Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Tajani postal 30. predsednik Evropskega parlamenta

Svet | 18.01.2017, 11:07

Novi predsednik Evropskega parlamenta je Italijan Antonio Tajani, poslanec Evropske ljudske stranke. Parlament ga je izvolil šele v četrtem krogu tajnega glasovanja, podprlo ga je 351 poslancev, tekmeca, socialista Gianija Pittello, pa 282. Tajani je v kratkem nagovoru poudaril, da bo predsednik vseh poslancev in poslanskih skupin. Kot prednostne naloge je izpostavil brexit, energijo, varovanje evropskih vrednot in druga vprašanja.

Antonio Tajani, kandidat Evropske ljudske stranke (Krščanskih demokratov), je v zadnjem, četrtem krogu glasovanja, zbral 351 glasov poslancev in tako prehitel protikandidata Giannija Pitello iz skupine Naprednega zavezništva socialistov in demokratov, ki je dobil 282 glasov, ter postal 30. predsednik Evropskega parlamenta. Njegovi tekmeci pa so bili Laurentiu Rebega (ENF, Romunija), Jean Lambert (Zeleni/ESZ, Velika Britanija), Eleonora Forenza (GUE/NGL, Italija), Helga Stevens (ECR, Belgija) in Gianni Pittella (S&D, Italija).

Tajaniju je pot do predsednika Evropskega parlamenta na stežaj odprl dogovor med Evropsko ljudsko stranko in liberalci (ALDE), ki so umaknili svojega kandidata Guya Verhofstadta. Tako se je v Evropskem parlamentu po propadu velike koalicije med Evropsko ljudsko stranko in socialisti oblikovala koalicija med konservativci in liberalci. V dogovoru, ki sta ga podpisala EPP in ALDE, med drugim piše, da je Evropa v krizi in da poskušajo nacionalisti in populisti uničiti EU. Verhofstadt glavni izziv vidi v soočenju Evrope s Trumpovo Ameriko in Putinovo Rusijo.

63-letni Tajani je pravnik, nekdanji novinar, član Berlusconijeve Naprej, Italija in od leta 1994 evropski poslanec. Po njegovih besedah ni predsednik Evropskega parlamenta tisti, ki mora narekovati politično agendo, temveč so to evropski poslanci. »Vi odločate o smeri, v katero gremo, in o oblikovanju sprememb. Kdor koli bo izvoljen za predsednika našega parlamenta, mora zagotoviti, da se to stori odprto in pregledno, brez predhodnega določanja izida odločitev,« je poudaril.

Že danes se namerava sestati s predsedniki političnih skupin v Evropskem parlamentu. Socialist Martin Schulz, ki je parlament vodil dva mandata in se vrača v nemško politiko, je nasledniku zaželel uspešno delo. Danes bodo volili podpredsednike in kvestorje EP.

Evropski poslanci iz Slovenije: Parlament bi moral preseči nesoglasja in sodelovati

»Bilo je veliko dela za to zmago, tako s strani kandidata kot s strani politične skupine. Socialisti so naredili veliko politično napako, ko so prelomili dogovor po izteku njihovega časa in mislim, da je nova politična slika normalen odgovor na to dejanje,« je dejal Lojze Peterle, ki se je v kandidacijskem postopku znotraj EPP tudi sam potegoval za položaj kandidata te politične skupine.

Tanja Fajon upa, da bo novi predsednik EP, ki »bo obenem jamčil pluralizem, politično dostojanstvo in transparentnost pri sprejemanju političnih odločitev za vse poslance in politične skupine. Tajaniju sem čestitala ob izvolitvi.«

Franc Bogovič meni, da v teh razburkanih časih, ko je precej negotovosti, potrebujemo ljudi, ki bodo znali držati proevropsko linijo. »Tajani je izkušen politik in verjamem, da je dobra izbira,« je dejal.

Milan Zver je dejal, da je s Tajanijevo izvolitvijo v parlamentu nastala nova močna proevropska in reformna koalicija. Čestitala mu je tudi Romana Tomc in mu zaželela, da bi institucijo vodil pravično, modro in v dobro ljudi.

Poslanec Ivo Vajgl meni, da prihodnost delovanja parlamenta ni odvisna od njegovega prvega moža. Sam sicer ne bi izbral tega kandidata, a kompromis je zanj sprejemljiv.

Igor Šoltes se je v zadnjem krogu vzdržal glasovanja, saj ne podpira kandidatov, ki se zavzemajo za potrditev sporazuma CETA, je sporočil. Patricija Šulin pa verjame, da bo Tajani s svojimi dolgoletnimi političnimi izkušnjami predstavljal potreben most med vsemi političnimi skupinami znotraj parlamenta, hkrati pa ustanovo odločno in dostojno predstavljal tudi navzven.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...