Ljubljana, petek, 28. april 2017, 17:54

Pomlad, Planica in brezsrčnost

Prišla bo pomlad, čakal bi jo rad … smo peli do pred nekaj dnevi. Dočakali smo jo! Prinesla je novo upanje, veselje ob novem začetku, daljše dni, višje temperature, svetlobo in mnogo tradicionalnih reči, ki jo zaznamujejo in katerih večina nam je v veselje. Tudi letos je imela na svojem začetku vabilo v Planico, finale svetovnega pokala v smučarskih skokih, mogočno predstavo na planiški velikanki. Odmev je bil ogromen, z lanskim sicer ne primerljiv, a veseli me, da je na deset tisoče ljubiteljev športa pokazalo, da naše športnike podpiramo tudi takrat, ko zdrsnejo z zmagovalnih stopničk, da smo ponosni nanje tudi ob koncu sezone, ki je drugačna od navdušujoče prejšnje.

 


Svet iz lego kock!

Ob opazovanju zemlje danes, se je naslov ponudil kar sam od sebe. Bo razpadla Evropa, morda tudi Amerika? Goriva za oba scenarija je dovolj, samo še katalizator in vžig in bo eno ali drugo ali pa kar oboje čisto mogoče. Kot vedno pa me veliko bolj kot posledice zanimajo vzroki, saj le tako lahko iščemo trajnostno rešitev.


Nova revija za in proti normalnosti

Te dni smo zopet lahko brali o vlogi Nove revije, ki jo je imela zlasti s svojo 57. številko. Nobenega smisla nima zanikovati nekaterih zaslug, ki ji nedvomno gredo. Bolj moti nekakšna splošna ihta, ki mimo Nove revije noče videti ničesar, pa čeprav je bistveno bolj odločilno vplivalo na razpad režima in posledično na osamosvojitev Slovenije.


Moralizirajmo …

V arzenalu družbenih diskvalifikacij najdemo tudi besedo »moralizira«. Uporabnik te etikete poskuša na ta način onemogočiti sogovornika in preprečiti razpravo o moralnem redu, oz. o moralki ali o tem kaj je prav in kaj ni. Moralka je urejen sistem vedenjskih norm, ki so temelj zakonodaji in s tem družbi kot taki. Potrebno je, da se celotna zakonodaja ozira na moralni red, ker sicer zlahka pride v nasprotje sama s seboj. Moralni red pa ni politična kategorija, temveč verska oz. vsaj filozofsko/ideološka kategorija. Moralka je urejen red vedenjskih norm, ki so med seboj logično in trdno povezane tako, da če pade ena, padejo vse. Te vedenjske norme ne nastanejo hipoma, temveč poznajo zakon rasti in razvoja, pa tudi prilagajanja spremembam, ki se zgodijo v družbi. Poleg tega vse to še ne pomeni, da tisti, ki zagovarja, kar je moralno sam tako tudi ravna. Kristjani taki drži pravimo grešnost, zavestni zakrknjenosti v svojem prav farizejstvo, ki je oblika hinavščine.


Pa smo spet tam!

Pa smo spet tam, bi lahko rekli. Že spet se nekje v daljavi nakazuje možnost za nov, že tretji, referendum o Družinskem zakoniku v zadnjih petih letih. Dvakrat so ga že volivci zavrnili, obakrat iz istega razloga – ker je uničeval tisto temeljno, kar družbo drži pokonci, torej družino.


Referendum – grožnja ali spodbuda?

Naj za nevedne zapišem povzetek prvih treh členov slovenske ustave: Slovenija je demokratična republika, v kateri ima oblast ljudstvo.


Življenje je lepo

Svet, v katerem živimo, je vsaj z mojega zornega kota, tako lep, kot ni bil še nikoli, prinaša toliko izzivov, kot jih še ni bilo, odpira toliko možnosti, kot si jih nismo predstavljali in je neskončen navdih. Je pa res, da toliko kot ima priložnosti, toliko je na drugi strani pasti. In velika umetnost je živeti tako, da se ne ujameš vanje.


Intelektualci in populisti

Slab mesec v Ameriki od blizu spremljam Trumpovih prvih sto dni vladanja. To ne pomeni, da ves čas visim na televiziji ali da prebiram vse časopise. Daleč od tega, ker za to nimam časa. V vseh navzkrižnih informacijah, ki letijo iz enega ali drugega TV kanala, si lahko samo zmeden, saj vsi trdijo, da so pošteni in resnicoljubni in vsi drugim očitajo, da to niso. Dejansko gre za pravo informacijsko vojno med demokrati in republikanci.


Kako so Vipavci hoteli pridelati vino teran

Ko danes spet poslušamo tarnanje nad tem, kako nas Hrvatje prehitevajo glede kraškega terana, sem iz svojega spominskega arhiva potegnil stoletja staro pripoved o sporu med Krašovci in Vipavci. Zgodba pripoveduje o tem, kdo ima boljše vino: ali je to refošk ali teran. Zgodbo sem pred več kot pol stoletja slišal na takratni slovenski oddaji radia Celovec.


Bomo še uporabljali mostove?

Do konca neprijetno je, če te oropajo, kaj šele, če ti ob tem na čelo nastavijo pištolo in začnejo odštevati sekunde. To se je zgodilo pretekli teden v Ameriki, v Clevelandu, nekdanjemu generalnemu konzulu naše države Jurčku Žmaucu. Kako se je zgodba razpletla, najbrž veste. O tem so poročali številni naši mediji. Pa veste, da so v Clevelandu imeli tudi kulturni večer, da so zimo v mestu preganjali kurenti in da bodo tudi tam 40 dni molili, da bi se prenehali splavi? A, da ne? Če niste spremljali nas, najbrž res ne.


Novejše novice | Starejše novice