Ljubljana, četrtek, 17. avgust 2017, 09:41

Svetovalnica: Počutim se dobro, le zakaj bi moral paziti na krvni tlak?

Svetovalnica je vsako tretjo sredo v mesecu namenjena zdravstveni tematiki. V tokratni smo tako govorili o srčno žilnih boleznih, ki jih je predstavila in o njih spregovorila dr. Danica Rotar Pavlič, specialistka družinske medicine.


Donko: Praznik marijanskega feminizma

Ob največjem Marijinem prazniku je svoje razmišljanje o povezanosti Božje Matere in sodobne ženske z javnostjo delil socialni delavec Franci Donko. V zapisu, ki ga je naslovil kot »Veliki šmaren – praznik marijanskega feminizma«, ugotavlja, da lahko najgloblje potrebe sodobne ženske izpolni le Marija.


Rektor Diez-Antonanzas: Devica Marija rešuje veliko življenj, ki so se oddaljile od Boga

Pred največjim Marijinim praznikom smo pripravili poseben pogovor. Aprila letos so romarji iz Brezij prvi iz Slovenije ponesli podobo Marije Pomagaj v špansko Marijino svetišče Torreciudad, ki hrani več kot različnih 300 replik Device Marije iz vsega sveta. Tej zbirki se bo septembra pridružila tudi podoba Ptujskogorske Matere Božje. Tja jo bodo ponesli romarji skupaj z nadškofom Alojzijem Cviklom in provincialom slovenske minoritske province p. Milanom Kosom.


Zbirno o bogoslužjih na praznik Marijinega Vnebovzetja

Objavljamo informacije o svetih mašah v nekaterih romarskih svetiščih ob praznovanju praznika Marijinega vnebovzetja. Podatki so urejeni po abecednem redu in sicer, kakor so nas o tem obvestili dušni pastirji oz. rektorji svetišč.


Smo umetniško Božje delo

V slovenski javnosti pogostokrat govorimo o tem, koliko je izobraževalnega dela v šolah in koliko je ob tem še vsega ostalega. Vzgoja in izobraževanje sta izraza, ki tvorita celoto in poudarjata dvojno komponento šolskega dogajanja. Ko rečemo vzgoja, to lahko pomeni marsikaj. Vsaka osnovna šola ima v zadnjih desetih letih svoj vzgojni načrt, ki ga določa zakon.


Svetovalnica: Avgusta na prazne gredice še repa, rdeča redkev, radič, pa tudi fižol

Mnogi ste se po dežju v minulih dneh oddahnili in lažje zadihali, ko so rastline vendarle dobile nekaj osvežitve in se je tudi na vrtovih malce omililo stanje s pomanjkanjem vode. Mnogi pa so bili v neurjih, ki so spremljala zaključek četrtega vročinskega vala žal prizadeti s točo, nekateri tudi že večkrat v tej rastni sezoni.


Svetovalnica: Zakaj dela na cestah poleti? Tudi hiša se ne gradi pozimi.

O zastojih in obnovitvenih delih na avtocestah smo govorili v tokratni Svetovalnici. Z nami je bil predstavnik Družbe za avtoceste Marjan Kolar.


Naš gost biseromašnik prof. dr. France Oražem

Rojen je bil 5. avgusta 1930 v Globeli pri Sodražici in v oddaji Naš gost smo ga gostili prav na njegov 87. rojstni dan. Vsa Oražmova družina je bila predana veri in slovenstvu. Očetova brata Jožef in France sta bila duhovnika.


Pavle Ravnohrib: Razmišljam s svojo glavo!

Vsestransko uveljavljeni in priznani igralec, bogatega opusa. Njegova zgodba dokazuje, da v Sloveniji v javnih institucijah še vedno ni prostora za ljudi, ki izpovedujejo svojo vero. Toda Pavle Ravnohrib je človek, ki trdno stoji za svojimi načeli. »Ne bojim se sodb ljudi, bojmo se kvečjemu sodb Boga,« pravi. Želim si, da bi bilo v naši družbi več takšnih.


Valič Zver: Spomeniki niso edina pot k spravi, a so pomembni

V tem mesecu bomo v zaznamovali evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. V Sloveniji ga je vlada uradno razglasila šele leta 2012. A Študijski center za narodno spravo je pri nas slovesnosti ob 23. avgustu pripravljal že vse od leta 2009, ko je ko je Evropski parlament sprejel resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu. Da bo tudi letos tako, je v oddaji Pogovor o pojasnila direktorica omenjenega javnega zavoda, zgodovinarka Andreja Valič Zver. Žalosti jo, ker naš odnos do tega dne ni poenoten. Ob tem je poudarila, da je sprava proces, za katerega se moramo vsi truditi vsak dan, in spregovorila o nekaterih zadnjih potezah na tem področju.


Novejše novice | Starejše novice