Alen SalihovićAlen Salihović

Poslanica papeža Frančiška za postni čas

Svet | 01.03.2017, 10:27

Papež Frančišek je v letošnji postni poslanici poudaril, da je postni čas nov začetek, pot, ki vodi h gotovemu cilju: k velikonočnemu vstajenju, h Kristusovi zmagi nad smrtjo. Ta čas nas odločno poziva k spreobrnjenju.

Postno poslanico je papež Frančišek na nek način povezal z minulim letom usmiljenja. Med drugim poudarja, da je kristjan poklican vrniti se k Bogu »z vsem svojim srcem«, naj se ne zadovolji s povprečnostjo temveč raste v prijateljstvu z Gospodom. Jezus je zvesti prijatelj, ki nas nikoli ne zapusti. Tudi ko grešimo, potrpežljivo čaka na našo vrnitev k Njemu; s tem razodeva, da nam je pripravljen odpuščati.

Kot nadaljuje papež, je postni čas ugoden trenutek za poglabljanje duhovnega življenja po sredstvih posvečevanja, ki nam jih ponuja Cerkev: post, molitev in miloščina. Temelj vsega je Božja Beseda, ki smo jo v tem času povabljeni še bolj vztrajno poslušati in meditirati. Papež se je zatem ustavil pri priliki o bogatašu in ubogem Lazarju iz Lukovega evangelija.Odlomek nas opozarja, da nas greh zaslepi in onemogoči, da bi drugega videli kot dar. Kot je še dejal, nam ponuja ključ za razumevanje, kako delovati, da bi dosegli resnično srečo in večno življenje, saj nas spodbuja k iskrenemu spreobrnjenju.

Papež Frančišek bo ob začetku postnega časa popoldne ob 16.30 vodil molitev v cerkvi svetega Anzelma na aventinskem griču v Rimu. Sledila bo spokorna procesija do cerkve svete Sabine, v kateri se bodo zvrstili kardinali, škofje, duhovniki in redovniki ter verniki. Zatem bo papež vodil somaševanje v baziliki svete Sabine; med mašo bo tudi obred pepeljenja.

Poslanica papeža Frančiška.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...