Ljubljana, četrtek, 19. april 2018, 11:45

Juhant ob objavi nasilnega posnetka opozarja: Na spletu ni nadzora

Nasilje pušča negativne psihične posledice
Foto © www.creativemyk.com

Slovenijo je pretresel nasilen video posnetek, ki je bil objavljen na Facebooku. Nanj je včeraj v zgodnjih jutranjih urah novomeško policijo opozoril anonimni prijavitelj. Ta je ob ukrepanju v okolici Podbočja na območju Krškega našla hudo pretepenega mladeniča, ki je podlegel poškodbam. Osumljenca kaznivega dejanja, stara 20 in 29, sta že za zapahi. Izkazalo se je, da je problem globlji.

Video posnetek z grozljivo vsebino si je ogledalo kar 250.000 ljudi, dokler ga upravljavec spletnega družbenega omrežja po več kot 12 urah vendarle ni odstranil. Skrbijo lahko tudi komentarji, ki pozivajo k podobnemu okrutnemu vedenju. Specialni pedagog Marko Juhant je v kratkem komentarju za naš radio menil, da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo kaj takega zgodilo tudi pri nas, saj smo družba, ki želi slediti trendom. "Trend je: objavi vse svoje in ponudi naprej, kar je vznemirljivo."

Juhant je opozoril na poseben pojav pri uporabi računalniške tehnologije in svetovnega spleta - da sčasoma noben dražljaj ni dovolj močan. "A ta je bil toliko močan, da so ljudje na neprimerne načine spodbujali širjenje." Kot je dodal, so video posnetki in všečki očitno postali vrednejši od človeškega življenja. "Včasih smo govorili, da se ne da oceniti vrednote. A zdaj to, tako kaže, lahko storimo. Po všečkih. Koliko všečkov je vredno eno človeško življenje." Juhant vidi veliko težavo v pomanjkanju nadzora. "Kljub prijavi policije tisti, ki bi moral ukrepati, posnetka ni takoj umaknil."

Prav na to bi morali biti starši po Juhantovih besedah še posebej pozorni. "Nikogar ni, ki bo pazil njihove otroke, ko se znajdejo na svetovnem spletu. Nikogar." Juhant svetuje nadzor doma in dodatna izobraževanja staršev, saj se pojavljajo številne nove oblike vrstniškega nasilja prek svetovnega spleta.


Ne spreglejte: