Ljubljana, sreda, 01. marec 2017, 21:07

Kovač o načrtu B za Cimos: Načelo zasebnega vlagatelja je bebast slovenski izum

Neuspešna prodaja Cimosa je končni simptom neuspešnega upravljanja velikih gospodarskih družb na slovenski način. Tako je zadnje dogajanje, povezano z reševanjem koprskega izvajalca avtomobilskih delov, za naš radio komentiral poslovnež Matej Kovač. Kritičen je do načrta B, ki ga je predstavil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, čeprav vidi tudi luč na koncu tunela.


Slovenija in Evropska komisija v zvezi s teranom vztrajata vsaka pri svojem

Slovenija in Evropska komisija pri vprašanju zaščite terana ostajata vsaka na svojem bregu. Čeprav so naši proizvajalci terana evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu včeraj v Bruslju predstavili svoje argumente in tudi nekaj novih dejstev, si ta ni premislil. Še naprej trdi, da načrtovan delegirani akt za odobritev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran kot sorte grozdja ne ogroža slovenske zaščite. V Evropskem parlamentu pozivajo k dialogu.


Začeli smo postni čas

S pepelnično sredo smo vstopili v postni čas, ki traja štirideset dni in se bo končal s praznovanjem velike noči; ta bo letos 16. aprila.


Bo slaba banka rešitelj Cimosa?

Država bo preko slabe banke kot investitorja vstopila v Cimos. To predvideva načrt B ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki ga je predstavil po propadli podaji koprskega podjetja italijanskemu skladu Palladio Finanziaria. Minister je poudaril, da naj bi bila država z lastništvom v koprski družbi prisotna od treh do pet let. Koliko denarja bo vložila slaba banka, minister Počivalšek ni razkril.


Koroški župani proti degradaciji slovenščine v deželni ustavi avstrijske Koroške

Svet koroške regije, v katerega so povezani župani tega dela Slovenije, je v skupni izjavi podprl prizadevanja slovenskih organizacij na avstrijskem Koroškem, ki se nanašajo na predlog nove državne ustave. Gostil je tudi predstavnika Slovenske prosvetne zveze iz Celovca, ki jim je pojasnjeval, kako je nastajal osnutek in kakšni so interesi slovenske narodne skupnosti.


Zavod Živim: Moj otrok ni moje telo

Društvo Amnesty International Slovenija, ki se predstavlja kot eden najmočnejših glasov za zaščito človekovih pravic, med drugim vodi kampanjo Moje telo, moje pravice, v zagovarja tudi splav. Ustvarjalci spletnega portala 24KUL poročajo, da so se nanje obrnili zaskrbljeni starši, saj naj bi omenjeno društvo propagando za končanje življenja nerojenih otrok izvajalo v osnovnih šolah po naši državi. Pripravilo je poseben učbenik, po katerem naj bi učitelji pozivali otroke k javnim demonstracijam v podporo splavu ter jih opozarjali na države, kjer se zavzemajo za pravice nerojenih otrok.


Je slovenska bitka za teran že izgubljena?

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan bo danes v Bruslju sprejel slovenske proizvajalce terana. Kot je poudaril v pisnem intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo, bo Evropska komisija neomajno branila njihove pravice in je povsem odločena narediti konec vsem obstoječim zlorabam. Načrtovana izjema za Hrvaško je po njegovih besedah razumen kompromis, ki koristi vsem, v prvi vrsti Sloveniji. Naš minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan bo medtem obiskal Evropski parlament, kjer se bo predvidoma srečal s predsednikom in podpredsednikom odbora za kmetijstvo.


Italijanski sklad Palladio Finanziaria potrdil, da odstopa od nakupa Cimosa

Pred mesecem dni smo poročali o dnevu D za Cimos, ki ga je italijanski kupec Palladio Finanziaria postavil kot pogoj za nakup koprske družbe. Rok za izpolnitev odložnih pogojev, pod katerimi bi prevzel primorskega izdelovalca avtomobilskih delov in ohranil proizvodnjo, se je iztekel 1. februarja. Kljub temu sta slovenska in hrvaška stran upali, da bo posel izpeljan, zato sta nameravali izpolniti vse pogoje, ki jih je kupec zahteval. Italijani so pred tednom dni sporočili le, da odstopajo od nakupa, zdaj so potrdili, da je njihova odločitev dokončna. Kritike prihajajo tako iz koalicije kot opozicije, razočarani so tudi v Sindikatu kovinske in elektroinudstrije Slovenije.


Pasti novega družinskega zakonika

Jutri se bo začela zakonodajna pot predloga novega družinskega zakonika. Najprej se ga bo kot zainteresirano delovno telo lotil odbor za pravosodje, matični odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide pa 7. marca. Vladni predlog prinaša večino stvari, ki so jih državljani na lanskem referendumu zavrnili.


Pred 100 leti se je poslovil slikar in freskant Matija Koželj

V cerkvi sv. Marjete v Vodicah, ki jo je poslikal domačin Matija Koželj, so se s slovesno nedeljsko sveto mašo poklonili njegovemu spominu ob 100-letnici smrti. Maševal je domači župnik Franc Mervar, bogoslužje so z besedili obogatili člani kulturnega društva Matije Koželja, na koru pa so prepevali združeni zbori vodiške župnije. Matija Koželj je umrl 26. februarja v Kamniku. S praznovanji ob jubileju so v Vodicah začeli že na predvečer kulturnega praznika 7. februarja, ko je minilo 175 let od njegovega rojstva v bližnji Vesci.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi