Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:24

Ilka Štuhec svetovna prvakinja v smuku

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec
Foto © Wikipedija

"Prišla sem v cilj in videla, da sem prva ter se veselila, a sem vedela, da je na startu še kar nekaj punc, a je bilo dovolj."

Ilka Štuhec je nova svetovna smukaška prvakinja. Vso konkurenco je pokorila na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu ter osvojila naslov najboljše na svetu v kraljevski disciplini. Za 26-letno Mariborčanko je to prvi naslov na največjih prvenstvih. Kot je dejala, so bili ključne minute pred nastopom, ko je bila spet tista prava.

"Vsaka tekma je sama za sebe pomembna. Velike tekme so še nekaj posebnega in ne glede na to, da sem bila danes malo bolj nervozna sem v tistih zadnjih minutah pred nastopom bila spet prava jaz in pripravljena, da pokažem to, kar najbolje znam," je dejala Štuhčeva, potem ko so v njeno čast, čast nove svetovne prvakinje, zaigrali slovensko državno himno: "Vedno, ko poslušaš Zdravljico je super, a danes je bilo nekaj posebnega." Na vprašanje, če bi bi si kaj očitala, če ne bi zmagala, je odgovorila: "Ne razmišljam o tem, ker sem zmagala."

Čeprav je bila danes najhitrejša in je bila njena vožnja vožnja šampionke njen nastop pa nastop nove svetovne prvakinje, pa sama s svojo vožnjo ni bila najbolj zadovoljna: "Vožnja ni bila ravno idealna, bilo je še nekaj napak, nekaj malo slabših delov, na koncu pa je bil rezultat dovolj dober."

Štuhčeva je z enim pogledom že usmerjena v zimske olimpijske igre, ki bodo čez eno leto v Južni Koreji: "Olimp pride drugo leto. To še 'glih' ni. Je pa ravno tako nekaj posebnega, ni pa še čisto za mano vse skupaj prišlo pravzaprav."

Štuhčeva je bila absolutna favoritinja današnjega smuka. Pred St. Moritzem je v svetovnem pokalu stala na stopničkah na štirih smukih od šestih izpeljanih, na prvih treh pa je zmagala. Vlogo smukaške favoritinje je tudi upravičila s svojim prvo zmago na članskih svetovnih prvenstvih, s katero je tudi povsem stopila iz sence Tine Maze, ki je nove mejnike slovenskega alpskega smučanja postavljala pred njo.

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec
Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec

Mariborčanka je bila velik smučarski talent. Pred desetimi letim je osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v slalomu v Flachauu, naslednje leto pa je sledil še naslov mladinske svetovne prvakinje v smuku (Formigal). A je bil prehod v člansko konkurenco posut s trnjem, saj so sledile poškodbe, ki so jo oddaljile od vrha in od tekmic, ki jih je sicer premagovala v mladinski konkurenci. Nastop za zgodovinske anale je bil pri startni številki 7. Ne najboljši začetek svetovnega prvenstva je bil pozabljen. Po napakah na superveleslalomu, ko je bila zgolj 11., in odstopu na slalomu za alpsko kombinacijo, Štuhčeva na smuku ničesar ni prepustila naključju ter je ob prihodu v cilj z najbolj brezkompromisno vožnjo za 40 stotink sekunde prevzela vodstvo. Srebro je šlo v roke Avstrijki Stephanie Venier, bron pa je osvojila Američanka Lindsey Vonn. Še na drugem svetovnem prvenstvu je naslov svetovne prvakinje v smuku pripadel Slovenki.

"Poskušala sem ohranjati hitrost in razmišljala o tem, kaj še prihaja, kje moram še kaj narediti. Prišla sem v cilj in videla, da sem prva ter se veselila, a sem vedela, da je na startu še kar nekaj punc, a je bilo dovolj. Glede na čas, ki sem ga dosegla na tretjem treningu in danes sem vedela da ni bilo vse idealno, da se da še kaj narediti. Na tekmi se dogajajo napake, enim večje, drugim manjše," je med drugim še dejala Štuhčeva, ki se je po prihodu v cilj, ko je videla, da je prevzela vodstvo od navdušenja vrgla v napihljivo reklamno cev, ki obkroža ciljni prostor.

Mariborčanka je osvojila še 21. slovensko kolajno na svetovnih prvenstvih, dvanajsto po osamosvojitvi Slovenije. Na vrhu je Tina Maze z devetimi kolajnami, štiri zlatimi, za prvo zlato kolajno pa je pred Mazejevo leta 1989 poskrbela Mateja Svet. Za uspehom Štuhčeve stoji majhna samostojna ekipa. Tako kot dosežki Mazejeve pred njo so tudi dosežki Štuhčeve plod dela samostojne ekipe. Zato ne preseneča, kakšne misli so ji rojile po glavi, ko je čakala na to, da je njena zmaga postala tudi uradna: "O tem iz česa izhajam, kako sem prišla do sem. Da smo mini ekipica, kako vozimo vse skupaj, kaj vse je že bilo, kaj vse še bo. Definitivno je treba biti trmast in vztrajen in verjeti v to kar delaš. Jaz sem vedno verjela in slabe stvari se niso pripeljale v misli." Na vprašanje, kdo je še zaslužen za zmago, pa je odgovorila: "Definitivno mama, da sem takšna kot sem." Štuhčeva, njena mama Darja Črnko, trener Grega Koštomaj in kineziologinja Anja Šešum tvorijo zmagovalno ekipo. "Delo prevzamem z začetkom sezone oziroma že malo prej. Definitivno je odlično pripravljena," je o novi šampionki dejala Šešumova.

Štuhčeva še ostaja na prvenstvu in bo nastopila tako na veleslalomski kot slalomski tekmi.


Ne spreglejte: