Ljubljana, ponedeljek, 23. oktober 2017, 15:14

Mamić, Juhant in Kršinar za Radio Ognjišče o rezultatu volitev

Prvi krog predsedniških volitev sta v studiu za naš program komentirala profesor Janez Juhant in publicist Tino Mamić, v novinarskem središču pa smo pred mikrofon ujeli publicista Igorja Kršinarja. Strinjali so se, da ga za porazno volilno udeležbo in poudarili, da bo morala predvsem desnica narediti poglobljeno povolilno analizo.


FOTO: Dobroti dajemo glas! Tretja sezona. Ukrajina!

Ker na različnih pričevanjih, preko katerih skušamo zbrati nekaj sredstev za misijone, še vedno odmeva Etiopija, sem in tja celo Madagaskar, ki smo ga obiskali jeseni leta 2015, se mi zdi, da lahko zapišem: „Že spet odhajava na pot“. Kajti, ko z Izidorjem pričujeva pred pozornim občinstvom, vedno znova podoživljava junaštvo in predanost misijonarjev in bolečino, revščino tamkajšnjih ljudi. Na vsakem predavanju, predstavitvi naših poti dobim občutek, kot da sem se pravkar vrnil domov...


Ustavni sodnik Jaklič o pristojnostih predsednika republike

Pristojnosti predsednika republike v veliki meri izhajajo iz ustave. V oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" smo se z ustavnim sodnikom ddr. Klemenom Jakličem ustavili prav pri tem. Uvodoma je dejal, da ni zagovornik obvezne udeležbe na volitvah ter dodal, da so pristojnosti predsednika kot vrhovnega poveljnika oboroženih sil nekoliko nedodelane.


23. Gala koncert Radia Ognjišče bo v znamenju tamburic in odličnih vokalistov

Tradicionalni Gala koncert Radia Ognjišče, ki ga prirejamo ob obletnici začetka oddajanja (28. 11. 1994), bo letos v nedeljo, 19. novembra, ob 15. in 19. uri.Tudi tokrat bo program nekaj posebnega, saj bo spremljevalni orkester vseh 18 izvajalcev Tamburaški orkester KUD Dobreč iz Dragatuša, ki prav letos slavi 20 let svojega dela.


Svetovalnica: Mnogi se obnašajo, kot da bodo dobili še dve rezervni telesi

20. oktober je svetovni dan osteoporoze, zato smo tej temi namenili tudi tokratno Svetovalnico. Po mnenju Sanje Lončar, ki je bila naša sogovornica, te problematike ne jemljemo dovolj resno.


Gibanje je kot dihanje

Športna dejavnost je primarna potreba, ki omogoča kakovost življenja. Šport ni izbira, ampak je način življenja. Tako, kot si vsak dan vzamemo čas za spanje, za hrano in delo, tako bi se morali vsakodnevno posvečati tudi rekreacijskemu gibanju. Vsaj deset odstotkov dnevnega časa bi morali nameniti športni dejavnosti za vitalnost telesnih funkcij in dobro počutje. Vsaj uro ali dve vadbe na dan, ob kateri se vsaj rahlo zadihamo, zagotavlja zdrav telesni razvoj in omogoča toliko energije, da tudi po delovnem obdobju lahko kakovostno preživimo še prosti čas.


AVDIO in FOTO: Soočili smo predsedniške kandidatke in kandidate

Tudi na Radiu Ognjišče smo pred predsedniškimi volitvami pripravili soočenje kandidatk in kandidatov za najvišjo politično funkcijo v državi. Odgovarjali so na vprašanja z različnih področij, med drugim nas je zanimalo, kako razumejo pristojnosti predsednika države, kako vidijo njegovo sodelovanje z vlado, civilno družbo in lokalnimi skupnostmi, kakšen je njihov pogled na nekatere aktualne zunanjepolitične in mednarodne teme, zaupali so nam, ali so dobrodelni in kako bi spodbujali domoljubje.


Svetovalnica: Ustrezna ustna higiena preprečuje raka ustne votline

Rak ustne votline ni tako redka oblika raka, kot se zdi na prvi pogled. Zato smo tokratno Svetovalnico posvetili tej temi, o kateri je spregovorila zobozdravnica in direktorica Klinike Križaj dr. Aleksandra Križaj.


AVDIO: Predsedniški kandidati o splavu

Deveterica kandidatov in kandidatk ima pri določenih temah zelo podobna stališča, pri vprašanjih vrednot in moralnega kompasa pa se vendarle opazijo razlike. Vprašali smo jih, ali so si pripravljeni prizadevati za zaščito človeškega življenja od spočetja do naravne smrti.


Svetovalnica: Invazivne vrste ne spijo

O invazivnih tujerodnih rastlinah smo govorili v tokratni Svetovalnici. V zadnjem času jih je res veliko, a brez resnega odgovora se ne moremo spopasti z njimi. Kateri ukrepi so potrebni za učinkovit boj, smo povprašali Jano Kus Veenvliet iz Zavoda Simbiozis.


Novejše novice | Starejše novice