Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:52

Migracijski pojav del zgodovine odrešenja

JRS, logo
Foto © jrs.rkc.si

"Imejmo srce vedno odprto za tujce, ki prihajajo iz dežel, ki jim je še težje kot nam."

V januarski oddaji Gradimo odprto družbo, ki jo pripravlja Jezuitsko združenje za begunce Slovenije, smo se z njenim direktorjem p. dr. Robinom Schweigerjem pogovarjali o papeževi poslanici za svetovni dan migrantov in beguncev.

Oddaja Gradimo odprto družbo je potekala prav na 103. svetovni dan migrantov in beguncev. Kot je dejal p. Schweiger, papež napiše vsako leto poslanico, ker želi opozoriti na pereč problem migracij, ki se na različnih delih sveta odraža različno: eni bežijo pred vojaškim konfliktom, kot je tisti v Siriji, še vedno je konflikt v Ukrajini; nekateri iščejo zatočišče zaradi verskega, rasnega ali političnega preganjanja, tretji gredo v tujino zaradi slabih gospodarskih razmer v svoji državi.

Papež želi poudariti, da je vsak migrant oseba z neodtujljivimi temeljnimi pravicami, ki jih morajo spoštovati vsi v vseh okoliščina. Migracijski tokovi so svetovni fenomen v stalnem spreminjanju in preseneča zaradi velikega števila vpletenih ljudi. Ob tem želi sveti oče pokazati trajno skrb, ki jo Cerkev goji do tistih, ki doživljajo različne izkušnje izseljenstva. Migranti in begunci so velikokrat pričevalci različnih krivic, posebnih težav ter perečih težav znotraj držav ali med državami.

V ospredju papeževih misli je problematika otrok in mladostnikov migrantov, ki so nezaščiteni kot mladoletniki, kot tujci in nemočni, ki so tudi ločeni od družinskih vezi. Migracija danes ni pojav, omejen samo na nekatere dele planeta. Vedno bolj postaja svetovno vprašanje. Prav tako ne gre samo za osebe, ki iščejo dostojno delo in boljše pogoje, ampak tudi za moške, ženske, starejše in otroke, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove, da bi se rešili in drugje našli varnost in mir. Papež opozori na trgovino z otroki, izkoriščanje in zlorabo mladoletnikov in na splošno kršenje njihove pravice do otroštva. So nevidni in brez glasu, nimajo dokumentov in tako ostanejo skriti pred svetom, pa še odsotnost odraslih, ki bi jih spremljali, onemogoča, da bi se slišal njihov glas.

Papež poda nekaj konkretnih smernic, kako se spoprijeti s takšnimi razmerami. Migracijski pojav ni iztrgan iz zgodovine zveličanja, ampak je njen del. Predstavlja znamenja časov, ki govori o previdnostnem delovanju Boga v zgodovini in človeški skupnosti v luči univerzalnega človeštva. Papež še pravi, da se je treba usmeriti na zaščito, integracijo in trajne rešitve mladoletnih migrantov. Ob koncu nameni besede osebam, ki spremljajo otroke in mladoletnike po poteh migracije. Opogumi jih, naj se ne utrudijo pogumno živeti pričevanje v evangeliju, ki jih poziva, naj v najmanjših in najranljivejših sprejmejo Jezusa.

p. Robin Schweiger
p. Robin Schweiger

P. Schweiger je glede na papeževo poslanico povedal še, kako je problematika beguncev in migrantov urejena v Republiki Sloveniji, podal nekaj številk o ljudeh v azilnem domu in centru za tujce, statusih begunca in trenutnem trendu.

Za konec pogovora pa je imel še posebno sporočilo za poslušalce: " Božično-novoletni čas je za nas lep, za tujce pa boleč, saj so daleč od doma in bližnjih. JRS in prostovoljci so za otroke v azilnem domu in v Logatcu pripravili Miklavževanje in s tem ustvarili vzdušje domačnosti in prinesli malo več človečnosti v te institucije, ki velikokrat delujejo bolj hladno. Malo je potrebno. Imejmo srce vedno odprto za tujce, ki prihajajo iz dežel, ki jim je še težje kot nam."


Program prostovoljnega dela Človek za druge vabi na 2. dobrodelni koncert, ki bo v torek, 24. januarja 2017, ob 19.30 v Antonovem domu na Viču v Ljubljani.

Na koncertu bod nastopili: Gal Gjurin, Čedahuči in Orkester Mandolina Ljubljana. Povezovalec koncerta bo Jure Sešek.

Zbrana sredstva bodo namenjena v podporo nadaljnjemu delovanju prostovoljcev, ki pomagajo paraplegikom, slepim, starim, bolnim, beguncem, otrokom na rehabilitaciji, mladim s posebnimi potrebami, otrokom v vrtcu in učencem z učnimi težavami.

V programu Človek za druge vsako leto sodeluje okoli 70 prostovoljcev, ki nudijo pomoč okoli 300 uporabnikom na 9 različnih področjih. Program organiziramo Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Jezuitsko združenje za begunce Slovenije in Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine.


Hvala vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije: Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, pokličite JRS na tel. 01/430-00-58 ali na mobilno številko 031/636-964. Veseli bodo vaše pomoči.

Vabljeni k poslušanju naslednje oddaje, ki bo v nedeljo, 19. februarja 2017, ob 18.30.


Ne spreglejte: