Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Erjavec še en mandat predsednik DeSUS

Slovenija | 19.02.2017, 01:36 Andrej Šinko

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je na kongresu DeSUS še četrtič prevzel mandat predsednika stranke. Na volilnem kongresu je bil edini kandidat, za njegovo imenovanje so glasovali 203 delegati, sedem pa jih je bilo proti. Svoj položaj podpredsednika je obdržal Tomaž Gantar, na podpredsedniški funkciji pa sta se mu pridružila še Jelka Kolmanič in Jožef Žnidarič.

Erjavec je napovedal nov gospodarski program stranke, s katerim poleg upokojencev ciljajo še na druge skupine volivcev, tudi mlade. Ob tem je v nagovoru dodal, da bodo še naprej branili pravice starejših, pridobitve socialne države, javno zdravstvo in javno šolstvo ter se borili za ohranitev državnega premoženja.

Cilj programa DeSUS je več novih domačih in tujih investicij, vzpostavitev bolj prijaznega poslovnega in enostavnejšega davčnega okolja, večja zaposlenost za vse, zlasti odpiranje novih kakovostnih delovnih mest za mlado in starejšo populacijo. Ob tem je dodal, da si želijo uvesti davčni pavšal za samostojne podjetnike in obrtnike ter z ustreznim poslovnim okoljem zavarovati srednji razred.

Poudaril je še, da se mora prenehati s prakso, da davkoplačevalci dokapitalizirajo slovenske banke, dokončno pa morajo tudi razčistiti, kdo je kriv za nastalo bančno luknjo. DeSUS bo zato pripravila predlog o javni preiskavi v bankah, v katero je potrebno vključiti tudi tuje strokovnjake.

Opozoril je še na potrebo po boljšem črpanju evropskih sredstev, se dotaknil okoljskih izzivov in energetike. Ob tem je sporočil, da DeSUS ne bo podprla rešitve, ki določa, da bomo plačevali dodaten evro na položnicah za elektriko za pokrivanje izgube v Teš 6.

Erjavca skrbi naraščajoča nestabilnost regije

Kot zunanji minister pa je Erajvec opozoril na položaj Slovenije v mednarodni skupnosti. Skrbijo ga naraščajoča nestabilnost v regiji in varnostni izzivi v soseščini, ki lahko zelo močno vplivajo na položaj v Sloveniji, zlasti z vidika uresničevanja naših ciljev. »Če se bodo nadaljevali trendi v smislu povečevanja groženj kot so terorizem, migracije, zapiranje notranjih meja Evropske unije, bo to gotovo imelo negativne posledice za našo varnost in posredno tudi na uspešnost slovenskega gospodarstva,« je ocenil. V povezavi z vprašanji varnosti je zato predlagal, da v stranki opravijo razpravo o ponovni uvedbi služenja vojaškega roka, ki bi lahko potekalo največ tri mesece.

DeSUS že začel volilno kampanjo

Z današnjim kongresom so v DeSUS po Erjavčevih besedah začeli tudi volilno kampanjo. Zato je člane pozval, da v svojih občinskih organizacijah začnejo s pripravami. Ob tem je zavrnil tudi nekatere očitke, da stranka ni dovolj storila za upokojence, ob zavzemanju za ranljive skupine pa je Erjavec danes poudaril še podporo pravici starih staršev do posvojitve njihovih vnukov.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.