Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 01:09

Kaj podariti za Valentinovo?

Srce vsake dežele so otroci, tudi v Peruju
Foto © Mateja Feltrin Novljan

Praznujemo god sv. Valentina, priprošnjika za duševno in telesno zdravje, pa tudi vseh zaljubljencev. Njegov god bodo slovesno obeležili v več župnijah, še posebej v cerkvah, ki so posvečene temu svetniku. Ponekod je v zadnjih letih navada, da se ob godu sv. Valentina pripravi romanja za zaročence in zakonca, kjer imajo med sveto mašo priložnost obnoviti svojo ljubezen.

Čokolade, voščilnice, cvetje – to so najpogostejša darila, ki si jih pari izmenjajo na današnji praznik. John and Claire Grabowski iz Marylanda, ki sta sodelovala na sinodi o družini, pa imata tokrat bolj drzni predlog: Zakaj ne bi svojemu dragemu/dragi podarili papeževe apostolske spodbude Radost ljubezni? V njej namreč najdemo hrano za našo ljubezen, ki se skozi rast odnosa in dozorevanja izraža na nešteto različnih odtenkov.

Eden od njenih poudarkov, ki jo razkriva v vsej globini, je prav gotovo nežnost. »Meni je ta izraz nežnost blizu v tem smislu, ker ne gre samo za tiste majhne nežnosti, ki seveda sestavljajo nežnost, ampak gre za prav določen način življenja, določen način izražanja, določen pogled, ki ne prenese nasilja; ki ne prenese obvladovanja drugega, kjer nisi gospodar v smislu vzvišenosti, ampak si gospodar v smislu skrbnika«, je v radijski katehezi povedal sociolog Igor Bahovec.

Da lahko v polnosti zaživimo to nežnost v odnosih, pa je potrebno srečanje z Božjo nežnostjo. Primer, ki ga papež navaja, je evangeljski odlomek, ko pred Jezusa pripeljejo prešuštnico. Kljub temu, da je njeno dejanje nekaj slabega, jo Jezus najprej sprejme in potem pove resnico. »Meni predvsem daje to svobodo, hkrati pa me opominja, da naj ne obsojam drugih. Ker kdo pa je tisti, ki vidi v srce? Samo Bog«, je dodala Andreja Bahovec.

Duhovnik Rafko Klemenčič pa je poudaril veličino Božjega pogleda, s katerim naj bi gledali na vsakega človeka. »Papež govori o tem pogledu, ko lahko človeka pogledaš z Božjimi očmi. Dokler gledamo iz sebe, vidimo človeka v zunanjosti. Ko pa pogledaš z Božjim pogledom, ki je Božji dar, pa vidiš človeka drugače. In potem ga ne obsodiš.« Naj nas takšen pogled vodi ne le na današnje Valentinovo, ampak vse življenje.


Ne spreglejte: