Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:38

Papež na Roma Tre: Univerza mora spodbujati dialog

Papež na univerzi Roma Tre
Foto © Radio Vatikan

Univerza mora biti prostor dialoga, je papež Frančišek dejal na univerzi Roma Tre, ki jo je obiskal dopoldne. Gre za drugo največjo in najmlajšo državno univerzo v prestolnici, ki letos obhaja srebrni jubilej. Vpisanih ima približno 40.000 študentov. Sveti oče je odložil vnaprej pripravljeni govor in ob vprašanjih štirih študentov in študentk spregovoril še o preseganju nasilja, edinosti v različnosti in sprejemanju migrantov. Med študenti te univerze je namreč tudi sirska begunka Nour, ki je v Rim prišla z letalom, s katerim se je papež Frančišek vrnil z obiska na Lezbosu aprila lani.

V naših mestih, pa tudi v naših družinah vlada ozračje nasilja, je opozoril papež. Zato je po njegovih besedah treba znižati glas, manj govoriti in bolj poslušati. Vojne se namreč začenjajo v našem srcu, v nasilnem jeziku politike: »Vojna se začne, ko se nisem sposoben odpreti drugim, jih spoštovati, govoriti z njimi in stopiti v dialog z njimi.«

Prav univerza je tista, ki mora spodbujati dialog. Ob tem je papež kritiziral univerze, ki ljudi pripravljajo, da so zastopniki neke ideologije: »To ni univerza. Če ni dialoga, soočenja, spoštovanja do drugače mislečega, če ni prijateljstva, veselja igre, športa … to ni univerza.«

Migracije, je nadalje dejal papež, niso nevarnost za Evropo, ampak izziv v rasti. In kako je treba sprejeti te ljudi? »Najprej kot sestre in brate. So ljudje kot mi.« A sprejeti migrante ni dovolj. Treba jih je tudi spremljati in integrirati. »Izkušnja, ki sem jo doživel, ko je Nour prišla z Lezbosa, je bila naslednja: tri dni po prihodu so otroci začeli hoditi v šolo in ko so po treh mesecih prišli k meni na kosilo, so otroci govorili italijansko, večji nekoliko slabše, otroci pa, saj vemo, da se otroci hitro naučijo. Večina je imela delo, imajo osebo, ki jih spremlja pri integraciji. Ti ljudje prinašajo kulturo, ki je obogatitev za nas, vendar pa morajo tudi oni sprejemati našo kulturo. Treba je narediti kulturno izmenjavo. Spoštovati – in to odpravlja strah,« je dejal papež.

V zvezi z brezposelnostjo mladih pa se je navezal na poljskega sociologa Zygmunta Baumanna, avtorja skovanke tekoča družba. Po Frančiškovem mnenju je današnja ekonomija tekoča, mlade brez dela dva dni izkoriščajo tu, tri dni tam, kar jih vodi v malodušje, odvisnosti, morda tudi samomor. Za reševanje družbenih, ekonomskih in kulturnih problemov je potrebna konkretnost, je dejal papež.


Ne spreglejte: