Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Marjan, Nataša in Jan (foto: ARO)
Marjan, Nataša in Jan

Pepelnjak: "Mladi naj iščejo delo, ker dela je v Sloveniji veliko, ni pa veliko služb!"

| 12.01.2017, 17:58

Sveža oddaja na našem radiu je v svoji drugi izvedbi predstavila problematiko zaposlovanja mladih. Pogovarjali smo se s predstavnico sindikata Mladi plus Teo Jarc, Metko Cerar z Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, svetovalko za kadre v družbi Nil Karmen Pepelnjak in predsednikom Mladinskega sveta Slovenije Tinom Kamplom. Lotili smo se težav, nepravilnosti, izkoriščanj, spodbud in ukrepov, povezanih s tem vprašanjem.

Večer za mlade, ki smo ga poimenovali A štekaš in je na sporedu vsako sredo med 20. in 22. uro, poleg osrednje teme, napovedi različnih dogodkov in ostalih zanimivosti velik del namenja glasbi. Najboljši opis izbora pesmi bi bil: novejša glasba po okusu vseh generacij. Vsak teden lahko poslušalci glasujete za slovensko in tujo pesem tedna.

V včerajšnji oddaji ste izbirali med:

1. Tabu – Nabiralka zvezd

2. Neisha – Vrhovi

3. Po drugi strani – Sejal bom sivine

in

1. Ed Sheeran – Castle on the hill

2. Sting – One fine day

3. Saša Lozar - Za nas dvoje.

Zmagovalna slovenska pesem: Po drugi strani – Sejal bom sivine

Duet Po drugi strani sestavljata brata Nejc in Blaž Podobnik, katerih glasbeno sodelovanje sega v čas osnovne šole. Glasba, ki jo predstavljata, temelji na lahkotnosti izraza in na pomembni vlogi besedila, med vplivi pa se pogosto pojavljajo imena kot so Simon&Garfunkel, Aleksander Mežek ter še nekateri slovenski in tuji avtorji.

Duet temelji na dvoglasju ter zvoku akustične kitare, ki jo spremljajo melodično poudarjena bas kitara in klavir ali harmonika, odvisno od izraznih zahtev posamezne skladbe.

Duet se je z avtorsko skladbo Na konec Ljubljane uvrstil na prihajajoče Dneve slovenske zabavne glasbe, kjer se bo predstavil na Slovenski popevki.

Zmagovalna tuja pesem: Sting – One fine day

Gordon Matthew Thomas Sumner se je rodil 2. oktobra 1951 in je svetu poznan pod umetniškim imenom Sting. Bil je avtor, pevec in basist skupine Police med letoma 1977 in 1984, ki jo poznamo po pesmih Roxanne in Every Brathe You Take. Kot solo glasbenik in kot član skupine Police je prejel 16 Grammyjev, tri nagrade Brit Awards, nagrado Golden globe, nagrado Emmy in tri nominacije za nagrade Academy Awards, ki jih prejme avtor glasbe, napisane posebej za film.

S skupino Police je Sting postal eden od najbolj prodajanih glasbenikov na svetu. Prodal je več kot 100 milijonov plošč ter sodeloval s številnim znanimi imeni glasbenega sveta kot so Bryan Adams, Rod Stewart, Allison Krauss, Craig David, Cheb Mami in še mnogi drugi.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...