Ljubljana, sreda, 01. marec 2017, 21:04

Pogovor o na temo varnosti in stanja v Slovenski vojski

V oddaji »Pogovor o« smo govorili o varnostnih razmerah v svetu. Z državnim sekretarjem na ministrstvu za obrambo mag. Milošem Bizjakom, predsednikom parlamentarnega odbora za obrambo Žanom Mahničem in obramboslovcem dr. Klemenom Grošljem smo se dotaknili posameznih najaktualnejših konfliktov, njihovih posledic in odziva mednarodne skupnosti. Prav tako smo spregovorili o vlogi in težavah Nata ter varnostnem položaju in izzivih, ki čakajo Evropsko unijo. V kontekstu Slovenije smo govorili o novih zaposlitvah v Slovenski vojski in morebitni vnovični uvedbi obveznega služenja vojaškega roka.


Marčevsko Ognjišče o postu

Danes začenjamo postni čas in o tem času leta govori pismo meseca, priloga prestavlja križeve pote na prostem v Sloveniji. S postom je povezan tudi gost meseca, je pogovoru povedal odgovorni urednik mag. Božo Rustja.


Hvala, amasegenálo!

Sedim pred tipkovnico, pred menoj prazna stran na računalniškem zaslonu, ob njem napol pomečkani papirji s scenarijem minulega sobotnega programa, nekaj podpisanih dokumentov, ki bodo v naslednjih dneh iskali lastnika, katerega izmed pokroviteljev sobotnega dobrodelnega dogodka ... Na hodniku je še vedno videti, da smo potrebovali veliko opreme, v naših elektronskih nabiralnikih je kup odmevov pustne sobote, elektronske poti med nami, Misijonskim središčem, darovalci in bankami so zasedene … Cel kup dokazov, ki govorijo, da je za nami letošnja Pustna sobotna iskrica.


FOTO: Poslušalci poromali v Lurd, kraj obilne milosti

Radio Ognjišče je skupaj s Turistično agencijo Kompas in pod duhovnim vodstvom upokojenega ljubljanskega nadškofa Alojzija Urana 25. in 26. februarja v Lurd z letalom odpeljal 140 romarjev. Mnogi so šli z nami na pot prvič, mnogi so bili prvič tudi v tem romarskem kraju, prav vsi pa so na pot odšli s svojimi prošnjami, zahvalami, vsak s tihim upanjem v srcu, da bi jim Marija, ki je v Lurdu stopila na zemljo in se prikazala Bernardki, naklonila posebnih milosti.


Krofe lahko tudi spečemo v pečici

Tokrat je sestra Nikolina četrtič sodelovala v Svetovalnici. Spraševali ste jo o pripravi domače čokolade, krhkih flancatih, nadevu za čokoladno potico, pripravo orehov za potico, pečenju krofov .... Nekateri ste se oglasili tudi s svojimi kuharskimi izkušnjami.


VIDEO: Dobrodelna PSI za otroke v Etiopiji zbral 118.853 EUR. Bog povrni vašo dobroto!

Z dobrodelnim pustnim rajanjem v dvorani v Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava, ki se je zaključilo ob 14.00, se je sklenila letošnja okroglo tradicionalna 15. Pustna sobotna iskrica, dobrodelna akcija zbiranja sredstev, ki so namenjena misijonom. Letos smo skupaj z Misijonskim središčem Slovenije zazrti v Etiopijo, to veliko in zelo preizkušano afriško deželo, kjer se marsikdaj zdi, da tamkajšnji otroci nimajo prihodnosti. Don Boskovi salezijanci se s svojimi misijonskimi podvigi trudijo, da bi bilo drugače. Ob pogledu na zbrane darove radijci in osebje Misijonskega središča Slovenije ostajamo brez besed in globoko hvaležni za vašo dobroto.


Ne bodimo nevzgojeni bučmani

Včasih smo imeli vaške opravljivke, da so raznosile informacije, tudi tiste ali predvsem tiste, za katere nismo želeli, da bi se razširjale. Danes pa se kar sami razgaljamo in preko socialnih omrežij povemo o sebi več kot bi želeli, objavljamo svoje fotografije in ostale podrobnosti iz zasebnega življenja, tudi tiste, za katere ne želimo, da bi jih poznala množica. Otroci so v tem navideznem svetu resničnosti najbolj ranljivi.


Pustna sobotna iskrica za pomoč lačnim otrokom v Etiopiji

Radio Ognjišče v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije tudi letos pripravlja Pustno sobotno iskrico, dobrodelno prireditev, ki je v minulih letih uspešno podala roko različnim projektom v misijonskih deželah. Ljudje iz krajev, v katerih delujejo slovenski misijonarji, imajo s pomočjo darov poslušalcev priložnost živeti lepše življenje. Pred leti smo z zbranimi sredstvi reševali lakoto na Madagaskarju, zgradili šoli v Kambodži in na Madagaskarju, kupili čolne za prevoz otrok po Amazonki, obnovili predporodno sobo in del porodnišnice v Afriki in še mnogo drugega … Letos se bomo z dobrim delom zazrli v Etiopijo.


Pustna sobotna iskrica: Igral bo tudi WildArt

Veseli smo, da bomo na letošnjem pustnem plesu z dobrim namenom gostili tudi zmagovalca šova „Slovenija ima talent“ duo WildArt. Timotej Willewaldt in Lenart Prek sta bila v soboto naša gosta. V otroški oddaji sta spregovorila o odmevni zmagi, življenju po njej, svojih ciljih in združevanju šolskih obveznosti s prebujajočo se glasbeno kariero.


VIDEO: Silvester Šurla o smrti Danila Slivnika in slovenskem medijskem prostoru

V tokratni oddaji „Spoznanje več, predsodek manj“ ste izjemoma namesto predavatelju na Harvardu dr. Klemenu Jakliču lahko prisluhnili predavanju novinarja in urednika Silvestra Šurle ob peti obletnici smrti Danila Slivnika. Šurla je odgovorni urednik revije Reporter in je bil dolgoletni sodelavec Slivnika, ki je v slovenskem novinarstvu izstopal po svoji informiranosti in analitični pronicljivosti. Predavanje je nastalo v organizaciji Društva slovenskih katoliških izobražencev.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi