Ljubljana, sreda, 18. januar 2017, 19:05

Svetovalnica: Ali veste, kakšen zrak dihate?

Previsoke koncentracije trdnih delcev v zraku so vse večji problem v slovenskem prostoru. Zrak, ki ga dihamo vsi, je najbolj onesnažen v zimskem času. Zakaj takrat in kakšen vpliv imajo trdni delci na naše zdravje, je v tokratni svetovalnici odgovarjal predstojnik Centra za zdravstveno ekologijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, dr. Peter Otorepec.


Vabljeni na romanje v Fatimo

19. in 20. maja vas, ob 100 - letnici Marijinih prikazovanj v Fatimi, vabimo na romanje v to največje portugalsko romarsko središče. Tam se je Marija, 13. maja 1917, prvič prikazala trem pastirčkom in od takrat je Fatima zaslovela po vsem svetu.


Svetovalnica: Zimska oskrba avtomobila

V tokratni Svetovalnici smo se posvetili avtomobilom. Zimske razmere terjajo posebno skrb tudi za vse, ki so lastniki avtomobilov. Nekateri se sicer vožnji v takšnih vremenskih razmerah radi izognejo, a to ne pomeni, da avtu ne potrebujejo posvečati pozornosti, zlasti, če ga imajo nekje na hladnem. Nasvete poslušalcem Radia Ognjišče je podelil avtomehanik Tomaž Grčar.


Svetovalnica: zima je čas za savno!

Zima je tu in z njo povezane bolezni, gripe, virusi in slab imunski sistem. Eden izmed načinov, kako se preventivno izogniti tem nadlogam je tudi savnanje. Savna je koristen način sproščanja, ki pripomore k prekrvavitvi kože, pomaga pri mišični napetosti ter stresu. Je pa tudi dobra preventiva napadom virusov. V današnji svetovalnici je sodelovala uslužbenka Wellnes Živa v Golf hotelu na Bledu, Mojca Erat.


Migracijski pojav del zgodovine odrešenja

V januarski oddaji Gradimo odprto družbo, ki jo pripravlja Jezuitsko združenje za begunce Slovenije, smo se z njenim direktorjem p. dr. Robinom Schweigerjem pogovarjali o papeževi poslanici za svetovni dan migrantov in beguncev.


Mini počitnice na Bledu: Skok v Etiopijo

6. mini počitnice na Bledu se končujejo. Pogled na naravo okoli nas je prečudovit. Hribi zasneženi in obsijani s soncem. Žal pa so tudi ceste in zlasti pločniki poledeneli, zato bomo imeli mašo kar v hotelski dvorani in ne v blejski cerkvi. Sinoči smo z Juretom Seškom in Izidorjem Ščekom za hipec skočili v Etiopijo. Kar ljudje tam imajo, mi nimamo, kar pa mi imamo, oni nimajo. S temi besedami bi lahko povzeli življenje v tej državi, veliki za 24 Slovenij.


Naš ni kriv, naš nima nič s tem, naš je žrtev

Specialni pedagog Marko Juhant je v januarski oddaji »Za življenje, za danes in jutri« med številnimi vprašanji poslušalk in poslušalcev odgovarjal še največ na vprašanja babic o njihovi vlogi pri vzgoji vnukov. Babice in dedki so zelo dragoceni. V petdesetih letih prejšnjega stoletja, nam je zaupala poslušalka, so celo po radiu govorili, da so babice strup za vnuke, ker je takratni sistem morda s tem želel spodbuditi starše k vpisom otrok v vrtec.


Mini počitnice na Bledu: Žagarija

Tako. Pa lahko razkrijemo. Na 6. radijskih mini počitnicah je na koncertu presenečenja zapela Tanja Žagar. Če smo lani v Radencih žlindrali z ansamblom Roka Žlindre, smo letos imeli žagarijo.


Svetovalnica: Kako pripraviti dober življenjepis in motivacijsko pismo

V četrtkovi Svetovalnici je bila z nami direktorica podjetja Moja zaposlitev Saša Boštjančič, ki je svetovala, kako napisati dober življenjepis in dobro motivacijsko pismo. Če smo nekoč pošiljali prošnje, ki so bile zlitje obeh prej omenjenih zvrsti, je danes drugače. Opozorila je tudi na dejstvo, da danes vsak delodajalec kandidata preveri na spletu, zato naj ima vsak, preden karkoli objavi na družbenih omrežjih v mislih, da mu v prihodnosti to lahko tudi škodi.


Ko prideš na Bled, te čaka Radio Ognjišče spet …

Radio Ognjišče po letu 2012 znova pripravlja mini počitnice na Bledu. Več kot 300 gostov bosta sprejela hotela Golf in Savica, nekateri so že danes dopoldne čofotali v bazenih Wellnessa Živa. Pokrajina je rahlo zasnežena, vzdušje pa v pričakovanju dogajanja, ki ga pripravlja radio.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi