Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Pahor: Slovenija ne sme izgubiti svoje močne proevropske in prozahodne identitete

Svet | 18.02.2017, 01:26 Andrej Šinko

Predsednik republike Borut Pahor se v Münchnu udeležuje varnostne konference. V izjavi za slovenske medije je dejal, da ne smemo izgubiti svoje močne proevropske in prozahodne identitete. Slovenija mora po njegovih besedah ostati država, ki sicer razmišlja in se zaveda odgovornosti za svojo lastno stabilnost in varnost, a vse to daje v kontekst skupnih naporov. To je po Pahorjevih besedah odločilno za naše prihodnje mesto v evroatlanstkih povezavah.

Predsednik Pahor je dejal še, da njegovi sogovorniki na konferenci Slovenijo vidijo kot jasno proevropsko državo, kot državo, ki v zvezi Nato vidi močno sidro varnosti in razume, da je hkrati potrebno, »ko se zanašamo na Nato in EU, z naše lastne strani poskrbeti za politično in gospodarsko stabilnost in za povečanje svoje lastne varnosti. To vse v kontekstu skupnih naporov«.

O oceni varnostnih razmer po svojem nedavnem obisku v Rusiji in Ukrajini, je predsednik republike ocenil, da je na strani tistih, ki verjamemo v krepitev miru, sodelovanja in poglobitve vsestranskih odnosov, še vedno veliko več argumentov in moči, kot na strani tistih, ki menijo, da so konflikti neizogibni. »Na koncu se mi zdi, da bomo vendarle zmagali tisti, ki imamo vero v skupnost in ne v delitve,« je pojasnil.

Predsednik Pahor se je sestal s prvim podpredsednikom Evropske komisije in komisarjem za boljše pravno urejanje, medinstitucionalne odnose, pravno državo in Listino o temeljnih pravicah Fransom Timmermansom. Ponovil mu je stališče Slovenije, da se zavzema za trdno, povezano in enotno Evropsko unijo.

V pogovoru s predsednikom Poljske Andrzejem Dudo pa sta izmenjala stališča o mednarodnih temah, kot so odnosi med Evropsko unijo in Rusijo, politična in varnostna situacija v Ukrajini ter konflikt v Siriji.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.