Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:34

Mladi o prehrani: Zelenjava je osnova in hrana ni tolažba

0:00
0:00
MLadi in kuhinja
Foto © ARO

"V nekaj letih se je spremenila tudi prehranska piramida. Maščobam se je v preteklosti godila velika krivica."

Hrana nas spremlja vsak dan. Zato je bilo samo vprašanje časa, kdaj bomo o prehrani in pripravi jedi spregovorili v Mladoskopu, v oddaji mladostnega pridiha. K pogovoru smo povabili znanega kuharskega mojstra, dekleti, ki živita v Dijaškem domu in mladega moža, ki najraje kuha za večje skupine. V oddaji so razkrili marsikateri kuharski namig, ki nam bo pomagal pri dobrem zdravju. Prisluhnite danes ob 17.05.

Jakob Polajžer: »Z medijsko popularnostjo in z različnimi kuharskimi šovi je morda tudi kuhanje postalo nekoliko bolj popularno tudi za mlade. Mladi so se našli v tem, in spoznavajo, da je tudi kuhanje neke vrste umetnost. Treba je znati izbrati živila, jih združevati. Mladi se vse bolj zavedajo pomena zdrave prehrane. Tudi mladim zaradi tempa življenja stres slabša počutje. Vse več in vse mlajši se žal soočajo s povišanimi kilogrami. Slabo je, če živimo samo za neke visoke in velike cilje, ki nam nič ne pomagajo, če nimamo zdravja. Zato je dobro, če se zamislimo, kaj, koliko in kdaj jemo."

»Diet je ogromno in številne lahko naredijo več škode kot koristi. Zato previdno. Starih navad se je težko znebiti. Pomembno je, da spremenimo način življenja in način prehranjevanja. Morda imamo zaradi določene diete po mesecu, dveh res rezultate, toda, če ne jemo zdravih maščob, bomo dobili žolčne kamne, povečajo se lahko srčno-žilne težave, ali, če bomo po končanju diete nadaljevali s starimi navadami, se bomo zredili še bolj.

Jaka Polajžer
Jaka Polajžer

Včasih so bile maščobe bav bav, potem jajca, zdaj ne vedo, kaj bi s holesterolom, kateri je zdrav, kateri ne. Industrija ima vedno svoje interese, žrtve smo ljudje. Ne izbirajmo bližnjic, poslušajmo svoje telo. Čas, v katerem živimo, ima svoje posebnosti in prilagodimo se temu. Koliko obrokov potrebujemo in predvsem, v kakšnih količinah. Še tako dobra stvar je v prevelikih količinah slaba. Tudi moke ne potrebujemo toliko, kot je zaužijemo. Če imamo težave s črevesjem, zmanjšajmo vnos moke in ogljikovih hidratov. Pomembno je tudi, da telo spravimo na obrate, da smo v gibanju.«

David Dobravc
David Dobravc


David Dobravc: »Kuhanje mi je v veselje in v užitek, ker me sprošča. Tisti, ki radi kuhamo, imamo ves čas nove ideje, preizkušamo, kaj je dobro in kaj ne. Pogoj dobrega druženja je tudi dobra hrana. Doma imam kuharsko knjigo iz leta 1950, drobna, majhna knjižica, v kateri so opisi, kako lahko kuhamo iz stvari, ki jih imamo, ki so nam na voljo v Sloveniji. Zato zelo podpiram sezonsko kuhinjo. Meje se zelo hitro spreminjajo, tudi v kuhinji. Kuha vse več moških, in dobro kuhajo. Ženske so v večini kuharice doma, ker morajo kuhati zaradi potreb družine in to vsak dan. Sladice mislim, da so ostale kar v domeni žensk.«


Ne spreglejte: