti do cilja Nata

Vojska, Natove sile, vojaki, mednarodne sile
Foto © www.nato.int

V Bruslju se je končalo dvodnevno zasedanje obrambnih ministrov zveze Nato, ki ga je zaznamoval pričakovan poziv novega ameriškega obrambnega sekretarja k zvišanju obrambnih izdatkov v evropskih zaveznicah in Kanadi. Da je Slovenija na poti k uresničitvi Natove zahteve 2 odstotkov bruto domačega proizvoda izdatkov, je zagotovila pristojna ministrica Andreja Katič.

ZDA želijo povečanje izdatkov zaveznic v Natu še letos, sicer grozijo z zmanjšanjem svojega prispevka. Kako, šef Pentagona James Mattis ni želel podrobneje pojasniti. Cilj dveh odstotkov BDP za obrambo trenutno izpolnjuje le pet zaveznic - poleg ZDA še Grčija, Velika Britanija, Estonija in Poljska.

Slovenija je med najslabšimi. A Katičeva poudarja, da je naša država na poti k temu cilju: »Slovenija v lanskem letu za 12 odstotkov povečala obrambne izdatke in da je vlada sprejela sklep, da bo v prihodnjem obdobju za 20 do 30 milijonov letno povečevala obrambne izdatke, kar je od pet- do osemodstotno povečanje glede na pretekla leta. Seveda je pomemben tudi način, kako bomo ta sredstva vložili v modernizacijo slovenske vojske in izboljšali njeno pripravljenost.«

Velik pomen pa je tudi prispevek z udeležbo pripadnikov v mednarodnih operacijah, s čimer se Slovenija po mnenju Katičeve lahko pohvali: »Mi smo ena izmed članic, ki najbolj sodeluje. Trenutno so naši pripadniki in pripadnice v enajstih mednarodnih operacijah in misijah. Na ta način dajemo svoj delež k skupni delitvi bremena.« In za slednje se je Mattis Katičevi po navedbah slovenske strani tudi osebno zahvalil.

Podrobnosti o načrtih za naprej ministrica ni razkrila. Za več informacij bo treba počakati do marca, ko bo predstavljeno poročilo o stalni pripravljenosti Slovenske vojske, dosedanji dosežki, vsi ukrepi, ki jih načrtujejo v sklopu strateškega pregleda obrambe ter prenova zakonodaje. V javni obravnavi in medresorskem usklajevanju je več predlogov zakonodaje: novi zakoni o obrambi, o službi v Slovenski vojski in o kritični infrastrukturi, je še spomnila ministrica.


vabljeni k ogledu

Ne spreglejte: