Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež v anglikanski cerkvi (foto: Radio Vatikan)
Papež v anglikanski cerkvi

VIDEO: Papež obiskal anglikansko skupnost v Rimu

Svet | 27.02.2017, 11:23 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj popoldne kot prvi papež v zgodovini obiskal anglikansko cerkev Vseh svetih v Rimu. Njegov obisk je sovpadal z 200. obletnico prvega anglikanskega bogoslužja za angleške vernike, ki so takrat živeli v Rimu. Med srečanjem je blagoslovil novo ikono Kristusa Odrešenika. Zbranim je zatrdil, da smo vsi bratje in sestre v Kristusu. Naznanil pa je tudi, da namerava obiskati trpeči Južni Sudan.

»Če priznamo naše slabosti in prosimo odpuščanja, potem bo ozdravljajoče Božje usmiljenje zasijalo v nas in bo vidno tudi navzven. Drugi bodo preko nas zaznali ljubečo lepoto Kristusovega obličja«, je zbrane v anglikanski cerkvi v Rimu povabil papež Frančišek. Katoličani in anglikanski smo po njegovih besedah poklicani pričevati z ljubeznijo. Kjer se namreč združimo v Jezusovem imenu, tam je On sam navzoč med nami.

Med vprašanji, ki so mu jih zastavili navzoči, je bilo, kako danes vidi odnos med obema cerkvama. Po papeževih besedah se danes čutimo bratje. Zato pa je pomembno, da ne izpostavljamo le nekaterih zgodovinskih dogodkov in da jih znamo razlagati v tistih določenih zgodovinskih okoliščinah. »Vendar pa gremo naprej skupaj. To pot moramo nadaljevati.«

V drugem odgovoru je zatrdil, da sta tako pomembna tako teološki dialog, ki rešuje še odprta vprašanja, kot tudi skupno družbeno delovanje.

Papež blagoslavlja ikono Kristusa Odrešenika
Papež blagoslavlja ikono Kristusa Odrešenika © Radio Vatikan
Tretje vprašanje pa se je glasilo, kako izboljšati odnose v luči vsega dobrega, kar storijo krščanske skupnosti na južni polobli. Mlade cerkvene skupnosti imajo po papeževih besedah v sebi neko življenjsko moč. »Zdaj namreč preučujemo možnosti, da bi odpotoval v Južni Sudan, saj so anglikanski, prezbiterijanski in katoliški škof prišli k meni in me prosili, naj jih obiščem vsaj za en dan in to skupaj z anglikanskim primasom Justinom Welby-jem. Od njih, mlade Cerkve, je prišla ta ustvarjalnost. Kljub temu, da je situacija tam zelo težka, moramo izpeljati to srečanje, saj vsi trije skupaj želijo mir in skupaj delajo za mir«, je povedal sveti oče.

Spomnimo še, da sta oktobra lani papež in Welby podpisala skupno izjavo, ki izraža željo iti kljub vsem preprekam naprej do polne edinosti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...