Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Papež jutri v anglikansko cerkev v Rimu

Svet | 25.02.2017, 00:17 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo jutri obiskal anglikansko župnijsko cerkev Vseh svetih v Rimu. Gre za zgodovinski dogodek, saj bo Frančišek prvi papež, ki bo obiskal anglikansko cerkev na ozemlju svoje škofije.

Po navedbah tamkajšnjega župnika Jonathana Boardmana je povod za obisk 200-letnica ustanovitve anglikanske župnije v Rimu. Frančišek se bo udeležil večernega molitvenega bogoslužja z blagoslovom ikone in skupaj z anglikanskimi škofi obnovil krstne zaobljube, poroča Družina. Po molitvi bo imel sveti oče homilijo in zatem odgovarjal na vprašanja anglikanske skupnosti. Obenem se bosta tudi pobratili anglikanska cerkev Vseh svetih in rimska katoliška cerkev Vseh svetih, ki ju že sicer vežejo tesne ekumenske vezi.

Anglikanska župnija v Rimu, ki danes šteje približno 250 članov, je bila ustanovljena 27. oktobra 1816, ko so praznik vseh svetih v Rimu prvič obhajali v bogoslužju anglikanske cerkve.

Cerkev Vseh svetih v neposredni bližini Španskih stopnic je bila zgrajena približno pol stoletja pozneje. Svetišče iz rdeče opeke v novogotskem slogu je zasnoval najslavnejši britanski arhitekt viktorijanske dobe George Edmund Street. V omenjeni cerkvi Vseh svetih redno prirejajo tudi različne koncerte.

Spomnimo še, da sta oktobra lani papež Frančišek in častni voditelj anglikancev, nadškof Justin Welby, v Rimu skupaj obhajala slovesne večernice ob 50-letnici začetka uradnega anglikansko-katoliškega dialoga. 13. marca pa bodo v baziliki sv. Petra prvič obhajali večernice po anglikanskem obredu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.