Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Genova (foto: Helena Škrlec)
Genova

Program papeževega obiska v Genovi

Cerkev po svetu | 22.02.2017, 08:00 Marta Jerebič

Vatikan je objavil program papeževega obiska v nadškofiji Genova, kjer se bo mudil 27. maja. Dopoldne bo nagovoril delavce, škofe, duhovnike in druge posvečene osebe ter mlade. Pri kosilu se bo srečal z reveži, begunci, brezdomci in zaporniki. Popoldne bo obiskal še pediatrično bolnišnico, na prostoru sejmišča pa bo daroval sveto mašo. Nadškofija Genova v času priprave na prihod papeža Frančiška zbira darove, ki mu jih bodo izročili za njegove dobrodelne dejavnosti. Sicer pa se bodo verniki na obisk pripravili predvsem z molitvijo.

Program obiska

8:15 prihod na genovsko letališče

8:30 srečanje s predstavniki sveta dela v poslopju obrata Ilva

10:00 srečanje s škofi, duhovniki, redovniki, redovnicami in semeniščniki cerkvene pokrajine Ligurije v katedrali

12:15 srečanje z mladimi v svetišču Nostra Signora della Guardia

13:15 kosilo z reveži, begunci, brezdomci in zaporniki v svetišču Nostra Signora della Guardia

15:45 obisk pediatrične bolnišnice 'Giannina Gaslini'

17:30 sveta maša za vse vernike na sejmišču (Fiera del Mare)

19:30 slovo

Kardinal Bagnasco: Da bi v srcih pustil globoko znamenje

»V prihodnjim mesecih bomo okrepili molitev, da bi vrnitev Petrovega naslednika v Genovo – po dveh obiskih sv. Janeza Pavla II. v letih 1985 in 1990 ter Benedikta XVI. leta 2008 – v srcih Genovčanov pustil globoko znamenje.« Tako poudarja kardinal Angelo Bagnasco v sporočilu, napisanem ob predstavitvi programa in priprave na obisk svetega očeta.

V besedilu med drugim pojasni pomen srečanj s predstavniki vernikov, ki so na programu. Svet dela so kakor pljuča mesta in nadškofija že desetletja z njim živi odnose vsakodnevnega sodelovanja. Posvečene osebe so tisti, ki svoje življenje razdajajo za duhovno, pa tudi materialno dobro vernikov. Mladi se zavzemajo za misijon v mestu, svojim vrstnikom prinašajo Kristusov evangelij. Ubogim, ki bodo papeževi gostje med kosilom, je namenjena vsakodnevna pomoč krščanske skupnosti. Bolni otroci pa so v Genovi med zdravljenjem oskrbovani s predanostjo in profesionalnostjo.

»Da bi nas papežev obisk potrdil v veri v Kristusa in pri misijonarskem zagonu,« tako genovski nadškof nadalje v sporočilu izraža svoja pričakovanja: »Da bi v vseh vzbudil moči za služenje skupnemu dobremu; podprl tiste, ki nesebično služijo revežem; potolažil ostarele in bolne; spodbudil mlade, da bi se v življenju velikodušno razdajali.« Kardinal Bagnasco nato zaključi z željo, da bi bili ti dogodki, ki pripadajo zgodovini nadškofije in mesta – obisk in priprava nanj – kakor »semena, položena v rodovitno genovsko tkivo tako, da bi vsem prinesla sadove dobrega«.

Priprava v znamenju molitve

V času priprave na prihod papeža Frančiška nadškofija Genova zbira darove, ki mu bodo nato izročeni z namenom, da podprejo njegovo dobrodelno prizadevanje. Sicer pa se bodo verniki na obisk pripravili predvsem z molitvijo. Vsak četrtek v postnem času, od 2. marca do 25. maja, se bodo zbrali pri evharistični adoraciji. V petek, 31. marca, bo adoracija potekala vso noč. 5. maja bo na vrsti tudi posebno srečanje, posvečeno petrinski službi. Na nedeljo Dobrega pastirja, 7. maja, pa bodo verniki v vseh župnijah, cerkvah in skupnostih molili za obisk svetega očeta. Ob tisti priložnosti bo prebrano tudi nadškofovo pismo s povabilom Genovčanom, da bi papeža sprejeli z vero in veseljem.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...