Ljubljana, nedelja, 28. maj 2017, 22:39

Kardinal Rode: Država naj Cerkvi omogoča možnost delovanja v kulturi in šoli.

Kardinal Franc Rode je dopoldne v župnijski cerkvi sv. Jurija ob Ščavnici daroval sveto mašo ob 100 – letnici majniške deklaracije. V pridigi je o dr. Antonu Korošcu, ki je prebral to deklaracijo v dunajskem parlamentu, spregovoril kot o človeku, kristjanu in duhovniku. Poudaril je, da je stoletnica Majniške deklaracije, preroški korak v smer slovenske samostojnosti, priložnost, da se globlje zavemo te odločilne spremembe v naši zgodovini.


Kaj se na Vrhniki prikriva?

Občani Vrhnike ostajajo nezaupljivi do ugotovitev stroke o okoljskih vplivih nedavnega požara v podjetju Kemis. Temu je pritrdilo tudi včerajšnje srečanje občanov s predstavniki pristojnih služb, ki so jim predstavili rezultate vzorčenja hrane in krme. Analiza vzorcev je pokazala, da so vsi vzorci solate ustrezni, le en vzorec krme neposredno ob Kemisu ni. A krajani s pojasnili pristojnih niso zadovoljni.


Pregled domačih dogodkov od 21. do 26. maja

V minulem tednu smo obhajali praznika Marije, Pomočnice kristjanov in Gospodovega vnebohoda. To je bil tudi teden, ko je potica postala prava svetovna medijska uspešnica, po zaslugi papeža Frančiška in prve dame ZDA Melanie Trump. V Sloveniji smo medtem spremljali podajanje podrobnejših izsledkov analiz zemljin in vode po požaru v odlagališču nevarnih odpadkov Kemis na Vrhniki.


Lambert Ehrlich tudi danes kliče na Višarje!

Med slovenskimi pričevalci za vero je tudi dr. Lambert Ehrlich, zgleden duhovnik, goreč vernik, velik Slovenec in znanstvenik. Danes mineva 75 let od njegovega umora. Ob obletnici sta Društvo Združeni ob Lipi sprave in Teološka fakulteta pripravili komemoracijo, na kateri je zbrane nagovoril akademik dr. Janez Juhant.


Cerar na srečanju z vodjo Nata

Premier Miro Cerar se je ob robu vrha članic zveze Nato v Bruslju pred dobrima dvema urama sestal z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom. Kot je Cerar zapisal na Twitter, je bil pogovor poglobljen in odkrit. Že ob prihodu na zasedanje Nata pa je poudaril nujnost posodobitve Slovenske vojske, s čimer bo država med drugim pokazala, da je čvrsta zaveznica.


Bogat konec tedna v Cerkvi na Slovenskem

Ta konec tedna bo v Sloveniji kar nekaj cerkvenih dogodkov.


Do novele zakona o zdravstveni dejavnosti kritični celo koalicijski poslanci

Poslanske skupine so bile med prvo obravnavo predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti kritične do predlaganih rešitev. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je poudarila, da z novelo, ki med drugim posega na področje koncesij, nadzora in oglaševanja v zdravstvu, ohranjajo solidarno javno zdravstvo. Tako koalicijski kot opozicijski poslanci pa so menili, da rešitve ne prinašajo celovitih rešitev, ki bi odpravile najbolj pereče težave v zdravstvu.


Jože Dežman opozarja na nevzdržen položaj komisije

Predsednik komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman opozarja, da se je komisija znašla v položaju, ko zakonskih in poslovniških obveznosti ne more izpolnjevati. Grozi ji namreč, da letošnjega programa ne bo mogla izvesti.


Nadškof Zore se je udeležil posaditve drevesa miru

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore se je včeraj na povabilo islamske skupnosti udeležil zasaditve drevesa miru, ki so ga predstavniki cerkva in verskih skupnosti v Sloveniji posadili na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani.


Praznik Marije, Pomočnice kristjanov

Obhajamo praznik Marije, Pomočnice kristjanov, ki jo slovenski kristjani še posebej častimo in se ji priporočamo. Tudi letos smo se že na predvečer praznika Slovenci doma in po svetu v molitvi povezali pred podobo Marije Pomagaj z Brezij. Tam je včeraj sveto mašo daroval škof Franc Šuštar, danes dopoldne pa škof Anton Jamnik. Danes so se začele slovesnosti tudi v župniji Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani, sicer pa milostna podoba Marije Pomagaj počiva v marsikateri cerkvi ali kapeli doma ali pri izseljencih.


Novejše novice | Starejše novice