Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svetovalnica: Mladi naj poiščejo poklic, ki jih bo izpopolnjeval

| 27.01.2017, 13:28 Rok Mihevc

Do informativnih dni nas loči še 14 dni in pred njimi smo se dotaknili vsako leto pereče problematike, s katero se ukvarja veliko ljudi, iskanje prave šole in pravega poklica. Svetovalni delavci so v to vsako leto znova močno vpeti, zato smo v naš studio povabili svetovalno delavko in socialno pedagoginjo na Osnovni šoli Sostro, Ano Bogdan Zupančič.

Vloga svetovalne delavke pri iskanju poklica in šole

Pojem karierne orientacije postaja vedno bolj pomemben, tudi s temi evropskimi smernicami. In to se naj bi začelo že bolj zgodaj, ne šele v 9. razredu. Mislim, da je za to še vedno premalo prostora in moramo biti svetovalni delavci precej samoiniciativni in iznajdljivi, da najdemo prostore in čas, da vključimo te vsebine.

Začnemo v 8. razredu s poklicnim dnevom, ko učencem predstavimo, kakšna je izobraževalna shema in se o tem, kakšni poklici obstajajo, pogovarjamo na igrive načine. S tem jih počasi uvedemo v ta 9. razred, da imajo že neko mnenje. V 9. razredu je moja vloga, da učence in starše s sestanki in razrednimi urami informiram, obveščam jih o dnevih odprtih vrat in organiziram tržnico srednjih šol. Z učenci izpolnjujemo tudi elektronske aplikacije, ki jih vodijo po vprašanjih, kakšni so njihovi interesi, močna področja in zanimanja ter jim na podlagi tega predlaga poklice, ki bi bili za njih primerni. Vedno ponudim tudi individualno svetovanje, skupaj s starši ali sami. Se zelo obnese, če pridejo skupaj z vrstniki. Skupina deklet, prijateljice in ta vrstniški vidik je zelo pomemben. Se med seboj spodbujajo in to zna biti zelo zanimivo.

Primerjava generacij

Trenutno nimam nobene raziskave, da bi lahko potrdila, kako se stvari spreminjajo. A teoretiki pravijo, da se med mlade vseljuje nek "nihilizem", torej pomakanje smisla. Velikokrat slišim, ko pravijo, "vseeno je, kaj bom izbral, saj ne bom dobil službe." Mladim je težko ponuditi neko varnost in varno izbiro poklica. Trg dela namreč postaja zelo fleksibilen, novi poklici so tu in težko jim je napovedati, kaj se bo zgodilo čez štiri leta. Spremenila se je karierna pot, varnosti, da boš imel stalno službo ni in zato je treba mlade spodbujati, da se bodo morali sami promovirati in bodo morali iskati tista področja, ki so močna in v katerih so lahko uspešni in tako bodo prepričljivi tudi za trg dela.

Več pa v oddaji!

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...