Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Svetovalnica: zima je čas za savno!

| 16.01.2017, 15:07 Blaž Lesnik

Zima je tu in z njo povezane bolezni, gripe, virusi in slab imunski sistem. Eden izmed načinov, kako se preventivno izogniti tem nadlogam je tudi savnanje. Savna je koristen način sproščanja, ki pripomore k prekrvavitvi kože, pomaga pri mišični napetosti ter stresu. Je pa tudi dobra preventiva napadom virusov. V današnji svetovalnici je sodelovala uslužbenka Wellnes Živa v Golf hotelu na Bledu, Mojca Erat.

Kakšno korist imajo savne za človekovo počutje in zdravje?

To je zelo dober način sproščanja, ki pomaga tudi pri odpornosti telesa. Veliko ljudi pride v zimskem času in si s tem poveča odpornost pred prehladi in drugimi boleznimi. Poveča se prekrvavitev kože, vročina razširi pore, s potenjem se čisti koža, pospeši se delovanje ledvic in s tem izločanje odpadnih snovi telesa. Savna je priporočljiva enkrat do dvakrat na teden. Večkrat sicer ni škodljivo, pretiravanje pa ni priporočljivo.

Kakšna so priporočila, komu odsvetovati obisk savne?

Savnanje odsvetujemo ljudem s hujšimi boleznimi srca in ožilja, če imajo povišan pritisk, vnetja, nalezljive bolezni ali gripo. Če smo šele začutili, da se nas nekaj loteva, takrat bi še priporočili savno, če pa imate že povišano temperaturo, savnanja ne priporočamo. Obisk odsvetujemo tudi nosečnicam ter majhnim otrokom, pa tudi če ste zaužili večjo količino alkohola. Savna je namenjena umirjanju in sprostitvi, zato odsvetujemo glasno pogovarjanje. Prepovedana je tudi uporaba mobilnih telefonov.

Tri najpogostejše vrste savne

Finska ali suha savna deluje na telo posredno preko segrevanja zraka v zaprtem, običajno lesenem prostoru. Zrak v savni se ogreje do 100 stopinj Celzija, vlažnost pa je med 15 in 30%. S polivanjem mešanice vode in arome po ogretih kamnih dosežemo vroči val pare, ki pospeši znojenje telesa. Da dosežemo pravi učinek, je ohlajanje po uporabi finske savne obvezno.
Infrardeča savna je v zadnjem času bolj razširjenja zaradi varnosti, enostavne uporabe, udobja in učinkovitosti. Deluje globinsko, vgrajeni so grelniki, ki sevajo infrardečo energijo. Ta energija je enaka infrardečemu žarčenju, ki jo oddajata sonce in človeško telo. Ta vrsta energije ogreva telo neposredno. Bistvo infra savne je, da pri temperaturi od 40 do 60 stopinj Celzija dosežemo dva do trikrat večji učinek na telo kot v finski savni. Nižja temperatura je tudi bistveno bolj varna za ljudi s srčnimi težavami, otroke in starejše osebe. Vlažnost zraka je največ 45%.
Turška ali parna savna je najstarejša oblika čiščenja in sproščanja telesa. Vodna para deluje na celo telo in povzroča izločanje škodljivih ostankov presnove. Temperatura ni tako visoka kot v finski, giblje se med 45 in 55 stopinjami Celzija. Visoka pa je vlažnost, med 90 do 100%.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...