Ljubljana, četrtek, 19. april 2018, 11:43

Sporočanje točne lokacije nesreče na 112 ključno za učinkovito reševanje

112
Foto © nn

11. februar je posvečen enotni evropski številki za klic v sili 112. Pristojni letos posebej poudarjajo pomen sporočanja točne lokacije nesreče, ki je ključna za učinkovito reševanje. V slovenskih regijskih centrih za obveščanje so lani prejeli več kot 480.000 telefonskih klicev na pomoč in tudi 572 kratkih sporočil SMS.

V slovenskih regijskih centrih za obveščanje so lani prejeli dobrih 1.300 telefonskih klicev na dan. Ljudje so največkrat potrebovali nujno medicinsko pomoč - teh klicev je bilo več kot 107.600. Reševalne enote so bile skupaj aktivirane v nekaj nad 21.300 primerih, od tega največkrat gasilci, sledili so gorski reševalci, nato enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in enote z reševalnimi psi.

Kako sporočiti operaterju, kje se nahajamo oz. kje se nahaja tisti, ki potrebuje pomoč. Kot je pojasnil Jernej Hudohmet z uprave za zaščito in reševanje, je to teoretično precej preprosto, kadar kličemo s točno določenega naslova, saj sta znani ulica in hišna številka. A praksa kaže, da včasih ne gre brez težav. "Ne kličemo vedno od doma, pogosto kličemo tudi z lokacij, ki niso naš dom, morda zato ne poznamo ulice in hišne številke, zato lahko prihaja do zapletov. Bodimo pozorni, kje se nahajamo, kje se nahajajo table, ki nam morda lahko pomagajo." Okolico moramo opazovati tudi v prometu. "Smo pozorni, kje smo trenutno, katere kraje smo prevozili, mimo katerih izvozov na avtocesti smo že peljali in podobno,« je naštel Hudohmet. Prav tako so odprte oči pomembne pri gibanju v naravi, tako v ravninskem svetu kot v gorah. "Ko se odpravljamo v naravo, razmišljajmo, kako se imenuje točka, kjer smo začeli hojo, pozanimajmo se, po kateri poti gremo, številne so namreč poimenovane. Pozorni moramo biti na markantne točke, objekte, mimo katerih gremo." Kot je dodal Hudohmet, vse to operaterjem in reševalcem pomaga oceniti, kje naj iščejo ponesrečenca.


Ne spreglejte: