Ljubljana, četrtek, 26. april 2018, 07:57

V naslednjih mesecih znova okrepitev aktivnosti za prodajo NLB

NLB
Foto © Nika Gorenc

"SDH nadaljuje aktivnosti s ciljem, da bo prodajni postopek zaključen v roku."

Konec leta se izteče rok, do katerega se je Slovenija pri Evropski komisiji leta 2013 zavezala, da bo v zameno za dokapitalizacijo NLB delež v njej zmanjšala na največ 25 odstotkov plus delnico. V naslednjih mesecih je tako pričakovati vnovično okrepitev aktivnosti za prodajo največje slovenske banke. Zanjo je zadolžen Slovenski državni holding (SDH), katerega uprava in nadzorni svet še čakata na popolnitev.

Če je vlada še oktobra lani razmišljala, ali bi komisijo zaradi nekaterih pravnih vprašanj zaprosila za odlog prodaje, je danes bolj samozavestna o sledenju zavezi za prodajo do roka, ki je konec leta 2017. Vsaj tako je bilo razumeti predsednika vlade Mira Cerarja ta teden v Državnem zboru: »Podaljšanje roka za prodajo NLB ali druge spremembe zavez niso bile predlagane in SDH nadaljuje aktivnosti s ciljem, da bo prodajni postopek zaključen v roku.«

Kar zadeva aktivnosti, je SDH včeraj odpovedal sejo nadzornikov, na kateri bi moral začasni predsednici uprave Lidii Glavina podeliti polni mandat in po možnosti izbrati še tretjega člana uprave. Uradno je bil razlog za prestavitev seje bolezen enega od nadzornikov.

Sicer pa bo imela ključno vlogo pri prodaji banke cena in Cerar pričakuje, »da bo ta prodaja izpeljana tako, da davkoplačevalci ne bodo utrpeli še večje škode in da bo dosežena največja možna kupnina, ki bo v največji možni meri predstavljala povračilo davkoplačevalskih sredstev za dodeljeno državno pomoč leta 2013.«

Poslancu NSi Jerneju Vrtovcu se zdijo poteze vlade in ministrstva glede zavezanosti prodaji banke premalo jasne, zato poslancem »ne preostane nič drugega, kot da resno vprašamo, kaj zdaj mi počnemo«? Da podaljšanja roka ni na vidiku, je odgovorila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki opozarja, da je treba zaradi sprememb na trgu odločitev kar naprej tehtati »in to je to, kar počnemo«.

A če država za NLB ne bi mogla dobiti ustrezne cene, se postavlja vprašanje, za koliko časa bi se prodaja sploh odložila in kaj bi bilo, če bi padla v predvolilni čas.


Ne spreglejte: